Länkstig

Utbyte ledde till utlandsjobb för Marie

Under en utbytestermin på SMIL väcktes en lust att pröva vingarna utomlands. Nu har Marie Linderoth fått sitt första jobb på det brittiska konsultföretaget Longevity Partners kontor i München, där hon arbetar med att miljöcertifiera byggnader.

"Något som jag verkligen har tagit med mig från Smil är insikten om att vårt dagliga liv påverkar samhället omkring oss, minsta förändring kan ge ett globalt avtryck", berättar Marie Linderoth.

Marie tog sin kandidatexamen från Smil år 2017. Efter masterexamen och praktik har hon nu fått sitt första jobb som är placerat i München, där hon arbetar med att miljöcertifiera hotell, lager, shoppingcentran och andra byggnader. Eftersom certifieringen kräver att byggnaderna inspekteras innebär dessutom jobbet en hel del resande runt om i landet.

— Att jag fick möjlighet att göra en utbytestermin i Tyskland när jag läste på SMIL har lett till att jag kunde ta det här jobbet. Det var då jag lärde mig att tala språket flytande, berättar Marie.

Intresset för naturen har funnits med länge, och Marie berättar att hon har många starka minnen kopplade till naturupplevelser. Att hon skulle jobba med miljöfrågor var däremot inte självklart. Det naturvetenskapliga förhållningssättet, som ligger nära till hands när man föreställer sig ett jobb inom miljöområdet, har aldrig lockat. Hennes intresse handlar snarare om människans förhållande till naturen, det vill säga hur vi påverkar naturen och hur den påverkar oss. En bekant tipsade henne om att ämnesområdet kallas humanekologi och en snabb googling senare hittade hon fram till Smil.

— Något som jag verkligen har tagit med mig från Smil är insikten om att vårt dagliga liv påverkar samhället omkring oss, minsta förändring kan ge ett globalt avtryck, berättar hon.

Utbytestermin gav mersmak

Ett särskilt stort avtryck på Marie gjorde utbytesterminen i Freiburg i Tyskland, som hon gjorde under sin femte termin. Att möta människor från andra delar av världen motbevisar fördomar och ger nya perspektiv på livet, tycker Marie. Inte minst gav det en förståelse för hur synen på miljö- och hållbarhet skiljer sig åt i olika länder. Hon upptäckte till exempel att källsortering och vegetarisk mat, som ju är en självklar del av många svenskars vardag, är ganska unikt.

— Det var nyttigt att komma ur sin lila bubbla. Jag förstod att Sverige har kommit väldigt långt vad gäller miljö- och hållbarhetsfrågor.

Efter kandidatexamen ville hon tillföra sin utbildning extra spetskompetens. Terminen i Tyskland hade dessutom gett blodad tand för utlandsvistelser och hon sökte och antogs till ett program på universitetet i Österrikiska Graz, där hon läste en master i hållbar utveckling. Marie förklarar att det var en så kallad joint master, vilket innebar att hon fick dubbla examen och hade dessutom möjlighet att läsa utbildningen på två olika universitet. Den första och sista terminen tillbringade hon i Graz och den andra och tredje valde hon att läsa i Venedig. Efter sin masterexamen spenderade hon för nöjes skull en termin i Lyon där hon läste franska.

— Man måste ju passa på att uppfylla sina drömmar när man har chansen, säger Marie.

Fick EU-praktik

Men drömchanserna tog inte slut där. Genom den Europeiska kommissionen sökte Marie till ett så kallat Blue Book Traineesship, vilket innebär en möjlighet att praktisera inom EU:s direktorat, institutioner eller byråer. Hon blev antagen och fick praktik på den Europeiska miljöbyrån i Köpenhamn, EEA, där hon bland annat fick arbeta med att skriva rapporter och kommunicera information om miljö- och hållbarhetsfrågor. 

— Det var en fantastisk arbetsplats som jag gärna skulle vilja komma tillbaka till någon gång i framtiden. Om man vill få ett smakprov på hur det är att jobba inom EU:s verksamheter är det en otrolig möjlighet.

När hon tänker tillbaka på tiden på SMIL slår det henne vilken kraft det finns i utbildning, hur mycket den påverkar våra liv och hur vi sedan påverkar världen utifrån den kunskap vi har införskaffat.

— Det är hisnande att tänka på dem som läste på programmet för 20 år sedan, när det var nytt. Då stod miljöfrågor inte alla lika högt på agendan. Det är föregångarna som har sått de frön som skapat förändring.

Marie Linderoth

Ålder: 28
Bor: München
Utbildning: Kandidatexamen Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram med inriktning humanekologi, Göteborgs Universitet. Tyska, kandidatexamen, Göteborgs Universitet. Joint International master i Hållbar utveckling, Karl-Franzens-Universität samt en master i Miljövetenskap, Ca'Foscari University.
Jobbar som: Hållbarhets- och energianalytiker
Familj: Mamma, pappa, 19-åriga lillasystern Katrine och 31-åriga storebrodern Henrik
Intressen: Vandra, måla, resa och träffa nya människor.