Uppdragsutbildning
Vår uppdragsutbildning vänder sig till politiker och tjänstemän inom kommuner, regioner, myndigheter och offentligt ägda bolag.
För en fullständig förteckning över våra uppdragsutbildningar, vänligen se vår Kurskatalog (PDF). Hittar du inget anmälningsformulär till kursen du vill läsa, maila då oskar.svard@spa.gu.se.
Anmälan
Läs mer om hur du anmäler dig på respektive kurs.
Förvaltningshögskolans uppdragsutbildning
Förvaltningshögskolans uppdragsutbildning är en starkt forskningsbaserad verksamhet som:
• Arbetar i nära dialog med sina avnämare
• Möter önskemål och behov genom skräddarsydda insatser
• Utvecklar och använder praktiknära forskning
Till skillnad från andra så ifrågasätter vi gängse uppfattningar och föreslår nya synsätt och metoder.
Till skillnad från andra så är Förvaltningshögskolans forskning och utbildning specifikt inriktad på den offentliga sektorns organisationer.
Till skillnad från externa leverantörer så är Förvaltningshögskolan strategisk partner till Västra Götalandsregionen och kommuner i Västsverige.
Våra specialområden är framför allt:
- Tillsyn och inspektion
- Chef- och ledarskap
- Mångfald och jämställdhet
- Utvärdering, utredning, statistik och metod
- Hållbar utveckling
- Ekonomistyrning
- Kommunstudier
Förändringsledarskap, 15 hp
Vill du stärka din chefsroll? Vill du öka din förmåga att driva ett utvecklingsprojekt? Vill du analysera ditt och andras ledarskap? Då är detta kursen för dig!
Kursen går nästa gång våren 2024. Kurstillfällen kommer att vara följande datum:
VT24: 18/1, 8/2, 29/2, 21/3, 11/4, 2/5, 23/5
Anmälningsblankett finns på den här sidan.
För vem?
Kursen riktar sig till dig som redan idag är verksam chef och som utifrån en ökad förståelse för den offentliga organisationens förutsättningar önskar stärka din egen chefsroll. Vi tror även att du vill utveckla din förmåga att driva och förnya det egna verksamhetsområdet.
Kursens syfte
Kursen ingår som en del av Ledarskapsprogrammet för chefer i offentlig verksamhet, som är en arena för dialog, reflektion, lärande och handling. Programmet tar sin utgångspunkt i deltagarnas erfarenheter kring exempelvis krav och förväntningar på dem som chefer. Erfarenheterna konfronteras med andra slags ledningsformer, nya teorier och aktuella problemlösningsmetoder.
Efter genomgången kurs ska deltagarna kunna:
• Analysera eget och andras ledarskap med utgångspunkt i de krav som ställs på ledare vid organisatorisk förändring
• På ett kritiskt sätt diskutera och reflektera kring aktuella och framtidsorienterade frågeställningar som rör ledarskap och verksamhetsutveckling
• Konstruera samt starta ett relevant utvecklingsprojekt
• Såväl muntligt som skriftligt rapportera kring utvecklingsprojektet på ett noggrant och väl framställt sätt.
Kursens innehåll
Deltagarna kommer att i grupper arbeta med angelägna problem som rör den egna verksamheten. Kursen är uppdelad i två huvudsakliga moment. Det första behandlar den enskilde kursdeltagarens chef- och ledarskap i den offentliga organisationen
– i jämförelse med övriga kursdeltagares. Det andra behandlar chef- och ledarskapet vid ett konkret utvecklingsprojekt som rör den enskilde kursdeltagarens verksamhetsområde.
Kursen är inspirerad av problembaserat lärande och deltagarna erbjuds även handledning.
Välkommen att kontakta oss!
Tillsyn i teori och praktik 7,5 hp
Kursen Tillsyn i teori och praktik, 7,5 hp, är den enda tillsynsutbildningen i sitt slag i Sverige.
Kursen riktar sig till dig som arbetar på myndigheter och andra enheter med gransknings- och tillsynsuppdrag. Kursen Tillsyn i teori och praktik 7,5 hp är en forskningsbaserad och praktiknära utbildning som:
- stärker dig i rollen som tillsynande tjänsteman
- sätter in tillsynsuppdraget i ett samhällspolitiskt sammanhang
- utvecklar dina färdigheter i att välja metoder och tekniker i det praktiska tillsynsarbetet
- inbjuder till erfarenhetsutbyte med kursdeltagare med andra tillsynsuppdrag
- tar kursdeltagarens kunskaper i anspråk för en aktiv undervisningsform.
Förvaltningshögskolans tillsynsutbildningar är de enda i sitt slag i Sverige, och har fått stor uppmärksamhet i övriga Norden. Kursen har givits under åtskilliga år med mycket goda resultat.
För priser, tider m.m., se kursinformationen.
För mer information kontakta:
Kursansvarig Vicki Johansson, professor 031-786 1596
e-post: vicki.johansson@spa.gu.se
Studierektor Oskar Svärd, 031-786 4485
e-post: oskar.svard@spa.gu.se
Rektorsutbildningen
Rektorsutbildningen vid Göteborgs universitet är förlagt till Institutionen för pedagogik och specialpedagogik, men bedrivs i samverkan med flera andra institutioner varav Förvaltningshögskolan är en.
Inom Rektorsutbildningens uppdrag ingår Rektorsprogrammet, Fortbildning för rektorer (FFR) och Samverkan för bästa skola (SBS). Förvaltningshögskolan deltar i både FFR och SBS.
Rektorsprogrammet är en befattningsutbildning på akademisk nivå, som omfattar 30 högskolepoäng och behandlar de tre områdena skoljuridik och myndighetsutövning, mål- och resultatstyrning samt skolledarskap. Syftet med utbildningen är att ge nya kunskaper, skapa nätverk och sätta igång utvecklingsprocesser. Förvaltningshögskolan deltar med kursansvariga och föreläsare på kurserna mål- och resultatstyrning och skolledarskap.
Skräddarsydda kurser och föreläsningsserier
Förvaltningshögskolan utvecklar små och stora kurser och föreläsningar i samarbete med olika beställare. Vi genomför både högskolepoänggivande kurser och kurser utan examinationskrav. Vi har till exempel utbildat chefer på region- och kommunal nivå, tillsynare inom kommunal och statlig tjänst, kyrkoherdar, revisorer med inriktning på kommunal verksamhet, blivande sjukvårdschefer, politiker, socialsekreterare och kommundirektörer.
Vårt kompetensområde är stort, liksom vårt akademiska ämne Offentlig förvaltning. Vi har unik forskning och utbildning inom exempelvis:
• utvärdering
• ekonomistyrning
• ledarskap
• tillsyn
• politik och förvaltning
• demokrati- och rättvisefrågor
• jämställdhet och etnicitet
• hållbar utveckling
• utredningsarbete
Det som förenar oss inom ämnet är vårt stora intresse för den offentliga sektorn, både vad gäller effektivitet och demokrati.
Välkommen att ta kontakt med oss!