Sanna brinner för projektledning
Sanna Helenius pluggade till systemvetare vid Göteborgs universitet. Hon tycker att hon hittat helt rätt på det mindre IT-konsultbolaget DirSys, där hon har stor nytta av sin fallenhet för och erfarenhet av pedagogik och projektledning.
– Jag funderade först på att bli socionom eller lärare, säger Sanna Helenius. Jag jobbade också några år som vikarierande lärare efter tekniskt gymnasium med inriktning mot industriell IT. Till slut stod valet mellan lärarprogrammet och systemvetarprogrammet och valet blev inte speciellt svårt – jag kände att det var större chans för mig att utvecklas med en IT-utbildning. Jag föll för blandningen av teknik och mer analytiska ämnen på programmet.
– En stor del av utbildningen var i projektform där vi fick prova på olika roller. Under andra och tredje året märkte vi lite mer var vi landat. Jag tog gärna projektledar- och analytikerrollen och när vi fick reda på att ett visst projekt inte skulle ha någon sådan kändes det lite jobbigt, säger Sanna med ett skratt. Jag har alltid gillat problemlösning och att styra upp saker.
– Upplägget med en 15-poängskurs i taget var bra och det var också en lagom nivå på programmeringsdelen. Vissa tyckte nog att det var för lite programmering, men jag gillade att det var en stor andel analytiskt arbete, med fokus på bland annat verksamhetsutveckling, ledning och styrning och komplexitet. Det jag möjligen saknade var en renodlad projektledarkurs, så som programmet såg ut då.
Under studierna hade Sanna och hennes grupp ett projekt i samarbete med Sahlgrenska.
– Vi skulle skapa en applikation för att utveckla en del av deras verksamhet och vi vann “bästa design” som var en av kategorierna i en tävling de hade. Det var ett roligt arbete – och några i vår grupp började faktiskt jobba med E-hälsa efter studierna.
Ett råd till systemstudenter är att våga chansa när det kommer till första jobbet
Efter sin examen fick Sanna kontakt med sin nuvarande arbetsgivare via sitt första jobb som projektkoordinator. Nu är hon konsult och rådgivare mot offentlig verksamhet – främst i små och medelstora kommuner.
– Vi jobbar med upphandling av IT och stöttar kommunerna i processen. Vi hjälper dem att uttrycka vad de vill ha och behöver när det kommer till olika funktionella krav. Vi gör också utredningar, till exempel omvärldsanalyser före och efter upphandlingar, samt tar fram IT-strategier.
– Det här är ett socialt yrke med mycket workshops och liknande och det underlättar att ha en pedagogisk bakgrund. Tröskeln blir mindre när det handlar om att stötta och leda de kunder jag har idag om de skulle fastna i någon frågeställning!
Sanna trivs med nivån och variationen på projekten på DirSys och med den stora delen operativt arbete. Möjligheterna är många i ett litet företag menar hon. Förutom två chefer är de fyra systemvetare på företaget och Sanna blev mentor åt en av dem när hon blivit självgående i tjänsten.
Sanna har efter studietiden haft fortsatt kontakt med ansvarig för systemvetarprogrammet och också hållit en inspirationsföreläsning på utbildningen. DirSys har även ex-jobb på programmet och en av studenterna började jobba på företaget efteråt.
– Om jag skulle ge ett råd till systemstudenter så skulle det vara att våga chansa när det kommer till första jobbet – det är inte säkert att man får drömjobbet på en gång. Men det är absolut en tacksam arbetsmarknad och jag tycker själv att jag har haft tur som hittade rätt så snabbt!
Text: Anna Ohlsson
Notera: Sanna Helenius läste den tidigare versionen av systemvetenskapligt program, men det som beskrivs i intervjun stämmer till allra största delen även för nuvarande utbildning!