Länkstig

Strategisk upphandling

Kurs
FH2600
Avancerad nivå
7,5 högskolepoäng (hp)
Studietakt
50%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökningsperiod
-
Anmälningskod
GU-17356
Ansökan stängd

Kort om kursen

Kursen behandlar offentlig upphandling som verktyg för styrning. Offentliga organisationer i Sverige upphandlar för drygt 800 miljarder årligen, en köpkraft som kan användas strategiskt för att nå organisatoriska mål och värna samhällsintressen. Det innebär nya arbetssätt och annorlunda organisering. Med potentialen följer nya utmaningar och målkonflikter som ställer tillit, kontroll, kompetens och ansvar på sin spets.

Om utbildningen

Kursens övergripande mål är att ge studenten kunskap om offentlig upphandling som verktyg för styrning. Målet är också att ge studenten en teoretisk grund för att diskutera och problematisera möjligheter och begränsningar i styrning genom upphandling och för att sätta in strategisk upphandling i ett vidare organisatoriskt och styrningssammanhang.

I kursen sätts upphandlingens ökade roll och betydelse i offentlig sektor in i ett vidare förvaltningspolitiskt perspektiv. Särdrag för den offentliga upphandlingen gås igenom (till exempel upphandlingslagstiftningen) liksom likheter med inköp i privat sektor. Upphandlingsprocessens olika faser behandlas och hur styrning kommer (eller kan komma) till uttryck i dessa. Strategiska perspektiv lyfts särskilt. Under kursen behandlas olika teman såsom konkurrens, organisering, reglering, målkonflikter, roller och relationer, komplexa värden, mätning och uppföljning. I kursen lyfts genomgående olikheter mellan olika sektorer, marknader och produkter där lärare och studenter relaterar litteraturen till empiriska exempel.

Behörigheter och urval

Behörighet

För tillträde till kursen krävs kandidatexamen omfattande 180 högskolepoäng inom detsamhällsvetenskapliga utbildningsområdet eller motsvarande samt språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 5.

Urval

Högskolepoäng, max 165 hp.

Så är det att plugga

Undervisningen

Undervisning sker genom en kombination av föreläsningar, seminarier och gästföreläsningar. Kursen bygger på aktivt deltagande av studenterna.

Kursens olika teman examineras löpande, muntligt eller skriftligt. Kursen avslutas med en kursövergripande och självständig skriftlig examination.

Lokaler

Kursen genomförs i anslutning till Förvaltningshögskolans lokaler på Sprängkullsgatan i Haga i centrala Göteborg. Campus Haga rymmer förutom undervisningslokaler även grupprum som studenterna kan boka och ett stort antal studieplatser som studenter kan nyttja såväl vardag som helg.

I samma område ligger Samhällsvetenskapliga biblioteket där det går att låna kurslitteratur. I gemytliga Haga finns gott om caféer och ett levande studentliv. Hållplatser för spårvagn och buss finns i nära anslutning.