Möt Eric Strömberg – masterstudent i Hav och samhälle
När Eric Strömberg inledde sina masterstudier visste han inte vad han ville jobba med. Under andra året har han hittat sitt kall – han vill arbeta med havsplanering.
Varför valde du att läsa masterprogrammet i hav och samhälle?
– Jag hade läst en kandidatutbildning i geografi och ville läsa en tvärvetenskaplig utbildning. Jag hörde talas om hav och samhälle och tyckte att det lät spännande. Det jag lockades av var att det var en utbildning där studenterna hade olika bakgrund och att många av föreläsarna kom från andra platser än universitetet.
Hur är det att läsa programmet?
– Jag visste inte så mycket om havet när jag började här, så det första året blev väldigt intensivt och jag fick lära mig väldigt mycket. Det har varit väldigt givande att ha klasskamrater med olika bakgrund, som statsvetenskap, juridik och biologi. Jag uppskattade också att många av föreläsarna kom från myndigheter, organisationer och företag som visade vilka möjligheter det finns att arbeta med havsrelaterade frågor. Jag fick min praktikplats genom en av dessa gästföreläsare och så var det också för många av mina klasskamrater.
Var gjorde du praktik?
– Under hösten har jag gjort min praktik inom ett projekt som arbetar med att ta fram ett ekosystembaserat webbverktyg för havsplanering i västra Indiska Oceanen. Projektet heter WIO Symphony och är ett samarbete mellan Havs- och vattenmyndigheten, Sveriges Lantbruksuniversitet, Göteborgs universitet, Sveriges geologiska undersökning och Nairobikonventionen. Med min bakgrund som geograf har jag haft mycket nytta av mina datakunskaper och bland annat producerat data till webbverktyget. Jag har också varit med och visat upp verktyget vid två konferenser i Tanzania och Sydafrika.
Vad har du lärt dig under praktiken?
– Massor! För det första att jag vill arbeta med havsplanering, gärna på en myndighet. För det andra att det här projektet handlar om mer än bara data och teknik. Det är minst lika viktigt med relationer och att hitta bra sätt att samarbeta.
Vad gör du nu?
– Jag skriver min masteruppsats i samarbete med Havs- och vattenmyndigheten. Genom att göra datamodeller söker jag efter "klimatrefuger", det vill säga platser dit arter och bestånd förväntas komma till när vattentemperaturen i havet stiger. Dessa platser kommer att bli viktiga att skydda i framtiden.
Vad har du för tips till studenter som ska gå utbildningen?
– Ta vara på tiden! Passa på att knyta kontakter under gästföreläsningar och studiebesök. Och använd sedan kontakterna för att hitta en bra och intressant praktikplats.