Möt Lisa Bindgård, miljöexpert och alumn
Lisa Bindgård gick den ettåriga påbyggnadskursen "Miljö och hälsoskydd för naturvetare". Hör henne berätta vad hon tyckte var det bästa med kursen.
Vad har du för bakgrund som naturvetare?
Jag är i grunden civilingenjör i teknisk biologi från Linköping. Efter examen har jag jobbat som laboratorieingenjör inom läkemedelsindustrin men framför allt jobbat under lång tid i ett utvecklingsföretag inom miljöteknik och förpackningar som jag själva var med och startade. Nu jobbar jag som miljö- och utredningschef på Renova. Avfallbranschen är väldigt spännande då hela verksamheten genomsyras av miljö- och hållbarhet och ökad cirkularitet och återvinning.
Vad fick dig att söka kursen?
Jag ville inrikta mig mer på miljöfrågor för att kunna vara med och lösa de många miljöproblem som vi står inför. Av en granne fick jag höra om kursen som hade gett honom en spännande vändning i arbetslivet.
Vad var det bästa med den?
Det bästa med kursen var att den fångade in en sådan bredd av olika miljöfrågor och tog sig an dessa på ett tillämpbart sätt. Den gav också en bra grund inom miljörätt som ju är basen i mycket av miljöarbetet. Alla studiebesök och föreläsare från ”verkligheten” har gjort att kunskaperna fastnat lite extra.
Är det något speciellt du känner att du framför allt har haft nytta av efteråt?
Jag har haft stor nytta av just bredden i kursen då jag fått en liten inblick i så många olika områden. Att känna igen och kunna relatera till ett problem gör det enklare att ta sig an och lösa det även om man inte kan detaljerna.
Hur tror du att arbetsmarknaden kommer se ut framöver, växer behovet av den här typen av kompetens?
Min bild är att det finns ett stort sug efter personer med miljökompetens på arbetsmarknaden just nu. I takt med att miljökraven ökar och företag satsar allt större på miljö och hållbarhet tror jag att det kommer finnas ett växande behov av miljökompetens även i framtiden.