Möt Stephanie Neatby – masterstudent i biologi
2020 lämnade Stephanie Neatby Princeton University för Sverige. Hon är nu i Göteborg med målet att utvecklas som ishockeymålvakt – och lära sig mer om biologi.
23-åriga Stephanie Neatby kommer ursprungligen från hockeystaden Toronto. Efter fyra år på Princeton University flyttade hon till Sverige för att fortsätta utvecklas.
– Efter att jag tagit examen vid Princeton ville jag fortsätta spela ishockey. En av mina tränare på universitetet hade under en kort period spelat för Linköping HC, så på så sätt kom jag i kontakt med Sverige, berättar Stephanie Neatby.
Efter två lyckade år i Linköping HC har flyttlasset nu gått till Göteborg där hon i våras anslöt till Frölunda HC:s stora damsatsning. Efter tio spelade matcher (alla vunna!) leder de serien stort. En målskillnad på 106 gjorda mål och bara tre insläppta visar att säsongen hittills varit succéartad, inte minst för Neatby i mål.
Göteborgs universitet en av anledningarna till flytt
En av anledningarna till att det blev en flytt till just Göteborg och Frölunda HC var Göteborgs universitet och möjligheten att fortsätta studera. Vid sidan av isen läser hon nu masterprogrammet i biologi.
Jag gjorde lite research om Göteborgs universitet och kände att det skulle vara perfekt.
– Jag älskade mina ekologi- och evolutionsbiologikurser på Princeton och tyckte verkligen om att bedriva egen forskning som resulterade i ett examensarbete sista året. Efter att ha tagit ledigt från skolan under pandemin insåg jag hur mycket jag saknade att lära mig saker. En fantastisk möjlighet dök upp när Frölunda skapade den första damtruppen någonsin, så jag gjorde lite research om Göteborgs universitet och kände att det skulle vara perfekt. Jag är väldigt intresserad av beteendebiologi, men har också njutit av min tid hittills då vi fått lära oss mer om naturvårdsbiologi. Jag hoppas kunna kombinera de två ämnena i framtiden, berättar Neatby.
Du har en examen från Princeton. Vilken är den största skillnaden mellan amerikansk och svensk universitetsutbildning?
– Det är nog i allmänhet det faktum att kurserna är upplagda på olika sätt. Jag är van vid att gå ungefär fyra kurser samtidigt, med blandade föreläsningar för alla ämnen. Vi tog fyra kurser per termin och läste alla parallellt. Här uppskattar jag att bara ha en kurs i taget, och verkligen kunna fokusera min energi på just den kursen. Något jag dessutom har lagt märke till och verkligen gillar är att det ofta är fokus på lokala arter och bevarandeprojekt här i Sverige.
Trivs i Göteborg, en stad som känns som hemma
Flytten till Göteborg har gått bra och Stephanie Neatby berättar att hon trivs i Göteborg.
– Jag kommer ju från Toronto och är van vid att bo i en storstad, när jag flyttade hit kändes Göteborg faktiskt väldigt lik min hemstad. Det finns så många fantastiska restauranger att utforska här, det tror jag har varit min favoritdel med stan hittills.
I den första, historiska matchen någonsin för Frölunda HC:s damlag fanns kurskamrater från Göteborgs universitet på plats för att stötta.
– Vi hade ett signeringsevenemang för alla fans efteråt och de från kursen stannade till och med kvar för det. Det var fantastiskt att kunna visa mina lagkamrater i Frölunda att vi hade trogna supportrar från Göteborgs universitet också, säger Neatby när hennes favoritminne från tiden här i Göteborg kommer på tal.
Finns det några likheter mellan hockey och biologi?
– Kanske om jag tog fler kurser i humanfysiologi eller anatomi, då kanske jag kunde hjälpa mina lagkamrater på något sätt, säger Neatby och skrattar.
Hon menar i stället att hon är väldigt glad att det inte finns så många likheter. Det innebär att hon, ”kan hålla sin akademiska hjärna långt ifrån hockey-hjärnan”. Skolan blir en paus från hockeyn och vice versa.
Vad gäller framtiden har Neatby tydliga mål för båda hjärnorna.
– Som jag nämnde tidigare har jag ett stort intresse av att använda teorier om beteende- och bevarandeekologi, i praktiken. Jag är inte säker på vart det tar mig, men jag hoppas att jag kan ta reda på det när jag skriver mitt examensarbete. När det gäller ishockeyn är målet givet, att kvala in till SDHL så att vi kan vara i högsta ligan nästa säsong, och tävla om guldhjälmen såklart.
Vill du veta ännu mer om Frölunda HC och Stephanie Neatby? Följ den här länken för en inspelade Youtube-intervju, gjord av Frölunda HC.