Möt Björn - student på bygghantverksprogrammet
Björn Svantesson ville nischa sig inom restaureringsfältet efter flera år som byggnadsvårdande hantverkare. På bygghantverksprogrammet får Björn möjlighet att fördjupa sin tidigare hantverkserfarenhet med teoretiska kunskaper och fördjupa sitt intresse för restaurering.
Varför sökte du bygghantverksprogrammet?
– Mitt intresse för äldre bebyggelse gjorde att jag sökte mig till bygghantverksprogrammet 2010. Efter ett år tog jag en paus och utbildade mig inom en annan hantverksinriktning och därefter arbetade jag med restaurering och byggnadsvård i flera år. Jag sökte mig till bygghantverksprogrammet på nytt eftersom jag ville nischa mig mer inom restaureringsfältet och för att kunna tydligare styra vilken typ av hantverksjobb jag tar. Jag ville också fördjupa mina tidigare hantverkskunskaper med teoretiska kunskaper.
Vad vill du jobba med efter examen?
– Efter programmet ska jag söka till masterprogrammet i kulturvård så att jag kan fördjupa mig ännu mer i hantverksforskningen. I framtiden arbetar jag gärna med kulturvårdsprojekt där syftet är att både bevara hantverkskunskaper och byggnader.
Vad är speciellt med programmet?
– Jag tycker att den akademiska ingången i hantverket utmärker programmet. Alltså att en får teoretisera sin praktiska kunskap och praktisera sin teoretiska kunskap. Jag tycker det ger en bra fördelning av praktiskt arbete och teori och en förståelse för hur de samverkar.
Vad gör du just nu?
– Jag har precis avslutat ett projekt där jag har byggt ett lotak som en del av en kurs. Lotaket, som är en primitiv lada, består av två väggar och ett tak och den användes inom svedjebruket för att förvara skördar av svedjeråg. De två öppna sidorna täcktes med granris och pinnar för att skydda skörden.
Byggprocessen blev dokumenterad under 1930-talet och filmen finns bevarad på Nordiska museet. I filmen går det att se hur unga raka granar väljs ut och klyvs. Byggtekniken är densamma som för trägärdesgårdar med tunna böjliga kvistar som binder samman granvirket.
– I projektet har kunskapsinnehållet varit det viktiga inte själva slutprodukten. Genom att sätta mig i samma situation och replikera metoderna från filmen har jag kunnat lära mig om och analysera hantverksprocessen. Under arbetets gång blev det tydligt hur stor kunskap som krävs för att bygga ett lotak, trots att det är en så pass förgänglig konstruktion.
Varför ska en söka bygghantverksprogrammet?
– Om du är nyfiken på hantverk och vill ha en bred bygghantverksutbildning så ska du söka programmet. Du får lära dig om allt från finsnickeri till timring och efter utbildningen kan du jobba som hantverkare inom restaurering och som professionell byggnadsvårdare. Du kan också läsa vidare på universitetet inom ämnet kulturvård.
Fakta
Namn: Björn Svantesson
Ålder: 32 år
Program: Tredje året på bygghantverksprogrammet