Nora läste dubbel kandidatexamen i kemi och molekylärbiologi
I slutet av sin kandidatutbildning gjorde Nora Karlsson ett examensarbete om arseniks toxiska effekter. Hon blev fascinerad av hur gifter fungerar och vilka påverkan de har. Idag läser hon masterprogrammet i ekotoxikologi.
Du läste en dubbel kandidatexamen i kemi och molekylärbiologi. Hur var det?
– Det var ett privilegium att få läsa två olika program och ta vara på både mitt intresse för kemi och biologi. Under mina studier har jag träffat så många inspirerande lärare från olika forskningsfält. De har jobbat med allt från fysikalisk kemi till systematik av svampar och har alla varit duktiga på att förmedla passionen de känner för sitt ämne. Utbildningen har innehållit laborationer, fältstudier, rapportskrivning, föreläsningar och massor av plugg så klart. Jag har verkligen fått en enormt bred utbildning!
Hur blev du intresserad av ämnena?
– Jag har alltid varit nyfiken på hur världen fungerar och hur saker i naturen hänger ihop men det var först på gymnasiet som jag upptäckte hur spännande kemi är. När jag bestämde mig för att läsa vidare kunde jag inte släppa kemin. Det fanns ju fortfarande så mycket mer att lära sig. Därför valde jag att börja på kemiprogrammet. Jag var dock också intresserad av biologi, särskilt det som händer på molekyl- och cellnivå, så möjligheten att även läsa molekylärbiologi var med i tanken redan från början. Efter min första termin bestämde jag mig för att satsa på en dubbel kandidatexamen.
Vad gillade du mest med din utbildning?
– Det roligaste med att läsa en dubbel kandidatexamen är att få en inblick i många olika forskningsfält. Det är en varierad utbildning med många olika typer av laborationer och föreläsningar. För mig var kandidatarbetet den bästa delen av utbildningen där jag fick möjlighet att kombinera kemi och molekylärbiologi och arbeta i ett riktigt forskningslabb. Jag trivdes jättebra i forskningsgruppen. Jag kunde styra mitt eget arbete och fick lära mig massor om laborativt arbete och vetenskapliga metoder. På våra veckovisa gruppmöten fick jag öva på att presentera mina resultat och diskutera mina upptäckter med de andra.
Vad tyckte du var svårast med din utbildning?
– Under min kandidat tyckte jag nog att laborerandet var det svåraste. Det kan vara mycket att hålla i huvudet när du labbar och jag var rädd att göra misstag. Jag är därför väldigt glad att jag gjorde ett långt laborativt kandidatarbete där jag fick mycket tid att träna. Under arbetets gång ökade mitt självförtroende och nu känner jag mig trygg i labbet. Det svåraste under mina masterstudier var att lära mig analysera data med hjälp av programmering. Jag hade väldigt lite erfarenhet av det, så det har varit en brant inlärningskurva. Det är som att lära sig ett nytt språk och det tar sin tid.
Varför valde du masterprogrammet i ekotoxikologi?
– Min plan har länge varit att göra en master för att specialisera mig inom ett ämne. Under min kandidat kände jag ofta att min kunskap var ganska spretig. Jag kunde lite om mycket och längtade efter att bli mer specialiserad och få grotta ner mig i ett enskilt ämne. I ekotoxikologi har jag nytta av mina kunskaper i kemi och molekylärbiologi för att lösa miljörelaterade frågor. Mitt kandidatarbete handlade om toxiska effekter av arsenik, så jag visste att gifter var något som jag tyckte var spännande. Det kanske är en något morbid fascination men jag tycker det är otroligt spännande att förstå hur gifter fungerar och vilka effekter de har.
Varför valde du Göteborgs universitet?
– Jag ville bo i en storstad där det finns studentliv och möjlighet att koppla bort allt som har med studier att göra. Jag tittade på vilka kurser som ingick i kemi- och molekylärbiologiprogrammet och vilken forskning som bedrivs på universiteten. Jag insåg snabbt att programmen på Göteborgs universitet erbjöd kurser i alla möjliga typer av kemi och biologi och att det finns många olika typer av forskning på institutionen. Det passade mig bra eftersom jag inte hade någon klar bild av vad jag ville göra i framtiden. Möjligheten att kunna göra en dubbelkandidat lockade också så klart!
Vad har du för framtidsplaner efter din masterutbildning?
– I framtiden drömmer jag om att jobba med toxikologi. Jag gillar labbarbete och mikrobiologi, så min dröm är att jobba på ett toxikologilabb. Om det är inom akademins värld eller inom industrin vet jag inte riktigt. Men jag vet att jag är nyfiken på att doktorera.