Möt Tyko - Strategisk miljöplanerare på Stadsbyggnadsförvaltningen i Göteborgs Stad
Tyko Lang tog sin kandidatexamen i juni 2020 efter att ha läst kulturgeografi med inriktning mot samhällsplanering på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Han läste sedan vidare på mastersprogrammet i geografi. Han tog examen 2023 och jobbar nu som strategisk miljöplanerare på Stadsbyggnadsförvaltningen i Göteborgs Stad.
Jag skulle kunna göra en lång lista över kurser som jag tyckte var roliga och väldigt lärorika, både på ett personligt plan och som även är användbara i arbetslivet.
Vad har du arbetsuppgifter som strategisk miljöplanerare?
Stadsbyggnadsförvaltningen ansvarar för den fysiska planeringen av staden. Mitt uppdrag som miljöplanerare är dels att styra planeringen genom att ta fram strategiska tematiska inriktningar och underlag, dels fungera stödjande genom att ta fram kunskapsunderlag och utveckla verktyg. Jag arbetar idag bl.a. med att utveckla en metodik för att kartlägga och värdera ekosystemtjänster i staden. Materialet ska fungera som ett planeringsunderlag och syftar till att visa inriktningen på hur staden bör bevara, utveckla och tillföra ekosystemtjänster på olika platser.
Hur fick du ditt nuvarande jobb?
Jag fick mitt nuvarande jobba baserat på mina meriter för tjänsten. Men också för att jag tog tillfället i akt, var engagerad i mina studier och var uppdaterad på aktuella händelser på fakulteten. Göteborgs Stad gjorde en utannonsering av en projektanställning som jag sökte och var bäst lämpad för. Dels var ämnet spännande och det gav mig möjligheten att direkt praktisera mina kunskaper, dels gav det mig möjligheten att tidsbegränsat testa yrkeslivet inom mitt ämnesområde. Projektanställningen gav mig erfarenheter och möjligheter att söka mig vidare inom Göteborgs Stad till min nuvarande anställning.
Hur har du haft nytta av din utbildning?
Jag har haft stor nytta av min utbildning i yrkeslivet. Dels har jag fått generell kunskap mot den offentliga verksamheten, relevant lagstiftning och policydokument, kunskap som är nyttig att ha med sig in i yrkeslivet. Dels har jag fått teoretisk och praktisk kunskap som är ytterst aktuell i min arbetsroll, så som hållbar stadsutveckling, relationen mellan människan och naturen och givetvis GIS.
Hur blev du intresserad av att studera kulturgeografi med inriktning mot samhällsplanering?
Mitt intresse för samhällsplanering startade på en lokal skala och i det området där jag växte upp. Jag funderade ofta på hur området kunde utvecklas och bli mer attraktivt. Hur integrerades bebyggelsen med funktioner och grönska samt vilket uttryck platsen hade. Hur samhället utformas, och de utmaningar som vi står inför om vi ska kunna uppnå en hållbar utveckling, var därför redan innan mina studier ett starkt intresse. Jag såg samhällsplaneringens roll som en viktig del i att uppnå de ekologiska, sociala och ekonomiska hållbarhetsmålen och en möjlighet för att skapa attraktiva miljöer för boende, besökare och verksamheter.
Kulturgeografi med inriktning mot samhällsplanering fångade snabbt mitt intresse och var den utbildning som bäst stämde överens med mitt engagemang. Den rekommenderade studiegången verkade vara noggrant utvecklad för att kunna fördjupa sina teoretiska och praktiska kunskaper för att möjliggöra en karriär inom en bred yrkeskategori, där jag kunde få vara en del av och faktiskt påverka den utveckling som jag länge hade sett som intressant och viktig.
Vad var det bästa med utbildningen?
