Möt Lukas Lind - masterstudent i hav och samhälle
Under praktiken på Miljödepartementet fick Lukas Lind vara med vid förhandlingarna som ledde fram till ett nytt internationellt avtal om biologisk mångfald vid COP15. Praktiken gav honom en inblick i hur det politiska maskineriet fungerar.
Vad gör du nu?
– Just nu skriver jag min masteruppsats där jag undersöker motivationer hos frivilliga strandstädare. Jag kom på idén i somras när jag själv arbetade med strandstädning uppe i Nordnorge. Det är svårt att ta in hur mycket plast och övrigt skräp som finns vid vår kust och vilken påverkan det har på de marina ekosystem såväl som vår upplevelse av platser. Strandstädare gör ett ovärderligt arbete för miljön.
Varför valde du att läsa masterprogrammet i hav och samhälle?
– Jag har alltid haft ett intresse för marina frågor, och påbörjade faktiskt en kandidat i marin vetenskap, men insåg att det kanske inte passade mig perfekt och läste istället en kandidat i geografi. När jag såg att hav och samhälle var en tvärvetenskaplig utbildning som fokuserade på marina frågor ur flera perspektiv väcktes mitt intresse och på den vägen är det. Att studera tvärvetenskapligt passar mig väldigt bra och jag är väldigt nöjd med mitt val av program. Även att programmet lockar många internationella studenter var en bonus.
Hur är det att läsa programmet?
– Jag har haft en väldigt positiv upplevelse av programmet. Det var en intensiv start där det var mindre gruppövningar nästan varje eftermiddag, vilket man förstår i efterhand hur mycket det har hjälpt. Dels att man lär känna sina klasskamrater och att man får en inblick i hur de tänker baserat på deras tidigare studiebakgrund. Att lära sig tänka tvärvetenskapligt och utifrån olika perspektiv är svårt i början men det ger så mycket. Att man under andra året har en möjlighet att göra praktik är väldigt uppskattat.
Var gjorde du praktik?
– Jag gjorde min praktik på Miljödepartementet, som numera heter Klimat- och näringslivsdepartementet. Jag kom in i en väldigt intressant period med ett regeringsskifte, nytt departement och det kommande EU-ordförandeskapet. Så det var full rulle hela tiden. Under praktiken var jag en del av den svenska delegationen till det femtonde partsmötet för konventionen om biologisk mångfald, CBD COP15, som skedde i december månad i Montreal. Jag hade även turen att åka till Bryssel och medverka på ett EU-möte under det svenska ordförandeskapet.
Vad har du lärt dig under praktiken?
– Otroligt mycket! Att få en inblick i det politiska maskineriet inifrån och lära sig att det inte alltid är så enkelt som en kan tro, vägen från förslag till beslut är väldigt lång och det tar tid. Sen har jag även fått se hur internationella förhandlingar ser ut och hur viktigt det är att komma överens. Efter långa förhandlingar blev det ju till slut ett nytt globalt avtal på COP15, vilket var väldigt kul att se.
– Jag rekommenderar verkligen alla att göra en praktik under sina studier. Förutom att få en fot in på arbetsmarknaden kan det också göra dig mer medveten om vad du vill, eller inte vill, arbeta med i framtiden. Sen så är det väldigt kul också!
Vad har du för tips till studenter som ska gå utbildningen?
– Gå på lektionerna och de event som anordnas! Det är ofta många intressanta gästföreläsare samt föreläsare från olika institutioner vilket visar på den bredd som finns inom området och man får garanterat flera nya perspektiv som man inte hade tidigare.
Vad vill du göra efter examen?
– Just nu har jag inte riktigt tänkt så långt, dock kommer jag troligtvis återvända till Norge för att jobba ett skift som strandstädare i sommar. Att arbeta på en myndighet eller Regeringskansliet hade varit väldigt kul, men det ligger nog mer i framtiden. Ytterligare en dröm är att hitta ett jobb på lite sydligare breddgrader med mindre snö.