Möt Hedda Matteoni - masterstudent i marina vetenskaper
Hedda Matteonis bästa tips till den som vill läsa en master i marina vetenskaper? Var nyfiken och tveka inte att ta kontakt med forskare som jobbar med ämnen som du tycker är intressanta. Och om du har möjlighet: åk på utbyte!
Vad gör du just nu?
– Just nu håller jag på med mitt examensarbete där jag undersöker vad som händer med bakterier i havsvatten när de utsätts för olika koncentrationer av metangas. Behovet av projektet uppstod efter Nordstream-läckan i Östersjön, där mycket metan läckte i vattnet. Det finns vissa bakterier som använder metan för att få energi, så syftet med projektet är att se hur olika halter av metan påverkar bakterierna. Hypotesen är att det blir fler bakterier som kan använda sig av metan när det är högre halter av metan i vattnet.
Hur går projektarbetet till?
– Eftersom vi precis startat projektet, så tillbringar jag mycket tid i labbet, minst fyra timmar om dagen. Det tycker jag är jättekul. Jag gillar att vara i labbet och jag ville jobba med ett projekt som innebar mycket labbarbete. Varje vecka har jag möte med handledaren och forskningsgruppen där vi pratar om hur det går och vad som ska göras. När jag är klar med DNA-extraheringen kommer proverna att skickas iväg externt för analys, efter det kommer vi att analysera den data vi får tillbaka och sammanfatta informationen i en rapport.
Varför ville du bli bli marinvetare?
– Det började på gymnasiet, där jag var intresserad av naturvetenskapliga ämnen och främst biologi. Sedan såg jag en dokumentär som heter Frozen Planet där pingvinerna väckte mitt intresse för marinbiologi. Så först läste jag kandidatprogrammet i marin vetenskap och nu masterutbildningen.
Vad är det bästa med utbildningen?
– Det bästa för mig är det praktiska arbetet, att vara i labbet eller ute på fältarbete. På första kursen fick vi göra ett självständigt projekt och det tycker jag var en av de bästa sakerna. Det var så kul att planera och ta ansvar för projektet. Det var som en test för att se vad man har lärt sig. Jag har också åkt på utbyte två gånger, först till University of Southampton i Storbritannien och sedan till University of Tasmania utanför Australien. Om du har möjlighet – åk på utbyte. Man lär sig så mycket, både akademiskt och även väldigt mycket om sig själv, det är verkligen en personlighetsutveckling. Dessutom träffar man många nya vänner från världens alla hörn.
Vad är lätt och svårt på programmet?
– För mig har statistiken och matematiken varit en utmaning. Det är väldigt roligt, men svårt. Kemi tycker jag också är utmanande. Men alla ämnen inom marin vetenskap är viktiga för att kunna förstå havet som system, det är bara att bita i det sura äpplet och lära sig alla delar. Sedan kan man ju alltid ha ett favoritämne som man vill forska vidare inom. För mig är det biologi.
Har du några tips till den som funderar att söka?
– Var nyfiken och ta kontakt med forskare som jobbar med ämnen som du tycker är intressanta. Jag visste att jag var intresserad av mikrobiell biologi och ekologi, så jag kollade i vår examensprojektkatalog och forskaren Carina Bunse hade lagt upp flera projekt om mikrobiell biologi. Då tog jag kontakt med henne.
Vad händer efter examen?
– Jag ser fram emot att jobba efter min utbildning och vill helst stanna i Göteborg. Här finns många bra möjligheter att hitta ett arbete som har med min utbildning att göra.