Naturen och vi
Kort om kursen
Kursen är till för dig som är intresserad av relationen mellan naturen och oss människor, och vice versa. Under kursen studerar du en mängd olika perspektiv och infallsvinklar på den komplicerade relationen natur – människa. Du kommer att se hur denna relation kan beskrivas och förstås på väldigt många och rätt skilda sätt. Kursen ger dig också verktyg för att du ska kunna orientera dig i det komplexa mönstret av frågeställningar som temat naturen och vi utgör.
Om utbildningen
Relationen och samspelet mellan natur och människa är, och har länge varit, komplicerad och problemfylld men det är samtidigt en oumbärlig relation. Denna kurs ger dig ingångar till en rad olika perspektiv och kurslitteraturen är hämtad från olika akademiska discipliner som filosofi, historia och naturvetenskap. Dessutom läser vi även texter av såväl journalistisk som skönlitterär karaktär.
Under kursens gång kommer du dessutom få tillfälle att utveckla dina egna funderingar genom olika skriftliga uppgifter. De syftar till att bredda tankegångarna och ifrågasätta snarare än att komma fram till slutgiltiga ståndpunkter. Vi kommer att ägna ett stort utrymme åt att ni studenter själva tolkar såväl texter som den verklighet som texterna handlar om, bland annat genom att tillämpa de olika perspektiven på dagsaktuella diskussioner om miljö och klimat.
Du kommer också få tillfälle att fördjupa dig i någon fråga som du väljer själv, utifrån kursens övergripande tema.
Viss undervisning på engelska kan förekomma.
Behörigheter och urval
Behörighet
Grundläggande behörighet
Urval
Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %)
Så är det att plugga
Undervisningen
Undervisning på kursen sker främst genom föreläsningar och seminarier.
Lokaler
Undervisningen sker i Humanistiska fakultetens lokaler i centrala Göteborg. Renströmsgatan 6.
Studier utomlands
Det finns goda möjligheter att studera utomlands för dig som läser fristående kurser. Inom ramen för humaniora kan du åka på ett lärorikt utbyte.