Möt Michaela - Trygghetssamordnare på Västtrafik
Michaela har läst kulturgeografi med inriktning mot samhällsplanering på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Hon tog examen i juni 2023 och nu jobbar hon som Trygghetssamordnare på Västtrafik i Göteborg.
Vad har du för arbetsuppgifter som Trygghetssamordnare?
Jag arbetar med olika frågor som rör det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet som sker inom Västtrafik. Jag har huvudsakligen arbetat med en förstudie kopplad till lokaler för platssamverkan. Det är väldigt snarlikt att skriva sin uppsats bara i klart större omfattning. Jag har också stöttat i utbildningsinsatser kopplade till vår trygghetspersonal, tagit fram policys för bolaget, hanterat frågor från kundservice och journalister.
Hur fick du ditt nuvarande jobb
Det var en kombination av mitt intresse för kollektivtrafik, min utbildning och min tidigare erfarenhet som projektledare.
Hur har du haft nytta av din utbildning?
Det är alltid lättare att få en anställning om man har en utbildning. Vad gäller arbetsuppgifterna mer konkret, så har bredden i utbildningen gjort att jag har en mer komplex förståelse för olika trygghetsfrågor, vilket behövs då vi arbetar med väldigt komplexa frågor. Förstudien var snarlik i upplägget som kandidatuppsatsen så det gjorde det enklare att veta hur jag skulle lägga upp arbetet. Förstudien hade också inslag av en social konsekvensanalys, vilket vi fick erfarenhet av i utbildningen.
Hur blev du intresserd av att studera kulturgeografi med inriktning mot samhällsplanering?
Jag ville arbeta med kollektivtrafik, gärna i kombination med sociala frågor och fick tips från andra jag känner som arbetar med liknande frågor att gå denna utbildning.
Vad var det bästa med denna utbildning?
Att man får både en väldigt bred kunskapsgrund kopplad till planering och även praktiska aspekter som till exempel GIS. Det har gjort att man får en god förståelse för den komplexitet som är kopplat till planering. Dessutom får man kombinationen av både teori och praktiska element.
Vilka är de största utmaningarna när man läser kulturgeografi med inriktning mot samhällsplanering?
På ett sätt att utbildningen har en väldigt bredd, samtidigt som den har spets. Det är många kurser som har väldigt skilda områden vilket både möjliggör att man får upp ögonen för olika inriktningar av planering, samtidigt som det ibland är lite svårt att se hur allt hänger ihop.
Har du några tips inför kommande yrkesliv?
Att göra praktik kan vara väldigt givande, speciellt om man gör det inom ett område man vill arbeta inom sen. Kontakter är också en grundpelare, inte bara för att få jobb men också för att dela kunskap. Det finns många olika nätverk kopplat till planering som man kan gå med i och Linkedin är ett bra sätt att hålla kontakt.
Var det någon specifik kurs som du tyckte var extra rolig eller som du har haft nytta av i ditt yrkesliv?
Personligen både gillade jag och har haft mest nytta av kursen om social hållbarhet. Det är ett område som intresserar mig och det gav oss möjligheten att testa att göra en social konsekvensanalys vilket jag haft användning för i mitt nuvarande arbete.
Har du något tips till dem som funderar på att söka utbildningen?
Sök!