Möt Maja - masterstudent i marina vetenskaper
Maja Piscator Klasén valde masterprogrammet i marina vetenskaper för att få en bred utbildning som ger henne möjlighet till jobb i internationell miljö. I sitt examensarbete i marin biologi undersöker hon fortplantningen hos Corynactis chilensis – ett koralldjur som finns utanför Chiles kust.
Vad gör du just nu?
– Jag gör mitt examensarbete, där jag undersöker fortplantningen hos ett litet koralldjur som lever utanför Chiles kust – Corynactis chilensis. Den ser ut som en liten havsanemon, men är i själva verket släkt med koraller. Genom att titta på vävnadsprover kan vi undersöka fortplantning och mognad av könsceller. Fortplantningen är en grundläggande process för arters överlevnad, och den kan påverkas av till exempel klimatförändringar. Eftersom institutionens forskning om koraller är baserad på Tjärnö marina laboratorium utanför Strömstad, så har jag de senaste sex månaderna därför bott på forskningsstationen för att kunna göra mitt examensarbete – det är en otroligt vacker studiemiljö.
Varför valde du masterprogrammet i marina vetenskaper?
– Jag visste att jag ville läsa en master inom marina vetenskaper, främst med inriktning biologi. Jag valde att läsa på Göteborgs universitet för att jag ville ha bredare kunskaper som jag kunde använda även internationellt. På Stockholms universitet har jag fått en bild av att det mesta inom det marina området är inriktat enbart på Östersjön, som ju är en väldigt unik miljö och därmed svårt att applicera kunskapen internationellt. Nu kommer jag kanske att få möjlighet att åka till Chile genom mitt examensarbete, så det visade sig vara rätt val att studera på Göteborgs universitet.
Hur är det att läsa programmet?
– Jag tycker att det är ett väldigt bra program. Ett plus är att du till stor del får välja själv vilka kurser du vill läsa, så beroende på vad du är mest intresserad av och vill inrikta dig på kan du välja olika vägar. jag valde marin biologi, men det finns också marin kemi, marin geologi och oceanografi.
– Jag valde också att göra ett större examensarbete på hela 60 högskolepoäng, vilket innebar att jag läste färre kurser än en del av mina klasskamrater. Det passade mig väldigt bra. Att få lära sig från alla formidabla och kunniga lärare och forskare vi har på Göteborgs universitet är en fantastisk möjlighet, men självklart har det funnits vissa delar av vissa kurser som har krävt mer tid och energi för mig att förstå och lära mig. Det tror jag är väldigt individuellt och beror på vad du är intresserad av, eller har fallenhet för.
Har du några tips till de som funderar på att söka?
– Läs den information som finns på universitetens webbplatser när du ska bestämma dig för vad du vill läsa, men kontakta också studievägledare och liknande. De har mycket kunskap att dela med sig av om de olika programmens inriktningar och är superhjälpsamma.
– En annan viktig sak att tänka på är att alla kommer från olika bakgrunder på ett masterprogram. Jag själv hade läst en kandidat i biologi i Uppsala och hade därför lite mindre kunskap om det marina området, än andra som läst en kandidat inom just marina vetenskaper. Att inte ha samma grundkunskaper som andra är inget att känna sig dum över, vi är alla här för att lära oss, vilket faktiskt innebär att vi inte ska kunna allt innan. Meningen med att utbilda sig är att lära sig genom att ställa frågor. Jag hörde nyligen en podcast där de säger: "Ask smart people dumb questions", vilket jag tycker är ett fantastiskt uttryck och kärnan i vad studier handlar om.
Hur är det att studera i Göteborg?
– Jag tycker att Göteborg är en fantastisk studentstad. Det är en storstad, men en liten storstad. Det finns alltid mycket saker att roa sig med på fritiden och det är enkelt att ta sig runt i staden. Kollektivtrafiken är utmärkt, men det är också enkelt att förflytta sig till fots eller med cykel. En av mina favoritsaker med Göteborg är att det både finns storstadsaktiviteter och möjlighet att vara ute i naturen, både hav och skog.
Vad vill du göra efter examen?
– Det är en av de svåraste frågorna att svara på. Helt ärligt är jag inte säker på vad jag vill göra än. Min plan är att söka jobb på olika konsultföretag där man oftast jobbar med en blandning av fältarbete och pappersarbete, som rapporter och liknande. Tanken på att doktorera finns också, men det får jag nog fundera lite mer på innan jag tar ett beslut.
Intervju: Karl-Johan Nylén