Student på masterprogrammet Digital Leadership
Maria Weise från Neubrandenburg i Tyskland studerade på masterprogrammet Digital Leadership vid tiden för intervjun.
Vad har du för bakgrund?
– Jag har en dubbel kandidatexamen i International Management for Business and Information Technology från Cooperative State University i Mannheim. ”Dubbel” betyder att jag under min utbildning växelvis studerade och arbetade på IBM, tre månader i taget. Jag gillade idén med att praktiskt få tillämpa min nya kunskap nästan omedelbart. På grund av programmets internationella prägel fick jag också möjlighet att arbeta i Peking i tre månader.
Hur hamnade du på ett masterprogram just i Sverige?
– Delvis för att jag varit på besök i Sverige redan innan jag ansökte. När jag gick i gymnasiet i Tyskland hade vi ett utbytesprogram med ett gymnasium i Skövde. Jag var i Skövde i en vecka och en av dagarna åkte vi också ner till Göteborg. Det gav mig ett bra första intryck och lite kunskap om staden.
– Därför letade jag efter masterstudier på olika platser i Sverige, men också i Danmark och Tyskland. Beskrivningen av masterprogrammet i Digital Leadership tilltalade mig mycket och jag blev intresserad. I mina efterforskningar i Tyskland till exempel, kunde jag inte hitta ett masterprogram inom IT som samtidigt fokuserade på ledning och ledarskap i den framväxande digitala världen. Jag gillade också att man bara läste en eller två kurser parallellt på programmet, medan vi i Tyskland ofta läste fem kurser parallellt.
Programmet Digital Leadership är en blandning av innovation och ledarskap inom IT
– Masterprogrammet Digitial Leadership är en blandning av innovation och ledarskap inom IT som hjälper dig att bli en aktiv del i den digitala omvandlingen av företag och samhälle. Jag upplever rent allmänt att detta program förbereder dig för olika alternativ i din framtida karriär, som att ge dig de förmågor och färdigheter som en blivande chef behöver för att vägleda organisationer på digitaliseringsvägen, eller hur du kan förnya och starta ditt eget företag i framtiden.
Innovationsutmaning i syfte att stärka
stadsplaneringsprocessen
– Under en praktik på Ernst & Young precis innan jag påbörjade min masterutbildning, arbetade jag med ett projekt kring digital transformation och metoder för design. Praktiktiden fick mig att inse att jag skulle vilja arbeta inom just det området och genom masterprogrammet har jag nu fått ta del av mycket ytterligare kunskap, både teoretisk och praktisk.
– Jag fick också chansen att använda min kreativa förmåga i ”White Innovation Challenge”, en tävling organiserad av White Arkitekter. Tävlingen ingick som ett delmoment i de båda kurserna Digital Infrastructure och Innovation Strategy. Syftet med tävlingen var att utveckla innovativa koncept för att stärka stadsplaneringsprocessen med hjälp av digitala verktyg och därmed bidra till att göra städer mer hållbara. Det var ett jättebra tillfälle att tillämpa de teorier vi lärt oss tidigare på kurserna och det var också mycket kreativt och kul! För mig var detta den bästa delen av masterprogrammet. Efter föreläsningarna och seminarierna har vi vanligtvis ett projekt med praktiskt arbete i ett företag och får därmed en mycket bredare förståelse av arbetet inom området.
Vilka är dina planer efter examen?
– När det blir dags för yrkesliv skulle jag helst starta med ett arbete som konsult och senare som chef kanske. Vi får se hur långt jag vill gå. Om jag hittar ett intressant jobb i Sverige och också lyckas hitta någonstans att bo kan jag absolut tänka mig att stanna här – för jag är inte säker på att jag vill flytta tillbaka till Tyskland.
Intervju: Catharina Jerkbrant, 2019