Tora Wilhelmsson arbetar som etableringskoordinator
Tora Wilhelmsson jobbade i några år innan hon började läsa på kandidatprogrammet i globala studier. Efter sin kandidatexamen fortsatte hon att studera på masterprogrammet i mänskliga rättigheter. När Tora var klar hade hon två breda samhällsvetenskapliga utbildningar som öppnade upp för arbete med social hållbarhet.
Var jobbar du och vad gör du i ditt nuvarande arbete?
– Jag jobbar just nu som etableringskoordinator på Etableringsenheten i Öckerö kommun. Den enhet jag jobbar på stöttar nyanlända personer som tilldelats plats i kommunen. Min roll är att ha ett övergripande ansvar för mottagningen och i mitt arbete har jag kontakt med Migrationsverket, med andra kommuner och deltar i utvecklingsprojekt. Jag har också ansvar för bostadsfrågor, både i de befintliga bostäderna och de långsiktiga lösningarna på boendeproblematiken.
Vad gillar du bäst med ditt nuvarande arbete?
– Jag känner nästan varje dag att jag hjälper en annan människa och det känns väldigt bra att få den direkta återkopplingen. Tidigare har jag jobbat med strategiska frågor och det kunde vara svårt att märka av att ens arbete gjorde skillnad. Sen är det så klart väldigt intressant att få träffa människor med så olika bakgrunder och från så många olika länder. Jag gillar också att vara en del av mottagandet av flyktingar eftersom det är en fråga som intresserat mig länge.
Hur såg resan till ditt nuvarande arbete ut?
– Några månader efter att jag tog min masterexamen fick jag jobb i ett projekt inom folkhälsa i Öckerö kommun där jag skulle ta fram en handlingsplan för kommunens jämställdhetsarbete. När jag hade jobbat i projektet ett tag fick jag möjlighet att vikariera som folkhälsoutvecklare i samma kommun. Jag tog med mig jämställdhetsfrågorna in i den rollen och arbetade i ett år med folkhälsa.
– Strax före att jag började jobba på Etableringsenheten jobbade jag en kort period som utredare på Socialförvaltningen. Jag jobbade en del med drogförebyggande arbete och startade även ett projekt om problematisk skolfrånvaro i Öckerö kommun. Jag fick också hoppa in som kommunikatör i början av corona-pandemin.
På vilket sätt har du nytta av dina studier i din yrkesroll?
– När jag sökte jobb efter examen kunde jag ibland önska att jag haft en mer spetsig utbildning eftersom få arbetsgivare faktiskt sökte någon med mina specifika utbildningar. Men när jag sedan började arbeta här i Öckerö kommun och har flyttat runt på olika tjänster under dessa två år har jag ändrat inställning. Det är tack vare min bredd som jag har kunnat arbeta med så olika frågor! Globala studier och mänskliga rättigheter har gett mig en bred förståelse för att kunna arbeta med social hållbarhet, men sedan har jag lärt mig mycket på jobbet. Jag upplever att mina kollegor och chefer uppskattar min kunskap om de olika ämnena vi arbetar med även om vi jobbar på en väldigt lokal nivå.
– I mina utbildningar lärde jag mig också att analysera och producera text vilket är väldigt användbart i arbetslivet.
Vad uppskattar du mest med din utbildning?
– Att jag under fem års tid fått fördjupa mig i många olika aktuella ämnen med möjlighet att rikta in mig på sådant jag är intresserad av, till exempel jämställdhet och integration.
Har du något roligt minne från programmet?
– Jag fick väldigt många bra vänner under studietiden och det finns många bra minnen från mina fem år! Jag kom att tänka när jag och mina vänner satt längst bak i klassrummet och skickade roliga emojis till varandra. Jag tror det var under metodkursen och vi var väl lite trötta. Till slut skrattade vi så mycket att vår lärare sa till oss och det kändes som att vi gick i mellanstadiet!
Vilka är dina bästa tips för att lyckas på arbetsmarknaden?
– Jag jobbade i några år innan jag började studera så därför var jag inte helt ny på arbetsmarknaden när jag väl tog examen, vilket jag tror kan vara bra. Jag hade även extrajobb under studierna och var med i olika föreningar. Mitt tips är att göra så mycket utöver studierna som du kan. Var med i föreningar, gå på kvällsföreläsningar, knyt kontakter. Hör av dig till folk med intressanta jobb och fråga hur de fick det jobbet. Praktiken är också ett bra sätt att prova att arbeta med det du är intresserad av. Vet du att du vill arbeta internationellt, försök få praktik på en ambassad eller UD, exempelvis. Alla jobb jag har sökt har krävt tidigare erfarenhet och då är praktiken värdefull.
– Jag tror också att det är bra att vara ihärdig. Arbetsmarknaden är tuff och det är sällan just utbildning i mänskliga rättigheter eller globala studier som söks av arbetsgivare. Försök hitta egenskaper hos dig som skiljer dig från mängden och utveckla dem. I mina tjänster i Öckerö kommun håller jag ofta i möten och då har min skicklighet att prata inför folk och min ordningsamma sida varit väldigt användbar.
– Jag försöker se arbetslivet som en process. Du behöver inte få ditt drömjobb direkt eller ens veta vad ditt drömjobb är. Jag tror att det viktigaste är att få in en fot och samla på sig arbetslivserfarenhet för att känna vad just du är bra på och vad du gillar att jobba med.