"Röntgensjuksköterskeprogrammet gör att man blir redo för yrkeslivet"
Jag har alltid varit fascinerad av teknologi. Likaså människokroppen. Som röntgensjuksköterska jobbar man i symbios med båda världarna och är en viktig länk i den vårdande kedjan. Nedan berättar Niloofar Ferhady om sin erfarenhet av röntgensjuksköterskeprogrammet.
-Under första året av programmet lär man sig mycket om människokroppens uppbyggnad. Här ingår det huvudsakligen skelettanatomi och humanfysiologi.
-Vid sidan av de teoretiska kurserna går man även periodvis på verksamhetsförlagd utbildning, där man lär sig att utveckla sina praktiska färdigheter som blivande röntgensjuksköterska ute på radiologiska verksamheter. Jag utförde större delar av min verksamhetsförlagda utbildning på bland annat Sahlgrenska, Östra och Mölndals sjukhus. Vidare läser man strålfysik och radiografisk metodik för att få en djupgående förståelse för bildtagning. Slutligen skriver man en systematisk litteraturstudie över ett visst område som man är intresserad av.
Jag och min skrivpartner valde att ta reda på hur tillförlitlig datorstödd diagnostik är jämfört med människan.
- Röntgensjuksköterskeprogrammet gör att man blir redo för yrkeslivet. Man får även verktyg för att bygga vidare på sina teoretiska kunskaper genom undervisningskurser på avancerad nivå och vidareutbildningar.