“Strategiarbete och ledarskap intresserar mig” Isac Boukachabia om varför han valde Innovation and Industrial Management
Isac Boukachabia, alumn från Handelshögskolan, har tagit med sig värdefulla erfarenheter och kunskaper från sin utbildning till sin nuvarande roll som Head of Funds & ERP på Finwire. Här delar han med sig av sin resa, från studietiden till arbetslivet, och ger tips till framtida studenter.

Vad är din titel och vad gör du på jobbet?
-Min roll på Finwire är Head of Funds & ERP vilket egentligen innebär att jag arbetar som produktägare för vår fondtjänst och alla de fondrelaterade nyheter vi producerar.
Jag har redaktionellt ansvar över våra fondnyheter där jag tillsammans med mitt team av skribenter producerar fondnyheter som vi sedan distribuerar ut till fondplattformar och diverse medier. Vi bevakar ett stort antal fonder och ETF:er på månadsbasis där vi följer upp fondernas månads- och kvartalsrapporteringar samt bland annat bevakar pressmeddelanden, ratingförändringar och genomför intervjuer med fondförvaltare.
Utöver det har jag även kundansvar och har regelbunden kontakt med de kapitalförvaltare vi samarbetar med eller vill samarbeta med framöver.
Vad fick dig att välja just den utbildningen som du har läst?
-Jag har två examina från Handelshögskolan, kandidatexamen i nationalekonomi och en masterexamen i Innovation and Industrial Management.
När det gäller valet av utbildning på kandidatnivå kom det initialt från ett stort samhällsintresse och viljan att läsa en bred utbildning som jag skulle kunna hamna lite var som eftersom jag verkligen inte var säker på vart jag ville ta mig just då. Jag hade lite lösa tankar om diplomatprogrammet eller potentiellt arbeta inom sustainable finance på den storbank jag då extrajobbade på.
Sedan valde jag faktiskt att byta inriktning när det kom till valet av masterutbildning, då jag hade blivit allt mer intresserad av strategiarbete och ledarskap inom både små och stora organisationer. Tillsammans med ett stort teknikintresse föll det sig relativt enkelt för mig att då söka masterutbildningen Innovation and Industrial Management.
Var det någon kurs du tyckte om extra mycket om?
-På kandidatnivå är det framförallt makroekonomi och uppsatsskrivandet jag tagit med mig som det absolut roligaste, tillsammans med min utlandstermin. Makroekonomi på grund av den fantastiska universitetslektorn Hans Bjurek men också på grund av kopplingen till alla de samhällsfrågor jag alltid varit intresserad av. När det kommer till kandidatuppsatsen hade vi professor Thomas Sterner som handledare vilket var en väldigt rolig och lärorik upplevelse. Jag tycker att det var extremt häftigt att få applicera forskning i praktiken.
På masternivå tycker jag att hela kursutbudet var väldigt bra. Otroligt imponerad av alla som jobbade på programmet. Även här faller nog mitt val på masteruppsatsen som den absolut roligaste delen av hela utbildningen. Sedan när man hade valbara kurser inriktade jag mig mot Environmental Economics för att ytterligare förbereda mig för att kunna arbeta med hållbarhetsfrågor.
Vad tyckte du var bäst med ditt program?
-På kandidatnivå tycker jag att det bästa var den bredd man fick med sig och det öppnade många dörrar inom ekonomi som tidigare varit helt stängda för mig. När man sedan började på masternivå var det absolut roligaste gemenskapen i klassen då det fanns ett otroligt driv bland studenterna, men utöver vännerna var det bästa möjligheten att äntligen få specialisera sig och verkligen få sätta sig in i ett ämne på djupet över längre tid.
Jag är väldigt glad och stolt över min utbildning på Handelshögskolan. Jag har med mig kunskap och minnen för livet som jag är väldigt tacksam för. Det var en rolig och lärorik tid, och om det är något jag ångrar är det att jag inte engagerade mig mer i de föreningar, event och gästföreläsningar som fanns att ta del av.
Var du på nåt utbyte?
- Ja, på kandidaten var jag i Lyon, Frankrike. Det är fortfarande en av de absolut roligaste upplevelserna i mitt liv. Bra väder, roliga kurser, fantastiska människor och så häftigt att få testa att bo i ett annat land. Jag skulle sedan till Lissabon under mastern men det ställdes tyvärr in på grund av pandemin, så jag satt i min studentlägenhet i Kviberg istället. Nästan lika bra!
Hur upplevde du kontakten med näringsliv under studietiden?
- På kandidatnivå var min upplevelse att kontakten med näringslivet främst skedde på Gadden. Det förändrades dock rejält till mastern då vi konstant hade skarpa case med olika företag och organisationer.
Vad har du för tips till den som funderar att välja programmet?
-Om det känns kul så kör bara! Det går alltid att ångra sig om det verkligen inte skulle vara för dig. Ett råd är att våga nätverka med andra studenter, om man inte vill göra det i korridorerna så engagera dig i någon av skolans föreningar. Det kan kännas som att alla har stenkoll på vad de vill med sin utbildning men jag kan lova att det absolut inte är fallet, men det har en förmåga att oftast bli rätt bra i slutändan ändå!
Vilka ’skills’ från programmet bär du med dig i ditt yrkesliv?
-Jag har tagit med mig massa verktyg från min utbildning. Allt från att ha utvecklat min analytiska förmåga och kunna arbeta med komplex finansiell litteratur till förhandlingsteknik och att kunna sätta upp strategiska processer. Jag skulle verkligen mena att jag dagligen använder kunskap jag tagit med mig från min tid på Handelshögskolan.
Hur fick du ditt första jobb?
-Min första arbetsplats efter examen är även min nuvarande arbetsplats. Där hamnade jag faktiskt via tips från mitt nätverk jag träffat på Handelshögskolan.
Vad är det bästa med ditt jobb just nu?
-Det absolut bästa med mitt jobb i dagsläget är mitt team, mina kollegor och den företagskultur vi har. Utöver att jag har världens bästa kollegor så har jag enligt mig ett otroligt intressant jobb där jag jobbar med att hålla mig, och andra, uppdaterade om vad som händer i världen och får alltid stimulera mitt samhällsintresse. Samtidigt får jag arbeta med ledarskap, produktutveckling och sätta långsiktiga strategier för mitt produktområde.
Vad har du för planer för framtiden?
-Karriärsmässigt hade jag drömt om att utveckla min roll till att jobba inom en ännu mer internationell kontext. Det hade varit extremt intressant att få resa runt jorden och lära känna alla de företag, kulturer och människor jag läser om på daglig basis.