Bild
Studenten Sebastian Shaqiri
Länkstig

Sebastian Shaqiri tar examen med fristående kurser

Studerar nationalekonomi - har nytta av tidigare studier i matematik.

Sebastian Shaqiri var helt inställd på att plugga vidare efter gymnasiet men var inte säker på vad han skulle läsa. Efter studier i matematik så föll valet på att läsa fristående kurser inom nationalekonomi. Sebastian uppfattade ämnet nationalekonomi som en bra balans av teori och praktik i verkligheten.

Hur gick du tillväga när du valde studier?
- Jag kände direkt efter gymnasiet att jag ville plugga vidare. Däremot var jag inte helt säker på vad jag ville läsa, så jag gick på det som jag kände var mest intressant. Ett tips till alla som är osäkra på vad man vill läsa är att man skall söka på det man tycker är mest intressant just då, om man skulle ändra sig i framtiden går det alltid jättebra att byta utbildning om man skulle vilja det.

Hur blev du intresserad av att studera nationalekonomi?
- Jag har alltid varit intresserad av matematik och analys överlag, men jag uppfattade mina studier i matematik som väldigt abstrakta och kände att jag ville göra något som var mer konkret. Kombinerat med mitt intresse för samhällsekonomi var nationalekonomi ett naturligt val för mig, eftersom det är en bra mix av teori där man får möjlighet att använda matematik, men samtidig är det väldigt tydligt varför man använder det. Med nationalekonomi får man alltså en bra balans av teori och praktik i verkligheten.

Har du tips till någon som funderar på att läsa fristående kurser på Handelshögskolan?
- Mitt tips är att försöka ha en ungefärlig plan av vad du vill ha ut av din utbildning, vilken inriktning man vill läsa osv. Ett annat bra tips är att inte vara rädd för att fråga studievägledaren, kursansvarig eller annan ansvarig personal om man har några frågor, de är alltid jättetrevliga och villiga att hjälpa. Ett tredje bra tips är att alltid ha en plan om det skulle vara så att man inte kom in på en specifik kurs som man har sökt, det har aldrig hänt mig, men man kan aldrig vara för säker, sök alltid ett flertal olika kurser för säkerhets skull. 

Var det något som du inte var förberedd på, när du började på Handelshögskolan?
- Jag hade pluggat matematik på högskolan innan jag började på Handelshögskolan så jag var ganska bekant med hur det funkade att plugga på högskolan. Men något som är bra att vara förberedd på generellt, är att det kommer vara svårare än vad man är van med på gymnasiet och kräver en hel del mer ansvar, däremot är det något som man ofta lär sig snabbt och man blir van med snabbt.

Upplevde du att det var någon skillnad mot när du gick på gymnasiet?
- Det är en stor skillnad att plugga på högskolan jämfört med gymnasiet. Specifikt kräver det mycket mer uppmärksamhet och eget ansvar. Man måste göra det som lärarna säger till en att göra, annars blir det svårt att klara kurserna. Sen är tempot mycket högre på högskolan, det är mycket mer att göra på kortare tid än vad man är van med på gymnasiet. Det är även mycket svårare och kraven är mycket högre. I min uppfattning brukar det dock enbart ta några kurser, sen är man van med tempot och det brukar i vanliga fall inte vara något problem. 

Hur är lärarna?
- Alla lärare är olika, vissa är bättre än andra men generellt håller lärarna väldigt hög kvalitet. Jag uppfattar de flesta lärarna som väldigt engagerade och alltid trevliga. Speciellt på fortsättningskurserna så har jag haft ett flertal givande och intressanta diskussioner med lärare vilket jag uppskattat väldigt mycket. 

 Varför skulle du rekommendera andra studenter att söka till Handelshögskolan?
- På Handelshögskolan får man en bra gedigen utbildning som är högt värderad på arbetsmarknaden. Dessutom omringar man sig med andra fantastiskt drivna människor som ger en möjligheter till att bredda sitt nätverk. Skolan har också en nära koppling till näringslivet vilket ger en bra inblick av vad som krävs för att få ett arbete som man trivs med i framtiden. Skolans nära samarbete men andra internationella universitet ger också studenterna bra möjligheter till att plugga en termin utomlands vilket ger otroligt bra erfarenheter för framtiden.  

Vad har varit roligast på din utbildning än så länge?
- Det roligaste har varit att få lära sig massa nya saker om ekonomi generellt. I och med att jag  både läser företagsekonomi och nationalekonomi så har jag fått ta del av en mängd olika perspektiv om hur både företag och samhället fungerar överlag. Jag har tyckt att det varit särskilt intressant att lära mig om hur politikers och andra makthavares beslut kommer att påverka samhället.

Vilka är de största utmaningarna med att läsa fristående kurser?
- Det finns ett par utmaningar som är lite mer specifika för oss som läser fristående kurser. I början var det lite ovant att behöva söka kurser varje halvår som man var tvungna att läsa och kunde kännas lite ovisst, men efter några terminer så brukar man vara ganska bekväm med det och det är sällan problem. En annan sak som både kan ses som en utmaning och något positivt är att man hela tiden läser med nya klasskamrater. Det kan vara svårt att hitta några vänner när man hela tiden läser olika kurser, speciellt på kurser som är inte är så långa. Men samtidigt ges man en möjlighet att träffa nya människor hela tiden, vilket alltid är positivt. Sist så är det problematiken med att det finns en risk med att man inte kommer in på specifika kurser man söker, eftersom man inte är garanterad en plats på alla kurser. 

Vad siktar du på att jobba med?
- Längre fram i framtiden hade tyckt det var väldigt intressant att få forska i nationalekonomi, och speciellt inom makroekonomi. Annars hade jag kunnat tänka mig att jobba i någon offentlig verksamhet såsom Riksbanken eller Finansinspektionen, där man arbetar mot makroekonomiska frågor och skapandet av ekonomiska modeller. Direkt efter examen vill jag såklart jobba med något som är nära kopplat till mitt långsiktiga mål, men det kräver ofta en del erfarenheter att få ett sådant arbete. Så något arbete där jag skulle kunna få möjlighet till att lära mig mycket och möjligheten att utvecklas är stor är något jag skulle vilja arbeta med, sen hade det varit en stor bonus om det var på någon offentlig myndighet eller liknande. Om möjligheten gavs hade jag även gärna fortsatt som doktorand.