Möt Klara på Samhällsanalysprogrammet
Klara Järgenstedt läser sista terminen på Samhällsanalysprogrammet med inriktning mot ekonomisk historia. Träffa henne här för att höra vad hon tycker om programmet och hur det är att plugga i Göteborg.
Det bästa med Samhällsanalysprogrammet är nog blandningen av kurser och ämnen. Variationen gör att man kan förstå och förklara samhällets utveckling och utmaningar ur en rad olika perspektiv.
Hur blev du intresserad av att läsa Samhällsanalysprogrammet?
Jag var verkligen helt vilse i vimlet av program och kurser när jag skulle välja utbildning. Jag ville läsa av allt från nationalekonomi och genusvetenskap till miljökurser och samhällsplanering. Av en slump snubblade jag över det helt nya Samhällsanalysprogrammet på Handelshögskolan och utbildningen lät som en perfekt blandning av de ämnen som jag var intresserad av.
Vad läste du under den valbara terminen (termin 5)?
Jag gjorde en “utbytestermin” i Malmö och läste en grundkurs i statsvetenskap. Jag ville få lite mer kött på benen om hur lagar och andra styrmedel kan påverka den nationella och globala ekonomins struktur. Det är ett perspektiv som jag tänkte kan komma väl till pass när man studerar ekonomisk historia.
Varför valde du att fokusera på ekonomisk historia?
Jag tyckte kurserna i ekonomisk historia var mer spännande. Men det var inget enkelt val ska jag meddela! Kulturgeografi med dess fokus på migration, stadsutveckling och segregation var också jätteintressant!
Det som är så spännande med just ekonomisk historia är att man kan förstå nästan alla förändringar och fenomen i samhället som sker såväl för nu som för 500 år sedan. Allt från varför befolkningen flyttar från landsbygden, varför finansmarknaden ser ut som den gör till varför klyftan mellan genus och nationer fortfarande är och varför fastighetspriser stiger är alla frågor som kan förklaras genom att studera ekonomisk historia.
Vilka är de största utmaningarna när man läser Samhällsanalysprogrammet?
Även om den breda blandningen är det bästa med Samhällsanalysprogrammet är det nog också den största utmaningen. Vissa kurser är lite svårt att förstå varför vi läser utifrån utbildningens två fördjupningsområden. Till exempel, programmets allra första kurs handlar om entreprenörskap och innovation och det var lite förvirrade. Jag tänkte liksom: å nej, är detta ett program för de som vill bli nästa Elon Musk eller Jeff Bezos? Då har jag hittat helt fel utbildning. Men det visade sig vara en jätteintressant kurs. Vi lärde oss om strukturen på dagens arbetsmarknad, hur företag finansieras och hur företag driver globalisering och det har varit ett perspektiv som jag har tagit med mig genom hela utbildningen!
Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?
Vi är på distans just nu så dagen börjar med att man slänger upp laptopen och kopplar upp sig på Zoom. Vi har bara omkring tre-fyra föreläsningar veckan så det är mycket egna studier vilket har varit lite utmanande för mig som är expert på att prokrastinera. Men jag går ibland till bibblan och skumma igenom kurslitteraturen eller skriver på en inlämning. Vi har rätt mycket skriftliga inlämningar.
Vad är det bästa med programmet?
Det bästa med programmet är nog blandningen av kurser och ämnen. Variationen gör att man kan förstå och förklara samhällets utveckling och utmaningar ur en rad olika perspektiv. Dessutom är utbildningen väldigt allmänbildande. Jag har blivit betydligt bättre på quiz sedan jag började på Samhällsanalysprogrammet!
Vad har varit roligast under din utbildning?
Vi har ju varit på distans typ halva utbildningen men jag hann få några jättefina vänner som gjorde att studietiden blev jätterolig och gick ännu snabbare än vad den redan gör!
Har du något tips till dem som funderar på att läsa Samhällsanalysprogrammet?
Gör det! Om du inte riktigt vet vad du vill arbeta med eller studera är detta ett passande program. Det är en så blandat utbildning att alltid finns några områden som är intressanta och utbildningen är ju så bred att nästan endast fantasin sätter gränserna vad man kan jobba med sedan.
Vad vill du jobba med efter examen?
Hm, jag vet inte riktigt…antingen vill jag arbeta i en organisation som fokuserar på frågor om varför befolkningen flyttar från glesbygden. Eller så vill jag läsa 60 hp “Journalistik för akademiker” i Stockholm och bli ekonomihistorisk journalist.
Vad är det bästa med att vara student i Göteborg?
Det bästa är nog att det en stad som fungerar även utanför campus. Det finns ett jättestort kårliv, flera föreningar som man kan engagera sig i och en härlig handelspub som man besöka. Men om man inte vill vara med på några studentaktiviteter kan man bara njuta av en livlig spårvagnsstad och förtjusas av alla byggarbetsplatser som finns runt omkring i city just nu! Sedan bedrivs det ju mycket forskning på GU så professorerna och lektorerna är verkligen engagerade och kompetenta inom de ämnen som de föreläser om.