Bild
Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap, medverkar ofta i media i samband med val.
Foto: Johan Wingborg
Länkstig

Statsvetaren i yrkeslivet

Kurs
SK1421
Grundnivå
15 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökningsperiod
-
Anmälningskod
GU-76053

Kort om kursen

En statsvetare kan arbeta inom både privat och offentlig verksamhet – som exempelvis handläggare, samordnare, utredare, kommunikatör, konsult eller nämndsekreterare. Genom att varva teori med praktiska övningar ger den här kursen dig de kunskaper och färdigheter du behöver i framtiden, oavsett vilket yrke du väljer. Kursen består av tre moment.

Om utbildningen

Det första momentet på kursen, I det offentligas tjänst, fokuserar på att förbereda dig för de etiska dilemman och rollkonflikter som en statsvetare kan möta i sin yrkesutövning. Genom praktiska övningar får du träna på att reflektera över svåra situationer, såsom hur du som offentligt anställd bör agera när du förväntas genomföra beslut som du anser vara moraliskt oacceptabla. Momentet inkluderar även tillämpning av källkritiska principer, en nödvändig färdighet i en tid där spridningen av "fake news" utgör en allt större samhällsutmaning.

Det andra momentet, Skrivande och kommunikation i yrkeslivet, ger dig möjlighet att utveckla dina färdigheter i att producera olika typer av texter, såsom rapporter, debattinlägg och populärvetenskapliga artiklar. Momentet inkluderar även grundläggande träning i omvärldsbevakning och presentationsteknik, vilket stärker din förmåga att kommunicera effektivt och professionellt i olika sammanhang.

Det tredje momentet, Introduktion till projektledning, ger dig en förståelse för vad det innebär att arbeta i projekt. Teoretiska föreläsningar varvas med praktiska övningar där du får analysera och dra lärdomar av verkliga projekt. Momentet avslutas med att du utarbetar en projektplan och genomför ett projektarbete som är relevant för din framtida yrkesroll. Projektet kan exempelvis fokusera på att föreslå åtgärder för att förbättra integrationen inom ett specifikt område eller på att utveckla strategier för att främja jämställdhet på en arbetsplats.

Kursen är utformad för att underlätta övergången från studier till arbetsliv och har utvecklats utifrån studenters önskemål om en tydligare koppling mellan teori och praktik. Den har dessutom lyfts fram av Universitetskanslersämbetet som ett föredömligt exempel på hur utbildning kan bidra till att förbereda studenter för en framgångsrik karriär.


Behörigheter och urval

Behörighet

För tillträde till kursen krävs 60 godkända högskolepoäng i statsvetenskap på grundnivå samt 30 högskolepoäng i genomgångna kurser i statsvetenskap eller i ett annat ämne.

Urval

Högskolepoäng, max 165 hp

Efter studierna

När du är klar med kursen känns klivet från studier till arbetsliv något mindre än innan. Du har övat upp din förmåga att:

  • Självständigt söka information av relevans för en statsvetarens yrkesutövning.
  • Uttrycka dig muntligt och skriftligt på god och begriplig svenska.
  • Självständigt arbeta fram texter enligt de krav som olika typer av uppgifter ställer på en statsvetare i yrkeslivet, så väl vad gäller stil och referenshantering som tidsramar.
  • Att planera och genomföra ett projekt med statsvetenskaplig relevans.
  • Muntligt presentera projekt och resultat inför andra.

Så är det att plugga

Undervisningen

Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, grupparbeten och praktiska övningar. Kursen ges på svenska men föreläsningar och kurslitteratur på engelska kan förekomma. I vissa moment på kursen medverkar yrkesaktiva statsvetare.