Möt Zisa Drews-Von Ruckteschell – masterstudent i Hav och samhälle
Genom Hav och samhälle-programmet fann Zisa Drews-Von Ruckteschell sitt intresse för havsplanering och sin praktikplats på organisationen Submariner. Nu hoppas hon på att få jobba vidare med beslutsfattande inom marina frågor.
Varför valde du att läsa masterprogrammet Hav och samhälle?
– Efter min kandidatexamen i internationella relationer ville jag fokusera på ämnet hållbarhet, som jag alltid har varit intresserad av. Jag insåg att det skulle vara supercoolt att specialisera mig ytterligare och hittade Hav och samhälle-programmet, som i kombination med min tidigare utbildning gav mig en nisch. Då jag dessutom alltid har velat arbeta med beslutsfattande hjälper det att ha kunskap om hållbarhet. Det finns så många beslutsfattare som inte är utbildade i de ämnen som de tar beslut kring.
Hur är det att läsa programmet?
– Det är en bred utbildning och i början kändes det som väldigt mycket information från alla möjliga håll, men efter den första kursen hittade jag mitt eget spår. Sedan dess har jag gillat programmet mycket. Jag gillar särskilt att programmet är så policyinriktat, mer än vad jag trodde att det skulle vara. Det är också positivt att alla lärare är så tillmötesgående, något jag inte har upplevt i Nederländerna. Och så uppskattar jag att man får träffa många föreläsare från den ”riktiga” världen, som till exempel Havs- och vattenmyndigheten.
Var gjorde du din praktik?
– Jag var på organisationen Submariner i Berlin, som bland annat jobbar med hållbar användning av marina resurser. Jag arbetade med flera olika projekt och fick ta mycket ansvar som praktikant. Jag gjorde allt från att föra protokoll på möten till att representera företaget vid olika workshops. Submariner arbetar även mycket med kommunikation och samordning så även det fick jag arbeta med. Det handlade om att organisera möten, se till att allt höll sig inom tidsramarna, skriva rapporter och policy briefs.
Vad har du lärt dig under din praktik?
– Mycket! Bland annat att prioritera min tid rätt och veta vad man ska lägga mest energi på i en snabb arbetsmiljö. Dessutom har jag lärt mig att sätta gränser eftersom det förväntas att du alltid ska göra mycket, men de förväntar sig också att du ska berätta för dem om det blir för mycket. Det är något jag verkligen behövde lära mig eftersom jag alltid säger ja till att hjälpa till med uppgifter och sedan sitter jag där klockan åtta på kvällen och undrar varför jag, som praktikant dessutom, fortfarande arbetar. Jag lärde mig dessutom mycket om hur branschen fungerar och hur arbetsmarknaden ser ut.
Vad är planerna efter utbildningen?
– Nu skriver jag mitt mastersarbete tillsammans med Submariner och arbetar för dem vid sidan av. Jag får se hur jag känner senare, men jag tror att jag kommer att stanna hos Submariner under en lite längre tid, så länge projektfinansieringen går som förväntat och det finns projekt som jag kan arbeta med.
Har du några råd till de som funderar på att söka programmet?
– Det hjälper att innan programmet börja läsa på om de olika ämnena och hitta det som intresserar dig inom exempelvis ekonomi, biologi, ekologi eller politik. Då får man en översikt över ämnena men det kan även hjälpa dig att ställa bättre frågor. Ett annat tips är att gå igenom en del av kurslitteraturen innan, för när kursen väl börjar kommer man inte ha så mycket tid för det.