Samhällsvetenskaplig metod II
Kort om kursen
Den här kursen berör frågor om hur vi kan skapa oss kunskap om socialt arbete med särskilt fokus på forskningsprocessen. Innehållsmässigt berörs olika forskningsmetoder, urvalsmetoder, avancerade analysmetoder och konstruktionen av en forskningsplan. Kursen vänder sig till studenter på avancerad nivå.
Om utbildningen
Den här kursen är en fördjupningskurs som bygger vidare på kursen Samhällsvetenskaplig metod I. Kursen är till för dig som ytterligare vill utöka dina kunskaper i att bedriva forskning eller i att analysera sociala fenomen relevanta för socialt arbete. Du studerar, planerar för, granskar och formulerar en forskningsplan. I kursen görs en fördjupad genomgång av mer avancerade forskningsmetoder, urvalsmetoder och analysmetoder som används inom socialt arbete. Kursen tar upp kvalitativa och kvantitativa metoder, samt mixed methods. Därtill ingår att kritiskt och reflekterande kunna värdera forskningsprocessens olika delar. Kursen ger en förberedelse i forskningsmetodik inför arbete med självständigt vetenskapligt arbete.
Behörigheter och urval
Behörighet
För att vara behörig till kursen krävs socionomexamen omfattande 210 högskolepoäng, alternativt kandidatexamen i socialt arbete omfattande 180 högskolepoäng eller kandidatexamen i annat näraliggande område. Därutöver krävs genomförda fördjupningskurser på avancerad nivå i socialt arbete omfattande minst 30 högskolepoäng (detta ingår i socionomprogrammet om 210 högskolepoäng), eller motsvarande kunskaper, samt genomförd fördjupningskurs SW2560, Vetenskaplig metod om 7, 5 högskolepoäng på avancerad nivå.
Urval
Högskolepoäng, max 165 hp.
Så är det att plugga
Undervisningen
Undervisningen sker i form av föreläsningar och seminarier.