Pedagogik, masterprogram, inriktning Utbildningsledarskap
Kort om inriktningen
Pedagogik, masterprogram med inriktning utbildningsledarskap ger en bred kompetens inom området pedagogik och fördjupade kunskaper inom inriktningen utbildningsledarskap. Denna inriktning fokuserar på förändrings- och förbättringsprocesser inom olika pedagogiska verksamheter så som förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning. Dessa processer speglas mot statliga reformer som sätter gränser, men också ger möjligheter för ledarskap, lärande och handling. Efter genomförd utbildning kan du ansöka om en masterexamen i pedagogik.
Andra
Om utbildningen
Programmet ges på halvfart och startar med två på varandra följande introducerande kurser som är gemensamma för alla studenter. Dessa kurser blir en gemensam bas där pedagogikens bredd belyses genom att inkludera ett specialpedagogiskt innehåll och ett innehåll riktat mot utbildningsledarskap. Ämnets bredd och olika forskningstraditioner behandlas och ger en god disciplinär grund. Du får här också en orientering om de forskningsmiljöer och den pågående forskning som finns på institutionen. Efter de gemensamma två kurserna ges de första inriktningsspecifika kurserna som löper parallellt under en termin: en kurs mot Pedagogik, en mot Specialpedagogik och en mot Utbildningsledarskap. Dessa kurser ger en fördjupning inom vald inriktning. Därpå följer den första metodkursen (15 hp) som är gemensam för alla studenter. I metodkursen fördjupar du dina metodologiska kunskaper och färdigheter. Efter denna metodkurs följer den andra inriktningsspecifika kursen (15 hp) som åtföljs av en andra metodkurs. Under sista delen av programmet skriver du självständigt en masteruppsats omfattande 30 hp. Problemområde och forskningsfrågor i masteruppsatsen är knuten till den inriktning du valt att följa. Utbildningen leder till Filosofie masterexamen med huvudområdet Pedagogik (Degree of Master of Science (120 credits) with a major in Education).
Behörigheter och urval
Förkunskapskrav
Kandidatexamen i ett samhällsvetenskapligt alternativt utbildningsvetenskapligt ämne, eller en lärarexamen inklusive examensarbete (självständigt arbete) om minst 15 hp eller motsvarande.
Urval
Högskolepoäng, max 165 hp.
Efter studierna
Utbildningen förbereder för såväl vidare utbildning på forskarnivå som för en kvalificerad yrkesutövning med pedagogisk fördjupning.
Så är det att plugga
Undervisningen
Utbildningen bedrivs som halvfarts campusutbildning (30 hp/år) med ett
visst antal campusträffar per termin. Vilka veckodagar som är aktuella
meddelas i god tid för kommande period. Undervisningen består bland
annat av föreläsningar, seminarier och gruppdiskussioner. Mellan
träffarna förväntas du ta del av undervisningsmaterial, genomföra
uppgifter både individuellt och i grupp samt ta del av andra aktiviteter
som ingår i aktuell kurs (exempelvis kamratrespons, projekt- eller
fältarbete, mm).
Lokaler
Pedagogen ligger mitt i centrala Göteborg, nära till allt. Undervisning och forskning sker till stor del i tre byggnader: A-huset på Västra Hamngatan 25, B-huset på Läroverksgatan 15 och C-huset på Läroverksgatan 5. I A-huset hittar du Servicecenter, universitetsbibliotek, studentkårens kansli, studievägledning, International Student Office Pedagogen samt ett café. Även i B-huset finns ett café, men också ett väl tilltaget studentkök med mikrovågsugnar och kylskåp. I alla husen finns gott om platser för studenter för arbete enskilt eller i grupp.