Stort inslag av samverkan med företag i utbildningen
Kandidatprogrammet i Software Engineering and Management har samverkan som en grundidé under hela utbildningen och redan förstaårsstudenterna introduceras till ett nätverk av företag.
Richard Berntsson Svensson, programansvarig för internationella kandidatprogrammet Software Engineering and Management, berättar om hur de arbetar med samverkan som en naturlig del av utbildningen.
Hej Richard – hur jobbar ni med samverkan?
– Generellt sett har vi en mycket nära samverkan med olika företag på vårt kandidatprogram och samarbetet sker genom hela programmet. Redan som förstaårsstudenter introduceras studenterna till ett stort nätverk av företag inom mjukvarubranschen. Företagen kan sedan bidra med sin närvaro i flera kurser under programmets tre år. De kan till exempel ge gästföreläsningar, medverka i projekt inom utbildningen, eller vara handledare under studenternas examensarbeten.
Majoriteten av exjobben utförs i samarbete med industrin
– När det gäller examensarbeten har vi väldigt många företag med oss – den största andelen av våra examensarbeten utförs i industrin. Dels kan det vara studenterna själva som ordnar ett exjobbssamarbete genom att kontakta företagen och svara på exjobbsannonser. Sedan har vi också som forskare olika projekt i företagen där vi kan ta med studenter. Ganska ofta får studenterna napp på exjobbsfunderingar när de träffar folk från industrin under gästföreläsningar och liknande tillfällen. Det blir ju många kontaktytor med företagen.
Partnerföretag en ny satsning
– Något som är helt nytt och som vi startade i höstas är att nu knyta företag till oss som ”partnerföretag”. Det innebär ett tätare samarbete och mer kontinuerliga åtaganden, där ett och samma företag följer oss under ett helt akademiskt år. Vårt pilotföretag blev Tibco Software som nu är delaktiga i en kurs varje år under samtliga tre årskurser på utbildningen. Första året medverkar Tibco i en kurs inom kravhantering med två gästföreläsningar och en inlämningsuppgift som bygger på ett case från Tibco. Andra året deltar de i kursen Software Quality and Testing med en gästföreläsning. Tredje året medverkar de i kursen Startups and Software Product Management med ytterligare en gästföreläsning. Som partnerföretag fick Tibco presentera sig redan första dagen vid utbildningens start, då studenterna också fick en egen studentlicens till Tibcos verktyg.
– Idén med partnerföretag ska utvärderas nu efter första året. Mitt mål som programansvarig är att hitta tre-fyra företag till från olika domäner som skulle vilja fungera som partnerföretag för oss. Gärna så stor spridning som möjligt och gärna lite mer udda företag, så att vi breddar vårt kontaktnät med mjukvaruföretag.
Hackatons en uppskattad och viktig del av utbildningen
– Våra hackatons är en viktig del av utbildningen som studenterna uppskattar mycket. Vi har ett eget hackaton ”C&SE” med olika tema varje år där idéerna och uppdragen kommer från företag och organisationer. 2019 var uppdragsgivarna Ericsson AB, Västtrafik och Openhack – en av de största hackaton-organisationerna i Sverige. I vårt hackaton går det ut på att utveckla lösningar utifrån olika teman, under 2019 hade vi Sustainable and Smart Cities och Coding for Humanity som tema. En av våra lärare, Francisco Gomes, ordnar hackatons ihop med olika företag, där ett exempel är AstaZero Challenge som ordnades tillsammans med AstaZero och Inceptive.
2020 innebar starten för tätare samarbete med föreningen DataTjej
– Ett annat samarbete som är viktigt för oss är det vi har startat upp tillsammans med föreningen DataTjej. Även om vi har förhållandevis många kvinnliga studenter på programmet så vill vi gärna ha en ännu större andel tjejer. Ibland har de kvinnliga studenterna pratat om att de saknar någon form av nätverk med andra kvinnor inom IT och vi anordnade därför ett lunchseminarium med DataTjej där samtliga studenter från institutionens utbildningar bjöds in. Föreningen har sedan också fått låna vår lokal Alfons för att ordna olika events på kvällstid. På så sätt kan vi stötta dem i sin verksamhet och det blir win-win eftersom de nu kan ordna fler events som våra studenter kan delta i. Från och med i höst kommer också DataTjej att vara representerade redan på studenternas introduktionsdag, så att studenterna känner till dem från dag ett på utbildningen.
Intervju: Catharina Jerkbrant, 2020