”Utbytesterminen i Sao Paulo är en av de absolut bästa upplevelserna jag har haft i hela mitt liv!”
Amanda Centeno Ramér har internationella erfarenheter från Sao Paolo, Sarajevo och Luxemburg. Idag jobbar hon i Göteborg som Regional Samordnare på myndigheten Svenska ESF-rådet där hon tillsammans med sina kollegor arbetar för att förvalta den Europeiska Socialfonden i Sverige.
Vilken är din nuvarande arbetsgivare?
-Min nuvarande arbetsgivare är den svenska myndigheten Svenska ESF-rådet. Vi är en ganska liten myndighet som ligger under Arbetsmarknadsdepartementet, med ungefär 140 anställda utspridda på åtta regionkontor, med huvudkontoret i Gävle. Vårt uppdrag är att förvalta den Europeiska Socialfonden i Sverige.
Beskriv ditt jobb!
-Jag jobbar på regionkontoret för Västsverige, vilket ligger i Göteborg, och min roll på myndigheten är Regional samordnare, där jag jobbar med EU finansiering av olika projekt inom arbetsmarknad med fokus på kompetensutveckling, sysselsättningsåtgärder och integrationsinsatser.
Vad gör en regional samordnare?
-Som regional samordnare jobbar jag med att samordna och processleda de projekt vi finansierar inom regionen, dvs. Västra Götaland och Halland. Som samordnare ansvarar jag för ett antal projekt, där jag aktivt arbetar med och följer dem igenom hela projektcykeln. Rollen har både en granskande och kontrollerande del där man arbetar med ekonomisk granskning och projektredovisning, och en mer stöttande del där dialog och diskussioner konstant förs med projekten för att stötta dem igenom själva genomförandet. Det är en väldigt varierande roll med en lagom blandning av administrativa uppgifter blandat med att vara ute och träffa olika projektaktörer samt att delta i olika nätverk och liknande.
Hur ser en arbetsvecka ut för din del?
-Det kan se väldigt varierande ut i min roll beroende på vart i projektcykeln vi befinner oss, och det är vanligt att driva och arbeta med flera arbetsmoment och uppgifter samtidigt. En del av mitt arbete handlar om att jobba med omvärldsbevakning, för att analysera hur arbetsmarknaden och behoven ser ut, för att sedan kunna ta fram aktuella utlysningar inom relevanta områden. En utlysning är när vi lyser ut finansiella medel som olika organisationer kan söka finansiering via.
En av de största och viktigaste delarna av mitt jobb och ansvarsområde som Regional Samordnare är att bereda och bedöma de projektansökningar vi får in, för att sedan baserat på detta formulera ett förslag till beslut kring vilka projekt vi skall gå vidare med att bevilja för finansiering. När ett projekt sedan har blivit beviljat är det min roll som samordnare att processleda projektet igenom själva genomförandet, och att se till så att projekten följer alla regelverk som skall följas, både på Sverige nivå och på EU nivå, samt att vara ute på kontroller och granska projekten på plats samt att besöka dem för att titta på och förstå deras verksamhet.
Jobbar du i team eller mer självständigt?
-Den största delen av mitt arbete är det jag själv som driver och ansvarar för, så själva det operativa arbetet blir mycket självständigt arbete. På min enhet är vi dock en väldigt bra arbetsgrupp, och jag jobbar också i mycket nära samarbete med mina kollegor när vi diskuterar olika frågor, både med varandra och i grupp. Även om det är jag själv som ansvarar för mina projekt så är jag aldrig ensam i mina bedömningar och beslut. När det uppstår svåra frågor och bedömningar kan jag alltid lyfta dem och få stöd av mina kollegor.
När väcktes ditt intresse för EU-frågor?
-Redan ganska tidigt under mina studier blev jag intresserad av möjligheten att jobba med EU frågor efter mina studier. Ju mer tiden och studierna gick desto mer fokuserad blev jag på att det var det jag ville göra och efter min master sökte jag mig till en EU praktik. Jag blev erbjuden två platser, en som Bluebook trainee på Kommissionen i Bryssel, och en på det Svenska Kabinettet på Europeiska Revisionsrätten i Luxemburg. Av en slump blev jag erbjuden platsen på Europeiska Revisionsrätten först, och det blev också den plats jag sen valde att acceptera. Under min praktik jobbade jag med att stötta det Svenska Kabinettet i deras arbete med de två granskningar som de arbetade med just då, en inom hållbarhetsfinansiering och en inom jämställdhetsintegrering.
Hur hamnade du på din nuvarande arbetsplats?
-Efter min praktik jobbade jag på Danske Bank ett tag, på deras avdelning för Stiftelsetjänst, medan jag såg mig om för nästa steg. Ganska snart blev jag antagen till SIDAs program för Junior Professionals in Delegation (JPD) och blev erbjuden en plats på EU Delegationen i Sarajevo, Bosnien Hercegovina. Jag flyttade då till Sarajevo och började jobba som JPD på kommissionens politiska avdelning, där jag mestadels arbetade med EUs utvidgningspolitik och Bosniens ansökan om EU medlemskap. Då jag trivdes bra med att jobba med EU frågor ville jag gärna fortsätta med något liknande även efter min tjänst som JPD, och efter ungefär ett år i Bosnien såg jag att det låg en tjänst ute hos Svenska ESF-rådet på deras kontor i Göteborg, för att arbeta med EU finansiering i Sverige. Jag bestämde mig då för att söka tjänsten, och efter några intervjurundor blev jag erbjuden rollen som Regional Samordnare, och nu har jag varit på Svenska ESF-rådet i snart 1,5 år och trivs jättebra.
