- Fick höra om masterprogrammet på Lindholmen genom vänner
- Gästföreläsare från stora företag ett vanligt förekommande inslag
- Samarbete är en viktig del av Software Engineering
- Mastersuppsats: studera dynamiken i mjukvaruutvecklingsteam
- Vill använda IT för att medverka till att bygga upp sitt land på nytt
- Mer om utbildningen:
Mot en masterexamen i Software Engineering
Khaled Al-Sabbagh från Syrien är inne på sista terminen i sina mastersstudier i Software Engineering. Han ser med glädje tillbaka på de två år han spenderat på programmet och menar att fördelarna med att satsa på en karriär inom just Software Engineering är många.
– Eftersom Software Engineering kombinerar ämnen som matematik och logik med management, till exempel, tycker jag att programmet fördjupar din förmåga att tänka och analysera problem, säger Khaled Al-Sabbagh.
Fick höra om masterprogrammet på Lindholmen genom vänner
Khaled är född och uppväxt i Syrien. Det var i mellanstadiet som Khaleds IT-intresse föddes på allvar, när han vann första pris i en mjukvarudesignstävling. Så småningom började han studera på universitetet i Damaskus och skaffade sig en kandidatexamen inom IT Engineering. Därefter fortsatte Khaled till Storbritannien och tog en masterexamen i management. Det var därefter som han genom vänner fick höra talas om masterprogrammet i Software Engineering på Lindholmen.
Khaled gjorde efterforskningar, fann programbeskrivningen både informativ och tilltalande och imponerades av universitets höga ranking. Han beslöt sig för att ansöka om det stipendium som Svenska Institutet utannonserat.
– Det var viktigt för mig att hitta en utbildning som kombinerar management med tekniska moment, säger Khaled.
Och Khaled ångrar ingenting. Han är mycket nöjd med allt runt utbildningen, liksom med Göteborg överhuvudtaget.
– Jag hade varken varit i staden eller i Sverige överhuvudtaget tidigare, säger han. Det är en fantastisk plats, speciellt för någon med ett starkt naturintresse.
– När det gäller min institution måste jag säga att den har levt upp till alla mina förväntningar och mer än så faktiskt. Jag blev verkligen imponerad av den kompetens som både lärare som studenter besitter. Kunskapsnivån är hög, vilket är väldigt motiverande.
Gästföreläsare från stora företag ett vanligt förekommande inslag
Khaled tycker att programmets format passar honom bra. I kurserna arbetar man parallellt med teoretiska och praktiska tillvägagångssätt, vilket innebär att studenterna via en mängd projektarbeten får omedelbar användning för de kunskaper och den teoretiska förförståelse de tillägnat sig.
– Upplägget bidrar verkligen till att minska gapet mellan teori och praktik, säger Khaled. Jag tycker att programmets utformning underlättar för studenterna att få utvecklas inom de många olika roller som är kopplade till mjukvaruindustrin. Och eftersom programmet regelbundet bjuder in gästföreläsare från stora företag som Volvo och Ericsson, får den teoretiska underbyggnaden en relevant praktisk förankring.
Samarbete är en viktig del av Software Engineering
Khaled har under sina två år på på utbildningen varit inblandad i många olika sorters projekt, vilket inneburit att han tillägnat sig kompetens som kommit till nytta även utanför universitetet. Efter att ha läst kursen Empirical Software Engineering kunde Khaled delta i ett volontärprojekt i Syrien. Han fick i uppdrag att utvärdera pedagogiska mjukvaror som tagits fram för att göra det möjligt att ge barn utbildning även utanför skolan. Utvärderingarna har överlag varit positiva och tanken på att på något sätt arbeta med barn i framtiden tilltalar Khaled. I det här projektet fick han assistans av lärare vid sin institution, ett bra exempel på den nära kontakt som finns mellan personal och studenter.
Teamwork är en viktig del av Software Engineering. I stort sett samtliga projekt inom programmet kräver samarbete i grupper. Och eftersom programmet har en internationell profil där studenterna följaktligen kommer från hela världen, kan det vara lite svårt till en början.
– Det blir lättare med tiden, försäkrar Khaled. Och tillvägagångssättet med projektarbetena är väldigt inspirerande, det gör programmet väldigt speciellt.
Mastersuppsats: studera dynamiken i mjukvaruutvecklingsteam
Khaled har precis avslutat alla ordinarie kurser i stort sett. En skrivuppgift har han kvar. Därutöver är det mastersarbetet det enda som återstår.
Han har inlett ett samarbete med en konsultfirma inom IT-branschen som specialiserar sig på mjukvaror och telekommunikation. Tillsammans undersöker de samband mellan ”gruppmognad” och produktivitet bland en antal mjukvarututvecklingsteam. Mognad har i det här sammanhanget att göra med hur effektivt en arbetsgrupp arbetar och kommunicerar internt. Mognadsnivån ska ses som en indikator på gruppens dolda styrkor och svagheter och har inverkan på sättet som gruppen beter sig, förhåller sig till olika problem och hur den presterar.
Mognadsnivån analyseras i flera steg, där varje steg motsvarar den nivå av effektivitet som en grupp åstadkommer. Lyssnar de till exempel på varandras åsikter? Hur ser ”maktförhållandena” ut? Bidrar de alla lika effektivt och i lika hög utsträckning till de beslut som fattas? Är alla medvetna om vad gruppens målsättningar är?
Vill använda IT för att medverka till att bygga upp sitt land på nytt
Khaled är inte främmande för att bli kvar i Sverige efter utbildningen, men uttrycker samtidigt en önskan att återvända till Syrien, ett land som dessvärre plågas av krig. Han vill gärna använda de kunskaper och färdigheter han tillägnat sig för humanitära syften.
– Det finns många lovande syrier som inte fått samma möjlighet till utbildning som jag har fått. Det motiverar mig att föra vidare mina kunskaper och färdigheter till mina syriska fränder där hemma. Jag vill vara med och bygga upp landet på nytt och föra människor samman.
Februari 2016
Text och foto: Erik Pedersen