- Vad gör du just nu?
- Varför ville du jobba med det här projektet?
- Varför ville du gå masterprogram i Sverige?
- Vad tycker du om Göteborg?
- Vad gillar du bäst med programmet?
- Vad vill du göra efter examen?
- Vilka skillnader finns mellan att studera i Tyskland och i Sverige?
- Har du några tips till den som funderar på att studera marina vetenskaper?
- Mer information om programmet
Möt Mats Heitzmann - masterstudent i marina vetenskaper
Mats Heitzmann ville bli biologilärare hemma i Tyskland. Men efter att ha blivit allt mer intresserad av vattenbruk, så kom han till Sverige för att gå masterprogrammet i marina vetenskaper. Nu skriver han sin masteruppsats om biodiversitet i marina kolonilotter.
Vad gör du just nu?
– Jag skriver min masteruppsats i ett samarbetsprojekt som heter COOL BLUE, där vi undersöker biodiversitet i regenerativa havsodlingar. Vi sätter ut konstgjorda revstrukturer, så kallade ARMS – artificial reef monitoring structures – med bentisk tillväxt. Strukturerna är kvar i vattnet i flera månader och sedan tar vi eDNA-prover för att kontrollera artsammansättning, jämför detta med en kontrollgrupp och kan därefter se till exempel om musselodlingar har en positiv eller negativ inverkan på den lokala biologiska mångfalden.
– Jag kom in i det här projektet som en del av mina masterstudier när jag gjorde praktik på Centrum för hav och samhälle vid Göteborgs universitet. COOL BLUE-projektet är ett samarbetsprojekt för att utveckla konceptet med marina kolonilotter i Sverige, Danmark och Finland.
Varför ville du jobba med det här projektet?
– När jag gjorde min kandidatarbete hemma i Tyskland, så fick jag upp ögonen för vattenbruk och odling av musslor och alger. I det här projektet så får jag möjlighet att kombinera dessa intressen. Det är spännande att få vara en del av en bransch som, åtminstone i Europa, fortfarande är i sin linda. Eftersom allt fortfarande är ganska nytt, så känns det som om jag kan göra skillnad – och det är en rätt häftig känsla.
Varför ville du gå masterprogram i Sverige?
– Jag har alltid känt en särskild samhörighet havet. Så för mig var marina vetenskaper och marinbiologi ett perfekt studieval. Jag har dykt i hela mitt liv, jag gillar att surfa och fridyka, och jag känner mig tillfreds när jag är i vatten.
– Jag valde Göteborgs universitet eftersom det finns mycket forskning om alger här, något jag redan hade arbetat med på min kandidatutbildning. Göteborgs universitet är ett av de ledande universiteten i marina vetenskaper i Sverige och Europa, därför sökte jag mig hit.
Vad tycker du om Göteborg?
– Jag gillar verkligen stämningen i Göteborg. Det finns många aktiviteter, både inomhus och utomhus. Du kan åka ut till öarna, du kan simma, spela beachvolleyboll både inomhus och utomhus, och så finns det massa barer och uteställen.
Vad gillar du bäst med programmet?
– Jag gillade den första kursen ”Marint projekt - från idé till handling”, eftersom den gav oss en bra översikt över Python och R, två program som jag inte riktigt hade arbetat med tidigare. På kursen genomförde vi också en expedition, som vi studenter planerade själva. Kursen innehöll allt från programmering till planering, analys av data och rapportskrivande. Studenterna på kursen hade många olika studiebakgrunder och genom att samarbeta i gruppen kunde vi hjälpa varandra och komplettera varandras expertområden. Jag lärde mig verkligen otroligt mycket och det var väldigt roligt.
Vad vill du göra efter examen?
– Jag kan tänka mig att arbeta inom regenerativt vattenbruk, kanske som konsult. Men också inom naturvård, med fokus på att återställa livsmiljöer i havet, kanske med att bygga konstgjorda rev.
Vilka skillnader finns mellan att studera i Tyskland och i Sverige?
– Jag tycker att kvaliteten på utbildningen är riktigt hög här och handledarna tar sig tid att hjälpa dig. Programmet går att anpassa efter dina behov och intressen – du kan till exempel göra praktik, åka på utbytestermin, eller läsa kurser som passar dina intressen. Jag uppskattar särskilt studiemetoden att läsa en kurs i taget, eftersom det ger möjlighet till djupare fokus på ett enda ämne och avsevärt minskar stressen under tentaperioder jämfört med att hantera flera kurser parallellt. Jag gillar också verkligen den nya byggnaden, Natrium.
Har du några tips till den som funderar på att studera marina vetenskaper?
– Ja, många. 1) Det är helt ok om du inte vet precis vad du vill arbeta med när du börjar programmet. 2) Stressa inte upp dig, ingen förväntar sig att du ska vara expert när du börjar. 3) Be om hjälp när du behöver det. Det finns mycket kunskap på det här stället, och om du kör fast finns det alltid någon som vill hjälpa dig. 4) Var synlig och kontakta personer som arbetar med något som intresserar dig. Det var så jag fick min praktikplats, som sedan ledde till mitt masterprojekt.