Tove bytte karriär mitt i livet och blev präst
Tove af Geijerstam jobbade som logoped när hon, 36 år gammal, bestämde sig för att studera till präst. Idag är hon prästvigd och arbetar i Trollhättan församling. Läs hennes berättelse om att studera ”mitt i livet”, universitetsupprymdhet och att göra det man längtar efter.
Vad har du för yrkestitel och vilken är din nuvarande arbetsgivare?
– Jag jobbar i Trollhättan församling. Min formella titel är komminister, en helt vanlig prästtjänst i en helt vanlig församling. Det jag gör mest är att leda gudstjänst, hålla i dop och begravningar, en del vigslar, leda konfirmander och bedriva själavård. Själavård är ett samtal med en präst eller diakon, enskilt och under tystnadsplikt. Jag har då rollen som en medmänniska som är med dig i det som är svårt.
Hur hamnade du där du är idag?
– Jag är logoped och har jobbat på mottagning, både på stroke-avdelning och på barn- och ungdomshabilitering. Logoped är ett jätteroligt yrke och jag bytte egentligen inte bort det, anledningen till karriärsbytet var att jag blev troende i vuxen ålder. Någonting hände i mig och jag tog det på allvar genom att gå på samtal vilket ledde fram till en präst-kallelse.
– När man vigs till präst så ingår det ett år pastorsadjunkttjänst under handledning. Det är också prästbrist så det finns gott om tjänster så det var lätt att få jobb.
Ser du några likheter mellan ditt yrke som logoped och präst? Har du nytta av dina tidigare erfarenheter i din nya yrkestitel?
– Det finns många likheter och beröringspunkter mellan logoped- och prästyrket. Båda handlar om att kommunicera med människor. Nu ska jag kommunicera Kristus och innan handlade det mer om att möjliggöra kommunikation mellan människor. Jag har också haft en konfirmand med en intellektuell funktionsvariation och hade då jättemycket nytta av min kunskap som logoped.
– Som logoped gick jag en fortbildningskurs som handlade om ansikts- och huvudmassage för barn med funktionsnedsättning. Jag fick höra av min kursledare att jag hade väldigt bra händer, sedan dess har jag varit medveten om mina händer och hur bra de är även i prästyrket, till exempe att välsigna med.
Du valde att byta karriär mitt i livet, vilka var de största nackdelarna/fördelarna med det?
– Att bli student och sätta sig i skolbänken igen var helt underbart. Det var mycket roligare den här gången. Jag brukade kalla det ”universitetsupprymdhet” när jag skulle åka in till universitetet och få en föreläsning. Det kändes så lyxigt som vuxen från yrkeslivet. Jag behövde heller inte lägga energi på att hitta mig själv, tänka på klädstil eller hur många öl man kan dricka på en kväll.
– Mina studier tog ganska lång tid eftersom mina studiemedel var slut men jag löste det genom att studera på deltid och arbeta politiskt vid sidan om.
– Det roligaste var att bli matad med ny kunskap. Det var som en frizon med alla möjligheter att lära sig mer. Jag tycker också att institutionen var väldigt bra på att odla relationer mellan studenter och lärare på ett fint sätt.
Har du något tips eller råd till de som befinner sig mitt i livet och vill byta karriär?
– Du ska göra det som du längtar efter. Det kommer att finnas hinder men se dem i vitögat och ta dig an dem i stället för att se dem som något som omöjliggör. Missunna dig inte det som du gärna vill ha eller uppnå. Nöj dig inte med det näst bästa. Sveriges studiesystem gör att vi har större möjligheter än de flesta så man behöver inte vara så rädd.
– Jag tänker ofta på ett spel jag lekte med när jag var liten som gick ut på att få små kulor att hamna i gropar. Där erfarenheten är groparna och studierna är de nya kulorna som skapas. Och att det är mycket som faller på plats mycket bättre när man är äldre.
Har du något tips till våra nuvarande/presumtiva studenter i religionsvetenskap och teologi?
– Ha så roligt du bara kan och backa inte för språken. Hebreiska var hysteriskt rolig, när man fick börja om och känna sig som en 6-åring som skulle lära sig alfabetet. Vår lärare, Kamilla, undervisade så prestigelöst och härligt.
– Be också om hjälp om det är svårt, t.ex. om du fastnar med din uppsats eller har problem under dina studier. Studievägledarna finns för din skull och hjälper dig med olika frågor.