Bild
Receptarie på ett apotek.
Länkstig

Receptarieprogrammet/Farmaci, kandidatprogram

Program
N1FAR
Grundnivå
3 år
180 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökningsperiod
-
Anmälningskod
GU-1G16C
Ansökan stängd

Kort om programmet

Receptarieprogrammet är en modern yrkesutbildning med läkemedel och information kring läkemedel i centrum. Du får en bred vetenskaplig grund för att förstå läkemedels verkan i kroppen och dess roll i sjukdomsbekämpning. Du lär dig även att ge råd om läkemedel och dess användning. Efter receptarieprogrammet kan du läsa vidare inom farmaci. Som receptarie kan du jobba på apotek, på sjukhus, inom läkemedelsindustrin med mera.

Om utbildningen

Receptarieprogrammet består av sex terminer och har en förutbestämd studieordning. Du läser bland annat kurser inom ämnesområdena kemi, molekylärbiologi, fysiologi, farmakologi och farmaci. Kurser i svensk läkemedelslagstiftning, läkemedelsrådgivning och kommunikation ingår också i utbildningen. Du avslutar dina studier med ett examensarbete och en apotekspraktik på 10 veckor vardera.

De här kurserna läser du inom receptarieprogrammet.

Introduktionskurs i kemi

En bra start på dina studier är att ta introduktionskursen i kemi under de två sista veckorna i augusti. Samtidigt som du friskar upp dina gymnasiekunskaper får du då också träffa dina blivande kurskamrater.

Läs mer om Introduktionskursen i kemi (KEI010), 1,5 högskolepoäng

Undervisningsspråk: svenska.

Behörigheter och urval

Behörighet

Grundläggande behörighet + Biologi 2, Fysik 1a eller 1b1+1b2, Kemi 2, Matematik 4 eller Matematik D

Urval

Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Praktik

Under den sista terminen gör alla receptariestudenter som uppfyller förkunskapskraven cirka 10 veckor verksamhetsförlagd utbildning (VFU) på ett öppenvårdsapotek. Apotekskedjorna meddelar inför varje aktuell praktikperiod vilka apotek som kan ta emot studenter. Därefter lottas platserna ut med hänsyn till studenternas önskemål.

Mer information om praktik

Efter studierna

Receptarieprogrammet leder dels till en receptarieexamen, som är en yrkesexamen, och dels till en kandidatexamen i farmaci. Efter studierna kan du läsa vidare på magisternivå inom farmaci. Det i sin tur ger dig möjlighet att komma in på forskarutbildningen och satsa på en karriär inom akademin. 

Du kan också börja jobba. Som receptarie kan du arbeta inom apoteksbranschen, till exempel på öppenvårdsapotek, sjukhusapotek eller produktionsenheter. Du kan även jobba inom läkemedelsindustri, myndigheter och vid biovetenskapliga forskningslaboratorier.

Läs mer om efter studierna

Så är det att plugga

Undervisningen

Föreläsningar varvas med gruppövningar, seminarier och workshops. I undervisningen ingår också praktiska moment som laborationer, projektarbeten i grupp eller enskilt, muntliga och skriftliga presentationer samt rollspel för att få inblick i vad som krävs i kundmötet. En del studiebesök förekommer samt praktik på apotek som är obligatorisk för yrkesexamen. Även laborativa moment är obligatoriska och en del av dessa innehåller djurexperimentell verksamhet.

Lokaler

Från och med hösten 2023 sker undervisningen i huvudsak i Medicinarelängan och i det nybyggda huset Natrium på Medicinareberget i Göteborg. Vill du sitta och plugga i lugn och ro, kan du boka ett rum på Biomedicinska biblioteket.

De närmaste buss- och spårvagnshållplatserna är Medicinaregatan och Sahlgrenska huvudentré. 

Praktik gör du på apotek runtom i landet.

Läs mer om lokaler