Nora är guldmedaljör i cheerleading
Efter 15 år inom cheerleading har Nora Johansson nått stora framgångar både nationellt och internationellt, samtidigt som hon studerar till fysioterapeut på Riksidrottsuniversitetet vid Göteborgs universitet (RIU). – Genom att studera via RIU får jag en stark förmåga att balansera mellan de krav som ställs på en både i studier och inom idrotten, det tror jag kommer vara en bra lärdom inför arbetslivet.
Att hitta balans mellan elitidrott och högre studier kan verka som en omöjlig uppgift för många, men för Nora Johansson är det en del av vardagen. Efter många år inom idrotten har hon inte bara samlat på sig en mängd medaljer utan också valt att fördjupa sina kunskaper inom träning och hälsa genom att studera till fysioterapeut.
Medaljregn
Hon har nått stora framgångar inom cheerleading med bland annat fyra raka SM-guld från 2021–2024 samt ett EM-silver 2023. Under SM-veckan 2024 tog hennes grupp dessutom ett silver, vilket markerade en historisk händelse då cheerleading var med för första gången. Hennes prestationer har också lett till internationell framgång som att vara en del av det svenska damlandslaget 2022–2024 och vinna ett VM-silver i år. I år tog laget även ett klubb-VM brons på plats i Orlando. Om VM-silvret säger hon.
– Det var en underbar känsla att ta ett silver men främst av allt är jag så stolt över de fantastiska prestationer vi levererade under både kval och final på VM detta år.
Studier
Nora studerar på fysioterapeutprogrammet (FT). Hon förklarar att hennes intresse för träning och hälsa ledde henne till detta val. Att studera på RIU har varit en strategisk och stödjande faktor i hennes resa.
– Det känns tryggt att som elitidrottare och student samtidigt studera på ett lärosäte som är Riksidrottsuniversitet för att kunna få hjälp i situationer där skola och idrott krockar. RIU erbjuder inte bara en förstående miljö utan också förmåner som kostrådgivning och föreläsningar som bidrar till idrottarnas utveckling.
Framtiden
Kombinationen av att vara elitidrottare och student ställer höga krav på tidshantering och planering, men hon ser det som en fördel.
– Största delen av tiden går det bra. Det gäller bara att planera sin tid. Jag ser det bara som en fördel att både kunna studera och hålla på med min idrott samtidigt.
Hennes framtida karriärmål inom fysioterapi är fortfarande öppna, men en sak är säker - hennes passion för idrott kommer att fortsätta att spela en central roll i hennes liv, vare sig hon arbetar med idrottare eller inom andra områden inom yrket.
– När jag först sökte till fysioterapeutprogrammet så var målet att jobba med idrottare, vilket jag vet är vanligt för många som söker till FT. Men i dagsläget har jag fått se och lära mig om så många andra områden inom yrket som fysioterapeut så det är svårt att säga ett karriärsmål. Men såklart hade det varit superroligt att jobba inom idrott då det är något jag brinner för.
Text: Helena Svensson