Möt Elina Qvist – masterstudent i ekotoxikologi
Från naturskola till miljöstudier. Elina Qvist berättar om varför hon valde att plugga ekotoxikologi på Göteborgs universitet.
På Natrium intill atriet sitter Elina Qvist och arbetar på sitt masterarbete, det sista hon gör innan sin examen i ekotoxikologi. Intresset för miljön har alltid funnits där, enda sedan hon gick på en naturskola som liten.
– När jag sedan började på en kommunal skola blev jag så förvånad att ingen brydde sig om att sopsortera eller att de bröt av grenar på träd, jag tyckte att det var hemskt, berättar Elina Qvist.
Efter att under högstadietid ha haft det kämpigt med matten gick hon dock omvägen när valet för gymnasieutbildning väl skulle tas. Samhällsprogrammet ledde till kandidaten “mänskliga rättigheter” på universitet, det var dock något som fick henne att vilja gå en annan väg.
– Därför läste jag upp alla naturämnen på Komvux. All biologi och kemi, det var en helt ny värld, fortsätter hon.
Hur kommer det sig att du sedan sökte dig till just ekotoxikologi på Göteborgs universitet?
– Min kandidat var miljövetenskap med naturinriktning på GU, när jag läste den så valde jag kemi-inriktning och tyckte det var väldigt roligt. Sedan hade jag Bethanie Carney Almroth som lärare ganska många gånger och hon inspirerade mig att läsa ekotoxikologi. När jag gjorde mitt kandidatarbete så satte jag mig också in i kemikaliers påverkan på organismer och då kände jag att detta vill jag göra.
Hur tycker du att programmet har varit än så länge?
– Jag trivs jättebra. Det har varit väldigt många internationella studenter, så det känns lite som ett utbyte och den känslan är väldigt speciell. Nu har jag kompisar från många delar av världen, intressanta kurser och engagerade lärare. Man känner sig hemma här. Vi är en liten klass, bara fem stycken och det gillar jag då man kan få specialuppdrag, första tjing på masterarbete utan att behöva ha vassa armbågar.
Vad är planerna efter utbildningen?
– Jag ska söka jobb, och då kommer jag väl att söka allt. Drömjobbet är att jobba på en organisation som Naturskyddsföreningen men tror jag behöver lite mer erfarenheter först, så jag söker mig till IVL eller Göteborgs stad. Jag kanske gör en doktorandtjänst men då ska det vara ett väldigt intressant projekt, jag vill inte bara söka för att söka.
Under kommande vinter bär det dock av till Svalbard, där Elina ska läsa en kurs i "arctic marine molecular ecology". Sedan fortsätter masterarbetet fram till och med juni. Lycka till, säger vi!
Elinas tre tips:
- Ta tillfälle i akt att fråga professorer om extrajobb. Jag visste inte att man kunde det förrän en klasskompis sa det till mig - det ledde till att jag utvecklade en databas med Bethanie Carney Almroth om mikroplaster. Det är skitbra att ha på cv:et och man lär sig något extra.
- Om man vill ha ett bra masterarbete måste man börja i god tid, särskilt om man vill göra det via något företag utanför universitetet för de platserna går åt snabbt. Hör av dig till alla professorerna du har som du tycker om och kolla om de har något arbete.
- Läs kurser på andra ställen – vill man inte vara borta en hel termin så passar en kurs som den i Svalbard. Det ska bli jättekul att få chansen att göra ett utbyte då jag inte gjort det under mina fem år som student!