- Vad är det bästa med att läsa fysik?
- Under utbildningens gång har ni varit på flera studiebesök. Kan du berätta lite mer om dem?
- Kan du berätta lite om studiebesöket till CERN?
- Hur är undervisningen på programmet?
- Vad har du gjort nu under den sista terminen på programmet?
- Vad plockar med dig från utbildningen ut i arbetslivet?
- Vad ska du göra när du blir klar med kandidaten?
- Har du något tips till någon som funderar på att börja plugga fysik?
Resan till CERN var ett stort och roligt äventyr
Jonathan har precis avslutat tre år på kandidatprogrammet i fysik. Något som han har uppskattat mycket är alla de studiebesöken som ingår i utbildningen, De har gett honom erfarenheter som inte går att få i skolbänken och hjälpt honom att välja inriktning. Resan till CERN i Schweiz bär han med sig som ett minne för livet.
Vad är det bästa med att läsa fysik?
- Fysik ger svar på hur världen fungerar och det är något jag vill lära mig mer om. Att kunna förklara något matematiskt är väldigt kul. Att få umgås med både professorer och doktorander och höra om den senaste forskningen och deras upptäckter är något jag gillar starkt. Det behöver inte vara något banbrytande, det lilla räcker!
Under utbildningens gång har ni varit på flera studiebesök. Kan du berätta lite mer om dem?
- Genom de tre åren så fick vi möjlighet av att åka till tre stora forskningsanläggningar: Onsala rymdobservatorium, RISE i Borås och CERN i Schweiz.
Studiebesöken har varit givande och hjälpt mig att välja inriktning inom fysiken
Kan du berätta lite om studiebesöket till CERN?
- Den resan som jag kommer ha kvar starkast i minnet är resan till CERN som är världens största partikelfysikaccelerator. Vi var fyra studenter med liknande intressen som tog tåget hela vägen. Det var ett stort och roligt äventyr. Väl på CERN så fick se stora delar av anläggningen och diskutera och lära oss från forskarna på CERN. Resan var på totalt 7 dagar och det var kul från början till slut.
Hur är undervisningen på programmet?
- På fysikprogrammet är det ungefär 40 % schemalagd undervisning som kan vara labbtillfällen, räknetillfällen eller föreläsningar. Resten av tiden pluggar man självständigt. I början av programmet går man igenom grunderna till den klassiska fysiken och matematiken för att kunna ta till sig kommande kurser på programmet. Under andra året läser man mer specialiserade kurser inom fysik. Det var först då jag fastnade för fysiken på riktigt.
- Jag hade inget extremt högt betyg från gymnasiet och när jag började på kandidaten så halkade jag snabbt efter de andra i klassen. Jag saknade behörighet att läsa matematikkurserna då jag inte hade lyckats med tidigare kurser. Men det stoppade inte mig! Jag hörde av mig till studievägledaren och gjorde upp en plan. Jag tog några extra kurser på sidan av – så nu kan jag lite astronomi och geografiska informationssystem (GIS). Jag lyckades sedan med alla omtentor och nu ska jag ta examen enligt plan efter 3 år. Att jag tagit mig igenom utbildningen beror mycket på alla professorer och lärare som har sett min vilja och mitt stora intresse att lära mig.
Vad har du gjort nu under den sista terminen på programmet?
- Jag har läst en kurs om Data Science och AI, vilket var väldigt lärorikt och roligt. Jag gjorde också mitt kandidatarbete som handlade om säkerheten på ett kärnkraftverk.
Vad plockar med dig från utbildningen ut i arbetslivet?
- Jag har lärt mig den akademiska studietekniken för att skriva, läsa och presentera. Det är något jag tror jag kommer att ha stor användning av i arbetslivet. Jag kan också ta till mig och förstå avancerade artiklar inom fysik, och ha diskussioner med forskare och professorer. Det hade jag svårt att föreställa mig innan jag började utbildningen.
Vad ska du göra när du blir klar med kandidaten?
Jag är intresserad av kärnfysik - de minsta beståndsdelarna av en atom. Efter kandidaten vill jag läsa en master inom kärnfysik.
Har du något tips till någon som funderar på att börja plugga fysik?
- Det kan bli tungt och jobbigt. Mitt tips är att inte ge upp när du kör fast. Prata och diskutera fysik med lärare, klasskompisar och kanske din sambo? Det är det bästa sättet att lära sig.