Tom Lidgard läser Handelshögskolans Logistikprogram
Tim Lidgard läste ett samhällsvetenskapligt program på Samskolans gymnasium i Göteborg. Att han skulle läsa i Göteborg och plugga ekonomi var självklart men han var inte helt säker på vilken inriktning han ville ha. Till slut föll valet på Handelshögskolans Logistikprogram då utbildningen är inriktad på företagsekonomi men framförallt då den logistiska aspekten lockade.
Hur ser en vanlig dag ut?
-Dagen börjar ofta med en föreläsning tidigt på förmiddagen och är i regel två timmar. Efter första föreläsningen brukar det vara en till på eftermiddagen på de längre dagarna, annars enbart en föreläsning om dagen. Utöver dessa schemalagda föreläsningar och lektionerna så är studierna helt fria och upp till en själv att sköta. Detta innebär frihet under ansvar och man får ta fullt ansvar för sina egna resultat.
Hur gick du tillväga när du valde studier?
-Jag visste att jag ville påbörja ekonomistudier efter gymnasiet. Men jag var inte helt säker på vilken aspekt av ekonomi jag ville studera. När jag fick upp ögonen för Handelshögskolans Logistikprogram tilltalade det mig eftersom att utbildningen till stor del berörde företagsekonomi och i något mindre grad nationalekonomi och statistik, men framförallt att logistik är en sån stor del av utbildningen. Efter att jag gjort lite jämförelser insåg jag att en företagsekonomisk utbildning med inriktning mot logistik var det bästa alternativet för mig.
Var det något som du inte var förberedd på, när du började på Handelshögskolan?
-Personligen inte. Jag hade bra koll på studiernas upplägg innan studiestarten och hade koll på hur studierna skiljer sig på och så var jag väl medveten om premissen på universitetet. Alltså, det är upp till studenten själv att klara av sin egen utbildning.
Hur är lärarna?
-Fantastiska! Sedan är det av naturliga skäl som så att vissa lärares undervisningsform tilltalar andra mer än vissa. Men oavsett vilken stil som lärarna kör så har jag upplevt att alla är oerhört kunniga, duktiga och engagerade.
Varför skulle du rekommendera andra studenter att söka till Handelshögskolan Göteborg?
-Om du är intresserad av en bred utbildning av kvalitet skall man absolut söka hit. Något som jag uppskattar på Handelshögskolan är att många moment som kopplas till verkliga case, aktuella händelser och framförallt miljöfrågan. Detta gör att man som student från Handelshögskolan inte enbart är förberedd för framtiden med praktiska, akademiska kunskaper, utan man är även försedd med kunskap om hur dessa lärda färdigheter skall omsättas i praktiken för att driva samhället och världen framåt. Dessutom tycker jag att Handelshögskolan är en otroligt härlig plats att vistas på och själv har jag fått vänner för livet.
Hur har det funkat med distansundervisningen?
-Jag tycker att det funkat bra. Alla lärare har anpassat sig snabbt till omständigheterna och gör så gott de kan. Men jag tycker nog att undervisning i sal i de allra flesta fall är mer lärorikt, då det blir en mer dynamisk och livlig undervisning. Jag tycker också att det är enklare att få en bra dialog och diskussion i sal, så det är något som jag saknar nu när vi har distansundervisning.
Vad har varit roligast på din utbildning än så länge?
-Jag tycker att fortsättningskursen i företagsekonomi varit väldigt spännande. Där studerar vi på djupet olika typer av kalkyleringsbegrepp, finansiella mått, optimeringsprocesser och det marknadsföringsmässiga samt strategiska arbetet i olika typer av verksamheter. Även de två månader långa statistik och juridikkurserna var otroligt allmänbildande, givande och intressanta.
Vad är det bästa med utbildningen?
-Att utbildningen täcker så många olika områden! Vårt huvudämne är företagsekonomi, men även statistik, juridik, finans, samt mikro- och makroekonomi undervisas. Utöver dessa områden undervisas vi i logistikrelaterade ämnen, där allt ifrån transportplanering till informationssystem täcks. Med andra ord, vi får verkligen hela paketet!
Hur har du upplevt utbildningen så här långt?
-Jag är verkligen jättenöjd. Jag känner att jag har blivit en mer allmänbildad individ som på ett mer analytiskt, rationellt och kritiskt sätt kan granska företagsrelaterade problem men även bredare scenarion på en mer aggregerad nivå.
Varför valde du att läsa Logistikprogrammet i Göteborg?
-Att studera i Göteborg var för mig självklart. Dels då jag är härifrån och inte ville lämna min hemstad, men även för att jag fick höra väldigt gott om just Handelshögskolan.
Har du något tips till någon som funderar på att läsa Logistikprogrammet?
-Var beredd på att många kurser är matematiska i något avseende. Låt dock inte detta skrämma dig om du finner ekonomi och logistikstudier intressant. Själv var jag urusel på matematik, egentligen hela livet, tills jag började på universitetet. För mig var det en intressefråga, då jag inte tilltalades av den typen av matematiska scenarion som undervisades i gymnasiet. När jag däremot blev tvungen att lösa komplexa problem i en kontext som kändes betydligt mer verklighetsförankrad och aktuell blev helt plötsligt ämnet inte lika fyrkantigt.
Upplevde du att det var någon skillnad mot när du gick på gymnasiet?
-Framförallt undervisningsformen. På universitetet är det eget ansvar som gäller. Man måste hela tiden se till att ligga i fas för att klara av studierna. Det är krävande att studera på Handelshögskolan i Göteborg.
Vad vill du jobba med efter examen?
-Antingen inom bank-och finans, eller inom logistikbranschen. Det är många områden och branscher som tilltalar mig, men jag vet att jag kommer att vara väl förberedd som de utmaningar som framtiden erhåller.