Möt Andrea Albeck – masterstudent i biologi
"Biologi är ju läran om livet! Det är ett fantastiskt spännande område som är i ständig förändring." Andrea Albeck berättar varför hon valde att plugga biologi på Göteborgs universitet.
Andrea Albeck växte upp på en norsk ö i Ytre Hvaler National Park, den ”systerpark” som ligger strax norr om Kosterhavets Nationalpark i Bohuslän. Både hennes föräldrar är trädgårdsmästare vilket innebar att hon tidigt fick lära sig om växter.
– För mig har alltid naturen varit spännande och en viktig del av min uppväxt. Då vi växte upp på landet var vi mycket utomhus. Vi lekte i skogen, badade i havet och utforskade allt som fanns där, berättar Andrea Albeck.
Efter ett år på Klarälvdalens Folkhögskola, där hon läste natur- och faunavård, bestämde hon sig för att satsa på just biologi.
– Jag förälskade mig i ämnet och i tanken på att kunna jobba utomhus och bevara naturen och kunskapen om den. Jag hade egentlig tänkt att flytta tillbaks till Norge och plugga vidare som grafisk designer, men jag tyckte att biologi passade mig bättre. Jag har alltid känt mig hemma i naturen och det är fantastisk roligt och spännande att få jobba med den. Hemma i trädgårdscentret använder vi många tekniker för att växterna ska växa bra och trivas. Nu när jag har läst biolog, har jag lärt mig varför detta fungerar och mekanismerna som ligger bakom, vilket har varit otrolig roligt.
Varför valde du just Göteborgs universitet?
– Jag valde att plugga på GU för att det är ett stort och bra universitet. Göteborg är också en fin stad och på rätt kust! Det passade mig också bra eftersom det är smidigt att åka upp till Norge från Göteborg.
Andrea Albeck ser forskarna som den största tillgången. Att få lära känna och prata med de forskare som är bäst på det de gör, på sitt område. Hon menar att man då kan få information direkt från ”källan” och dessutom knyta bra kontakter. Dessutom är trevliga och välkomnande, en minst lika viktig del.
– Jag är särskilt tacksam till Åslög Dahl som mycket tidigt in min utbildning såg mitt intresse och fick mig att känna att jag passade in i den ”akademiska miljön”. Jag har skrivit båda mina ex-jobb för henne och fått möjligheten att jobba med vilda bin och på det sättet också fått nya kontakter inom området. Jag har även fått möjligheten att jobba på universitetets pollenlabb och lära mig om pollen och hur man artbestämmer dom, vilket inte är så lätt annars.
Hon har också fått vara med som varit assistent på några kurser i artkunskap, på det naturvetenskapliga basåret hon läste för att komplettera sina gymnasiebetyg, samt under biologiutbildningen.
– Jag har alltid tyckt mycket om artkunskap och GU har många duktiga forskare och roliga kurser. De bästa kurserna har varit de som är mycket utomhus. ”Artkunskap i naturliga miljöer” är en fantastisk kurs och jag hoppas att den kommer att finnas kvar för framtidiga studenter! Det är en viktig kurs för oss som vill jobba som naturvårdsbiologer.
Var det självklart att sedan fortsätta läsa masterprogrammet?
– Nej jag hade inte tänkt det först, men efter ett tag verkade det som att endast läsa en kandidat kunde göra det svårare att få jobb. Jag ville också få möjligheten att specialisera mig på ett område, vilket man inte får möjligheten till på kandidatprogrammet.
Varför blev det just Naturvård?
– Jag visste redan efter folkhögskolan att jag ville jobba med naturvård. Jag har sedan valt kurser efter det. Jag vill jobba praktisk med biologi och värna om vår fantastiska natur och se till att de som kommer efter oss också får glädjen av den. Naturvård är också ett väldigt spännande område då det involverar många ämnen: Artkunskap, ekologi, geologi, kulturhistoria osv. Det är också mycket praktiskt arbete, vilket jag tycker mycket om. Jag tycker det är viktig att även den yngre generationen får upp ögonen för naturvård och får intresse för naturen i allmänhet.
Som nyutbildad hoppas man ofta på att få nästan vilket jobb som helst. Får Andrea drömma lite vill hon emellertid gärna fortsätta att jobba med vilda bin och deras levnadsmiljöer. Antingen som privat konsult eller varför inte på länsstyrelsen eller liknande. Oavsett vad vill hon helst jobba med praktisk naturvård och utveckling av kunskap inom området.
Varför tycker du att gymnasielever skall börja läsa biologi?
– Biologi är ju läran om livet! Det är ett fantastiskt spännande område som är i ständig förändring. Det finns så mycket som vi inte vet än och så mycket som behöver att göras för att vi ska kunde ta hand om vår natur. Om man vill plugga och jobba med ett spännande ämne som kan bjuda på utmaningar, så tycker jag man ska välja biologi. Biologi är också ett universellt ämne, vilket gör att man kan jobba med det i många olika länder.
Andrea tipsar!
- Om du inte har läst naturvetenskapligt, men vill plugga biologi ändå, så är det jättebra att gå det naturvetenskapliga basåret på GU. Det är tufft och mycket plugg, men ett jättebra sätt att lära sig plugga och bli känt med universitetet.
- Utnyttja möjligheten man får på universitet. Var med på alla föreläsningar, även de som finns digitalt. Var nyfiken, kom med frågor och gör mer än du måste ibland. Prata med forskarna som undervisar i det du vill jobba med, och fråga om att få vara med som assistent i forskningsprojekt. På det viset kommer du att lära så mycket mer och få en roligare studietid.
- Att plugga på universitet är inte som gymnasiet. Man har mycket eget ansvar. Många biologitentor kräver att man kan mycket utantill, därför är det viktigt att man lägger tid på att plugga och repetera. Hur man plugga bäst är olika, så prova på olika sätt för att hitta vad som passar dig!