Statsvetaren Pelle har koll på vad unga tycker
Pelle Ahlin Olofsson arbetar som projektledare på Ungdomsbarometern. Där designar han forskningsfrågor och analyserar data för att ta reda på vad unga i Sverige mellan 15-35 år tycker och tänker om det mesta. Pelle har dubbla masterexamina i statsvetenskap och tycker att just forskningsdesign är ett av hans mest användbara verktyg från studierna.
Vad gör du en typisk dag på jobbet? Berätta lite om dina arbetsuppgifter
Jag har en väldigt bred roll och jobbar med alltifrån att ta reda på vad olika kunder och samarbetspartners vill veta, till att bestämma vilken typ av studier vi behöver göra för att ta reda på det, vilken typ av analys vi ska göra och hur vi ska presentera det. En vanlig dag på jobbet så sitter jag i möten för att planera upplägget på diverse projekt, kommer på olika analysstrategier alternativt presenterar resultaten av det vi gjort till olika aktörer.
Försök att få ett extrajobb som är någorlunda relevant för vad du vill göra framöver. Det behöver inte vara jättenära, man lär sig alltid något av ett jobb.
Vad trivs du mest med på ditt jobb?
Friheten att göra det jag vill. Att människor vill lyssna på vad jag har att säga och värderar min expertis. Jag uppskattar att ha riktigt bra kollegor som också är drivna.
Har du haft fler arbeten sedan du slutade studera?
Innan jag fick mitt nuvarande arbete hann jag med att jobba som analytiker på Ungdomsbarometern och som researcher på PISA-enheten, OECD.
Av de du lärde dig under din utbildning, vad har du haft mest nytta av i ditt arbetsliv?
Forskningsdesign och hur man ska tänka väldigt generellt om hur man kan ta reda på något.
Vad vill du ge för råd till dem som funderar på vilken universitetsutbildning de ska söka?
Gå helt efter intresse ifrån början och vad du brinner för. Bli hellre bäst på något som du värderar högt, än medelbra på det som värderas högt av andra. Ta hjälp av de resurser som lärosätena har för att guida dig till ett rätt val och prata med nuvarande studenter eller alumner för att få en känsla av hur det är att studera där.
Är det något särskilt du rekommenderar studenter, förutom att de behöver klara sina studier, som kan underlätta för dem när det är dags att söka arbete?
Prata med alumner som har läst samma utbildning som du har gjort och fråga hur de gjorde – innan du tar examen. Försök att få ett extrajobb som är någorlunda relevant för vad du vill göra framöver. Det behöver inte vara jättenära, man lär sig alltid något av ett jobb.
När du ser tillbaka, vad var det bästa med att plugga på universitetet?
Att få spendera hela dagarna med att fokusera på det som verkligen intresserar mig och att få vara med personer som delar detta intresse.
Faktarutan
Namn: Pelle Ahlin Olofsson.
Kommer från: Södertälje.
Jobbar på: Ungdomsbarometern som projektledare/ expert samhälle & utbildning.
Utbildning: Kandidatexamen i statsvetenskap från Lunds universitet. Tog examen från masterprogrammet i statsvetenskap (MaPs) med inriktning double degree 2017. Pelle har därmed dubbla masterexamina – en från University of Konstanz (M.A Comparative politics and policy analysis) och en från Göteborgs universitet (M.Sc political science).
Tre ord om Göteborgs universitet: Internationellt, forskning, utbildningskvalitet.
Läs mer om masterprogrammet i statsvetenskap med inriktning double degree här