Thelma Kaliu från Malawi läser Genuspraktiker
Thelma Kaliu som läser första året på masterprogrammet Genuspraktiker flyttade från hemlandet Malawi för att plugga vid Göteborgs universitet. Hon lyfter fram sättet på vilket den internationella studiemiljön ger plats för en mångfald av perspektiv både under programmet och vid sidan om, något som hon understryker är värdefullt inför den framtida karriären. Thelma beskriver hur studenterna på programmet ges verktyg att dekonstruera och ifrågasätta maktrelationer på alla nivåer i samhället, till och med inom sig själva.
Genuspraktiker är ett av Humanistiska fakultetens internationella masterprogram och läses av studenter såväl från Sverige som från andra delar av världen. Att flytta från en del av världen till en annan, från södra Afrika till Norden, var emellertid inte en helt ny upplevelse för Thelma Kaliu från Malawi, som tidigare har läst internationella relationer i kombination med internationella genusstudier på Island. Med siktet inställt på en masterexamen i genusstudier fastnade hon för Sverige som ett framstående land inom jämlikhet, likaså för Göteborg som en ledande position inom hållbarhet. Efter att ha undersökt olika utbildningsmöjligheter inom genusstudier var det programtiteln som till slut fällde avgörandet:
Genuspraktiker.
Hennes första känsla - att programmet var mer än policy, sträckte sig bortom de etablerade teorierna, att det skulle ge studenterna möjlighet att dekonstruera sociala normer och introducera dem till nya och annorlunda tankesätt.
Den inledande känslan har Thelma – nu när hennes andra termin är på väg att inledas – inte haft anledning att revidera.
– Kurserna är mer än jag väntat mig, jag känner mig ganska utmanad - i positiv bemärkelse, säger hon. Diskussionerna som förs på programmet är mer reflexiva än jag förväntat mig, man får lära sig om sig själv som individuell forskare. Vi berör identitetspolitik som får dig att ifrågasätta de maktrelationer som finns överallt i samhället, till och med inom dig själv.
Hur har du anpassat dig till livet i Göteborg och Sverige?
– Göteborg är verkligen en föregångare när det kommer till jämställdhet och hållbarhet. Staden är tillgänglig, till exempel för personer som lever med funktionsvariation, och att det finns så många och framstående exempel på kvinnligt ledarskap är imponerande och motiverande.
På samma sätt känner hon att den infrastruktur och de nätverk som erbjuds vid universitetet ger goda förutsättningar för varje student att lyckas. Thelma har engagerat sig som studentambassadör för att göra livet som student mer meningsfullt både för henne själv och för andra. Och så finns ju biblioteket...
– Jag har besökt alla bibliotek vid universitetet. Men jag är verkligen förtjust i Kvinnsam, det nationella biblioteket för genusforskning på Humanistiska biblioteket. Dit går jag ofta och pluggar.
I klassrummet har Thelma lagt märke till två saker som hon verkligen tycker sticker ut. De informella relationerna och mångfalden.
– Det känns anspråkslöst, betonar hon. Man skulle nästan kunna missta en elev för en lärare och att göra så skulle inte vara någon stor sak. Det är så lätt att få kontakt med lärarna att det känns som om titlar och utmärkelser är av mindre betydelse. Både inflöde och utflöde känns naturligt.
Hon fortsätter:
– Och med studenter från hela världen översätts idéer på olika sätt beroende på de olika förkunskaper som var och en besitter, men ändå tar alla till sig dem. Och vi kan tillämpa de teorier som vi lär oss på olika sammanhang och kontexter.
Thelma har också reflekterat kring hur hennes färdigheter i både kommunikation och akademiskt skrivande förbättrats under terminens gång.
– Vi blir utvecklas ständigt i vår förmåga att samtala och diskutera. Detta, tillsammans med det återkommande fokuset på kompetenser i akademiskt skrivande, underlättar när vi ska koppla teori till praktik. Att lägga fram argument blir mycket enklare, understryker Thelma.
Thelma beskriver hur hon genom att läsa Genuspraktiker själv blir en del av en ständig kunskapsprocess. När hon får frågan om planerna kring karriären efter examen beskriver hon att idéerna skiftat under programmets gång, allteftersom hon introduceras till nya kurser och ämnen inom genusvetenskap.
– Jag är öppen för att doktorera och undersöka feministiska perspektiv i en malawisk kontext, men jag skulle också kunna tänka mig att återvända till det praktiska fältet och fortsätta arbeta med internationell utveckling, säger hon.
Genusvetenskap kommer att vara avgörande
Thelma vill engagera sig i frågor om den globala klimatkrisen, ett område där hon också efterlyser fler feministiska ansatser. Kunskaper i genusvetenskap kommer att vara avgörande. För att närma sig de aspekter som många styrdokument och policyer inte tar i beaktning. Thelma ger exempel från sitt hemland – det kan vara sättet på vilket könsroller begränsar kvinnor till sysslor i hemmet, även under en förestående naturkatastrof. Istället vill Thelma arbeta för att kvinnor ska utgöra en mer aktiv del av det ekonomiska policyarbetet. Det är ett stort pussel som ska läggas och Thelma vill leta efter de bitar som fattas. Göra plats för fler perspektiv.
Alldeles oavsett vilket hennes nästa steg är känner Thelma sig övertygad om att utbildningen vid Genuspraktiker och en masterexamen från programmet kommer att utgöra en språngbräda inför hennes fortsatta karriär.
– Jag vill verkligen uppmana studenter, inte minst de som kommer från en minoritet, att överväga att söka det här programmet, tillägger hon. För här rör vi oss bortom det binära. Programmet kommer att göra dig medveten om hur mycket makt du har inom dig själv. Det kommer att hjälpa dig att utmana varje maktdiskurs som du ställs inför.
Till de som oroar sig över karriären efter studierna vill Thelma ge uppmuntran och pepp:
– Jag tycker inte man ska tvivla kring sina karriärmöjligheter efter programmet, inte minst i dessa tider utav innovation och hållbarhet. Genom programmet utvecklar du kritiskt tänkande och introduceras inför en rad globala perspektiv. Dessa kan du sedan använda inom flertalet olika sektorer för att bidra till en mer inkluderande, rättvis och hållbar framtid för alla.
I höst kommer en ny grupp studenter att påbörja masterprogrammet och Thelma har redan tipsat om Genuspraktiker:
– Jag är verkligen förtjust i den här platsen och i min klass. Jag har varit i kontakt med två malawiska kompisar som ska söka programmet. Det krävs intention, det krävs engagemang för att nå fram till en masterexamen, du får helt nya perspektiv på saker och ting. Men genusstudier handlar i slutändan om något som vi lever och andas i alla aspekter av våra liv, så varför inte studera det?
Text: Erik Pedersen