Möt miljöinspektören Linda Östberg
Linda Östberg arbetar som miljöskyddsinspektör för Härryda kommun. Hon är också lärare på påbyggnadsutbildningen "Miljö- och hälsoskydd för naturvetare" (ES2408).
Att vara miljöskyddsinspektör är otroligt viktigt, men vad är egentligen roligast med jobbet?
– Det bästa med jobbet är att känna att man gör nytta i samhället och att det är otroligt varierat (aldrig tråkigt), eftersom man hela tiden möter nya frågor. Roligast är det sociala, att möta många olika personer från alla delar av samhället och att ha bra kollegor. Det är också kul att hela tiden lära sig nya saker inom sitt område. Igår läste jag ena stunden på om våtmarker och mossar, nästa stund om kloranisol (emissioner från fuktskadat material) och därefter om lagstiftning om enskilda avlopp och regler för tatuerare.
Vad gör en miljöskyddsinspektör, egentligen?
– Mitt jobb är att göra tillsyn (kontrollera att lagstiftningen följs) inom miljö- och hälsoskyddsområdet. Jag är anställd av en kommun och gör tillsyn på både offentliga verksamheter, företag och ibland hos privatpersoner. Jobbet går mycket ut på att informera och att stötta andra att göra rätt. Ibland behöver man besluta om åtgärder som förbud eller föreläggande. Området är väldigt brett och därför har man vanligen delat upp det så att olika miljöskyddsinspektörer jobbar med olika områden (t.ex. förorenad mark, industrier, hälsoskydd, livsmedel, avlopp, buller, strandskydd osv).
Du är lärare på påbyggnadsutbildningen "Miljö- och hälsoskydd för naturvetare", varför tycker du att det är en viktig och bra utbildning?
– Den bygger vidare på till exempel en utbildning till biolog, geolog eller apotekare, så att man blir redo för att börja jobba som miljöskyddsinspektör. Den är tvärvetenskaplig och innehåller både miljörätt och moment inom de olika områdena som är förekommande i inspektörsyrket. Föreläsarna är en bra mix av personer från universitetet och även yrkesverksamma från företag och kommuner som kan det senaste på området och det praktiska i yrket. Det är viktigt att det kommer in personer med olika yrkesbakgrunder och utbildningar i yrket. På ett miljökontor är vi starkast tillsammans när vi har några olika kompetenser och kan stötta varandra.
Vilka borde söka just den utbildningen?
– De som vill ha ett varierat och fritt arbete där man både jobbar inne på ett kontor och ”ute på fältet” med inspektioner på verksamheter. De som är intresserade av att kommunicera med människor. De som vill göra miljönytta och är intresserade av naturvetenskapliga frågor (man behöver dock inte vara en ”miljöaktivist”). De som vill ha trygga anställningar (jobb som miljöinspektör har varit trygga anställningar de senaste decennierna).
Här kan du läsa en längre intervju med Linda Österberg, i Göteborgs-Posten.