Hur var övergången från studier till arbetslivet för din del?
-Under den sista terminen av mina studier jobbade jag extra på Arla Foods och när jag tog examen blev jag erbjuden att fortsätta jobba i samma tjänst på heltid. Det blev därav en väldigt smidig och naturlig övergång till min första tjänst, vilken jag påbörjade i princip precis efter min examen. Jag jobbade sedan heltid på Arla i några månader medan jag ansökte till EU praktiken som jag visste att jag ville göra. När jag blev erbjuden tjänsten som praktikant på Europeiska Revisionsrätten accepterade jag den och flyttade till Luxemburg och påbörjade min EU karriär.
Hur har din utbildning på Handelshögskolan hjälpt dig i din karriär?
-Min utbildning på Handelshögskolan har dels gett mig en jättebra grund att stå på kunskapsmässigt, men också andra värdefulla erfarenhet som till exempel internationell erfarenhet via utbytesterminer, volontärengagemang genom International Week Gothenburg, och en bättre insikt i vad jag ville och inte ville göra med min framtida karriär. Det var till exempel på en inspirationsträff anordnad av UHR i samarbete med Handelshögskolan som jag första gången hörde talas om och blev intresserad av en framtida EU karriär.
Har du nåt exempel på nåt mer som du utvecklade under din tid som student på Handelshögskolan?
-Både samarbete och kommunikation fick jag värdefull övning i. I princip i varje kurs jag deltog i hade vi alltid en del som var någon form av grupparbete som behövde lämnas in och bli godkänd för att klara kursen. Eftersom vi var en stor klass på 300 studenter, och man hade många kurser inom olika ämnen och i olika gruppkonstellationer så blev man snabbt väldigt van att arbeta och samarbeta i olika gruppkonstellationer och med olika personer. Som en del av detta behövde man nästan alltid göra någon typ av muntlig redovisning av grupparbetet. Även om det initialt kanske inte var varken min personliga favoritdel eller styrka så har jag fått otroligt mycket med mig senare i livet av att ständigt behöva öva på att presentera och kommunicera resultat och uppgifter muntligt inför olika grupper och sammanhang.
Bär du med dig nåt särskilt minne från din tid som student på Handelshögskolan?
-För mig var de två absolut största höjdpunkterna under min tid på Handelshögskolan möjligheterna jag fick till att delta i internationella utbyten och erfarenheter. Som en del av min kandidatexamen åkte jag på en utbytestermin till Sao Paulo i Brasilien, vilket är en av de absolut bästa upplevelserna jag har haft i hela mitt liv! En annan fantastisk upplevelse jag också hade på Handelshögskolan var att få möjligheten att vara med i det internationella nätverket International Week Gothenburg, där jag lärde känna människor från hela världen och fick vänner för livet.
Minns du nån särskild kurs extra bra?
-En av de kurser jag tyckte bäst om och som sticker ut speciellt i mitt minne var en kurs vi hade inom internationell ekonomi. Jag minns att det var en av de första kurser som verkligen fick mig riktigt intresserad och motiverad. Vi hade en väldigt bra lärare som gjorde kursen jätteintressant och som berättade om sina egna personliga upplevelser och berättelser från sin egen tid ute i världen, jag minns specifikt en jätteintressant historia om en kackerlacka och en öl.
Hur resonerade du när du valde inriktning?
-När jag gjorde mitt val resonerade jag mycket kring vilken typ av roller och jobb de som valde den inriktningen normalt sett jobbade med efter utbildningen, för att se om det skulle kunna vara något jag kunde tänka mig att se mig själv inom i framtiden. I slutändan valde jag den inriktning som jag kände var aningen bredare än de andra, för att öppna upp för fler möjligheter. Så här i efterhand tror jag inte att valet av inriktning faktiskt är avgörande för vart i karriären man hamnar senare i livet, jag tror mer att det handlar om vad du gör med din inriktning och dina val runtomkring samt vart du vill komma i din karriär.
Har du nåt tips eller råd till en nuvarande student?
-Mitt tips är att göra så mycket du kan av dina studier och din tid som student och att försöka spegla dina studier utefter den framtida karriär du är intresserad av. Ta tillvara på alla de chanser som finns att åka på utbytesterminer och att engagera dig i olika volontärgrupper, nätverk och kårverksamheter. Utöver studierna skulle jag även rekommendera att försöka hitta ett extrajobb att ha vid sidan av studierna eller under somrarna. Det är ett jättebra sätt att testa vad man faktiskt trivs att jobba med i praktiken och ett bra sätt att få med sig praktisk erfarenhet redan innan man tar examen. Utöver det skulle jag även tipsa om att försöka skriva uppsatsen ihop med ett företag eller organisation. Det är också ett jättebra sätt att få in en fot och det gör arbetet med uppsatsen mer relaterbart när det handlar om en faktisk organisation eller företag och ett verkligt problem som skall lösas.