
Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot neurosjukvård
Kort om programmet
OBS: Tidig antagning, sök 17/2-17/3
Specialistsjuksköterskor med inriktning mot neurosjukvård arbetar med omvårdnad inom specialiserad vård med patienter som drabbats av olika neurologiska sjukdomar eller neurokirurgiska tillstånd och skador. Specialistsjuksköterskan har förmågan att bedöma och övervaka vitala funktioner i samband med neurologiska och neurokirurgiska tillstånd, neurologisk skada och rehabilitering.
Om utbildningen
Inriktningen mot neurosjukvård startar vartannat år. De närmaste åren innebär det programstart år 2026, 2028 och 2030.
Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning neurosjukvård ger dig fördjupade kunskaper i avancerad bedömning, vårdplanering och uppföljning av patienter i alla åldrar med neurologisk sjukdom eller skada.
Under utbildningen får du möjlighet att fördjupa dig inom områden som neurologi, stroke, neurokirurgi och rehabilitering. Du tränas i att arbeta evidensbaserat, implementera forskningsresultat och bidra till att utveckla vården inom neurosjukvård.
Programmet kombinerar teoretisk fördjupning med verksamhetsförlagd utbildning (VFU) och verksamhetsintegrerat lärande. Du får en bred och djup omvårdnadskompetens som rustar dig för en mer självständig och specialiserad roll inom vården. Det ingår även en valfri fördjupningskurs inom ett ämne som är relevant för inriktningen så att du kan forma din utbildning utifrån dina intressen och mål.
Utbildningen ges på distans och halvfart (50 %), vilket innebär att du studerar ungefär 20 timmar i veckan. Du studerar via en webbaserad lärplattform och behöver tillgång till dator, internet, webbkamera och headset. Programmet är utformat för att passa dig som behöver flexibilitet, men kräver också självständighet och god planeringsförmåga.
Det ges möjlighet till 4–8 fysiska träffar per termin i Göteborg i de teoretiska delarna för dig som vill och har möjlighet. Hybridlösningar finns för dig som inte kan närvara på plats.
Din VFU genomförs under en av programmets kurser och placeras så långt det är möjligt nära din hemort. Om VFU-plats nära hemorten inte finns att tillgå sker VFU inom Västra Götalandsregionen.
Behörigheter och urval
Behörighet
För tillträde till specialistsjuksköterskeprogrammet krävs utöver grundläggande behörighet:
Nordisk legitimation som sjuksköterska
Avlagd kandidatexamen i omvårdnad eller motsvarande
Ett års yrkeserfarenhet som sjuksköterska
Svenska B och engelska A på gymnasienivå eller motsvarande
Behörighet för tillträde till kurser inom specialistsjuksköterskeprogrammet anges i respektive kursplan.
Praktik
Undervisning sker även i form av verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom hälso-och sjukvård, till exempel på sjukhus, primärvård och kommun. Under VFUn får du under handledning tillämpa och träna på de teoretiska kunskaper och färdigheter som du tagit del av tidigare på utbildningen.
Under din VFU ges möjlighet till såväl patientrelaterat arbete som reflektion och kunskapssökande. Du får utvecklas i din kunskap och förmåga att arbeta i team med övrig vård- och omsorgspersonal.
Efter studierna
Utbildningen till specialistsjuksköterska med inriktning mot neurosjukvård är en akademisk yrkesutbildning på avancerad nivå som leder till specialistsjuksköterskeexamen och magisterexamen.
Specialistsjuksköterskor inom neurosjukvård kan arbeta på vårdavdelningar och mottagningar med inriktning mot neurologi, neurokirurgi, stroke och rehabilitering. Arbetet omfattar avancerad omvårdnad och bedömningar av vuxna personer i samband med neurologisk sjukdom eller skada. Specialistsjuksköterskornas kompetens och ökade kunskaper i evidensbaserad vård och forskning ger en stabil grund till utveckling av vården. Arbetsmarknaden är mycket god.
Utbildningen ger även behörighet till forskarutbildning.
Så är det att plugga
Undervisningen
Studierna bedrivs på distans via nätbaserad undervisning och för detta behövs tillgång till dator med kamera och mikrofon. Enstaka träffar på campus förekommer.
Programmet innehåller även verksamhetsförlagd utbildning.