Teoretiska och metodiska perspektiv i historievetenskapen
Kort om kursen
Det här är den inledande kursen i den rekommenderade studiegången för avancerade studier i historia. Den är obligatorisk för både masterexamen och magisterexamen. Historisk vetenskap är ett äventyr. Oftast förknippat med ensamt arbete på den egna kammaren. I den här kursen prövar vi varandras tankar och följer gemensamt allas arbetsprocess, från arkivet till ett färdigställt historievetenskapligt arbete.
Om utbildningen
Kursen ger fördjupade insikter i historieämnets utveckling, historiebruk, vetenskapsteori, historisk teori och metod och sätt att formulera vetenskapliga problem. Undervisningsmomenten förbereder studenten inför examensarbete samt eventuell forskarutbildning i historia. Studierna ställer höga krav på självständighet och analytisk förmåga och tränar förmågor i att presentera och problematisera källor, metoder, teoretiska perspektiv och forskningsresultat.
En inledande delkurs behandlar historieämnets historiografi, med tonvikt på det internationella vetenskapssamhällets debatter, historieforskningens roll i samhället och de etiska överväganden som historisk forskning, kulturarv och minnesproduktion ger upphov till. Delkursen Teorier i historievetenskapen behandlar historieämnets teoretiska traditioner men avser också att fördjupa insikterna om de teoretiska ramarnas betydelse för forskningsresultatens räckvidd och tolkning. Under delkursen Historisk metod behandlar vi olika historiska metoder, källrelaterade problem, operationalisering och sammanställning av historiskt material. Delkursen innehåller praktiska övningar i att analysera olika typer av material samt i att presentera undersökningsresultat
Behörigheter och urval
Behörighet
För tillträde till kursen krävs kandidatexamen eller motsvarande, med ämnet historia som huvudområde.
Urval
Högskolepoäng, max 165 hp.