Systematiska litteraturstudier och dokumentstudier utifrån ett samhällsvetenskapligt metodperspektiv
Systematic literature studies and document studies from a social science method perspective
Om kursplanen
Kursens moduler
Inplacering
Kursen ges som fristående kurs.
Behörighet
Innehåll
Kursen tar en strukturerad och konkret inriktning, som leder dig genom en beprövad process för att arbeta med systematiska litteratur- och dokumentstudier. Dessa metoder kan användas såväl i ett akademiskt uppsatsarbete som i professionella sammanhang där stora mängder information kan behöva sammanställas. Kursen omfattar studiens planeringsfas, genomförande och sammanställning av studerade texter, och ger dig en förståelse för de utmaningar som kan uppstå med metoderna systematiska litteraturstudier och dokumentstudier. Genom praktiska exempel, klara syften, precisa forskningsfrågor och teoretiska ramverk, appliceras metoderna på aktuell forskning.
Mål
Efter godkänd kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
• sammanfatta kunskap om syftet med att genomföra systematiska litteraturstudier och dokumentstudier
• diskutera fördelar och begränsningar som följer med systematiska litteraturstudier och dokumentstudier
• redogöra för den systematiska litteraturstudiens och dokumentstudiens möjligheter och begränsningar.
Färdigheter och förmåga
• bedöma designmöjligheter i en systematisk litteraturstudie och dokumentserie med fokus på en samhällsvetenskaplig frågeställning.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
• värdera en frågeställnings relevans för en avgränsad studie med fokus på systematisk litteraturstudie och för en dokumentserie
• kritiskt värdera och reflektera kring kvalitetsaspekter i vetenskapligt material.
Hållbarhetsmärkning
Former för undervisning
Undervisning sker i form av nätbaserade föreläsningar och individuella uppgifter.
Examinationsformer
Examination av kunskaps- och förståelsemålen samt färdigheter och förmågor sker genom individuella uppgifter och en avslutande individuell tentamen.
Om student som underkänts två gånger på samma examinerande moment önskar byte av examinator inför nästa examinationstillfälle, bör sådan begäran inlämnas skriftligt till institutionen och ska bifallas om det inte finns särskilda skäl däremot (HF 6 kap 22§).
Om student fått rekommendation från Göteborgs universitet om särskilt pedagogiskt stöd kan examinator, i det fall det är förenligt med kursens mål och förutsatt att inte orimliga resurser krävs, besluta att ge studenten en anpassad examination eller alternativ examinationsform.
I det fall en kurs har upphört eller genomgått större förändringar ska student garanteras minst tre examinationstillfällen (inklusive ordinarie examinationstillfälle) under en tid av minst ett år, dock som längst två år efter det att kursen upphört/förändrats.
Betyg
På kursen ges något av betygen Godkänd (G) och Underkänd (U).
Kursvärdering
Kursen värderas skriftligt. Resultatet och eventuella förändringar i kursens upplägg ska förmedlas både till de studenter som genomförde värderingen och till de studenter som ska påbörja kursen.