Förutom att få träffa många intressanta människor och skapa kontakter för livet, var utbildningen noga ihopsatt för lära ut ett brett spektrum av kunskaper, allt från i globala fenomenen till lokala traditioner och idéer. Utbildningen presenterade många olika planeringstraditioner och teorier som kompletterades med praktiska verktyg och metoder. Med den breda grunden gav samtidigt utbildningen stora möjligheter att ytterligare fördjupa sig inom olika ämneskategorier där man kunde forma sin spetskompetens.
Varför skulle du rekommendera andra studenter att läsa denna utbildning?
Jag skulle rekommendera andra studenter att läsa dnna utbildning av samma anledningar varför jag tycker att den var så bra. Den ger studenterna en stor kunskapsbas inom hållbar utveckling, samhällsplaneringsteorier och praktiska verktyg som gör en attraktiv i ett stort antal yrkeskategorier, både inom offentlig- och privat sektor.
Vilka var de största utmaningarna under dina studier?
En utmaning med att läsa utbildningen relaterar också enligt mig till dess styrka. Som student, åtminstone i början av studierna, kan ämneskategorin uppfattas som bred. Snarare än att bli en specialist så utbildas en till generalist, vilket kan ses som en utmaning inför ett stundande arbetsliv. I efterhand var den oron obefogad när en inser att kompetensen jag fått inom utbildningen är högst relevant och eftertraktad på arbetsmarknaden.
Var det någon specifik kurs som du tyckte var extra rolig eller som du har haft stor nytta av i ditt yrkesliv?
Jag skulle kunna göra en lång lista över kurser som jag tyckte var roliga och väldigt lärorika, både på ett personligt plan men som även är användbara i arbetslivet. Men för att nämna ett par måste jag säga att kursen ”urban omvandling och hållbar planering ur ett svenskt och europeiskt perspektiv” var en av de mer minnesvärda kurserna. Att få möjligheten att åka till ett annat europeiskt land för att jämföra planeringstraditioner och att på plats få uppleva skillnader och likheter med Sverige var något extra. Kursen var bra uppstyrd med flertalet intressanta möten med bl.a. tjänstepersoner och forskare vilket gjorde kursen minnesvärd och något som jag har med mig än idag.
För mig har också GIS-kurserna varit en viktig del i mitt yrkesliv, och är en kompetens som jag upplever är eftertraktad på arbetsplatser. Just min GIS-kompetens har varit viktig i många projekt som jag arbetar med. GIS är därför ett tydligt exempel på hur de mer praktiska verktygen på utbildningen har stor relevans för yrkeslivet.
Har du tips på kurser och erfarenheter inför kommande yrkesliv?
Jag tror inte att det nödvändigtvis finns en universell väg för att lyckas med sina studier och senare i arbetslivet. Det är därför svårt att ge några träffsäkra tips på hur en ska gå till väga för att lyckas. För mig var det viktigt att visa engagemang till mina studier, jag försökte alltid delta på evenemang och i olika kontaktnätverk för att träffa nya människor och bygga upp kontakter. Jag tog även alltid tillfället i akt och sökte mig mot aktiviteter som kunde generera nya erfarenheter.
Har du något tips till dem som funderar på att läsa den rekommenderade studiegången?
Skulle jag lämna ett tips till dem som funderar på att läsa den rekommenderade studiegången så är det att våga ta steget och söka! Det är en utbildning som ger en stora möjligheter till både vidareutbildning och ger studenten stora möjligheter att fördjupa sina intressen som öppnar kan öppna dörrarna till en bred arbetsmarknad.
Vad är det bästa med att vara student i Göteborg?
Göteborg är en härlig stad och ger dig som student många möjligheter. Att studera i Sveriges andra största stad gör att en får studera på ett ansenligt lärosäte med ett stort utbud av kurser och aktiviteter, samtidigt som du får ett rikt stadsliv, med allt vad det innebär. Att också studera kulturgeografi med inriktning mot samhällsplanering i en stad som Göteborg med stora ambitioner ger en också möjligheten att på lokal skala följa, studera och analysera stora stadsutvecklingsprojekt.