Kursplan

Statsvetenskaplig analys

Political Science Analysis

Kurs
SK2121
Avancerad nivå
15 högskolepoäng (hp)

Om kursplanen

Diarienummer
GU 2024/54
Ikraftträdandedatum
2024-09-02
Beslutsdatum
2024-06-20
Gäller från termin
Höstterminen 2024
Beslutsfattare
Statsvetenskapliga institutionen

Kursens moduler

Seminarium 1, 3 Högskolepoäng
Seminarium 2, 3 Högskolepoäng
Seminarium 3, 3 Högskolepoäng
Seminarium 4, 3 Högskolepoäng
Seminarium 5, 3 Högskolepoäng

Inplacering

Kursen är en obligatorisk kurs inom Masterprogrammet i Statsvetenskap och Mastersprogram i statsvetenskap: Politik och psykologi om hållbar utveckling. Kursen ges även som fristående kurs. Kursen är en kärnkurs på avancerad nivå.

Behörighetskrav

Minst 60 högskolepoäng i statsvetenskap från grundnivå, varav minst 30 högskolepoäng i fördjupningskurser, eller motsvarande kunskaper. Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Engelska6/Engelska B.

Innehåll

Statsvetenskap har under de senaste decennierna utvecklats till ett moget akademiskt ämne. Detta innebär dels en specialisering i olika subdiscipliner eller forsknings- områden (t.ex. politiskt beteende, komparativ politik, offentlig förvaltning, politisk teori och internationell politik), men också en ökad integration såväl teoretiskt som analytiskt och metodologiskt mellan dessa olika subdiscipliner. Kursen syftar till att göra studenterna bekanta med denna komplexitet, genom att studera både klassiker och aktuell forskning inom statsvetenskapens forskningsområden/subdiscipliner. Kursen exemplifierar tillämpning av olika analytiska perspektiv och synliggör olika forskningsstrategier och forskningsmetoder. Vidare tränas studenterna i att skriva och presentera kritiskt reflekterande och problematiserande forskningsöversikter.

Mål

Efter godkänd kurs ska studenten kunna:

Kunskap och förståelse

ha fördjupade kunskaper om och bred överblick över centrala statsvetenskapliga forskningsområden

Färdigheter och förmåga

självständigt, och på en fördjupad nivå, organisera, skriva och muntligt presentera forskningsöversikter på olika statsvetenskapliga forskningsområden

självständigt arbeta fram text i enlighet med god akademisk standard, inklusive korrekt citationsteknik och referenshantering

uttrycka sig muntligt och skriftligt på god och begriplig engelska

Värderingsförmåga och förhållningssätt

ha fördjupad förmåga att tillgodogöra sig och kritiskt utvärdera statsvetenskaplig forskning

Hållbarhetsmärkning

Ingen hållbarhetsmärkning.

Former för undervisning

Kursen är en campus-kurs och kombinerar föreläsningar och seminarier kring fem olika forskningsområden.

Undervisningsspråk: engelska

Examinationsformer

Kursen examineras med fem forskningsöversikter, en för varje forskningsområde i kursen. Teman för översikterna presenteras i kursguiden. Varje översikt motsvarar 3 högskolepoäng and betygssätts med betygsgraderna Väl godkänt (VG), Godkänt (G) eller Underkänt (U). För fullgörande av kursfordringarna ska studenten utöver forskningsöversikterna aktivt deltaga i de fem obligatoriska seminarierna och göra en muntlig presentation av sin forskningsöversikt.

En student som inte deltar i obligatorisk del av kursen får göra en alternativ uppgift. Uppgiften beskrivs i kursguiden.

Komplettering av bedömd uppgift är tillåten vid underkänt betyg (U) och specificeras av ansvarig lärare. Om studenten inte fullföljer uppgiften inom angiven tid underkänns momentet.

Om student som underkänts två gånger på samma examinerande moment önskar byte av examinator inför nästa examinationstillfälle, ska sådan begäran inlämnas skriftligt till kursansvarig institution och bifallas om det inte finns särskilda skäl däremot (HF 6 kap § 22).

Om student fått rekommendation från Göteborgs universitet om särskilt pedagogiskt stöd kan examinator, i det fall det är förenligt med kursens mål och förutsatt att inte orimliga resurser krävs, besluta att ge studenten en anpassad examination eller alternativ examinationsform.

Minst fem tillfällen ska erbjudas studenterna att genomgå prov för att få godkänt resultat på en kurs eller del av en kurs. (HF 6 kap 21 §).

I det fall en kurs har upphört eller genomgått större förändringar ska studenten i normalfallet garanteras tillgång till minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) under en tid av åtminstone ett år med utgångspunkt i kursens tidigare uppläggning.

Betyg

På kursen ges något av betygen Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U).

För att bedömas med betyget Godkänd (G) för hela kursen måste samtliga forskningsöversikter, seminariedeltagande och muntlig presentation bedömts med betyget Godkänd (G). För betyget Väl godkänd måste minst tre av forskningsöversikterna bedömts med Väl godkänd (VG) och övriga moment med Godkänd (G).

För att erhålla betyget Godkänd (G) måste studenten uppfylla samtliga lärandemål. För att erhålla betyget Väl godkänd (VG) ska studenten visa mycket god förmåga att koppla samman teoretiska analyser med empiriska utfall, en god självständig analytisk förmåga och de skriftliga uppgifterna följa god akademisk standard i termer av struktur och språk.

Kursvärdering

Studenter som deltar i eller har avslutat en kurs ges möjlighet att framföra sina erfarenheter av synpunkter på kursen genom en kursvärdering. Resultatet och eventuella förändringar i kursens upplägg ska förmedlas både till de studenter som genomförde värderingen och till de studenter som ska påbörja kursen.