Vad är Samhällsanalysens dag?
Samhällsanalysens dag på Handelshögskolan är ett tillfälle för studenter på Institutionen för ekonomi och samhälle att få lyssna på föreläsare från företag, myndigheter och ideella organisationer som berättar hur man på olika sätt arbetar med analys av samhällsutvecklingen. Vi har träffat Oskar Broberg, som är programansvarig för Samhällsanalysprogrammet.
Tanken med dagen är att inspirera studenterna till att se att man kan använda en examen inom ekonomisk historia och kulturgeografi till vitt skilda saker inom arbetslivet.
Vad händer under dagen?
Dagen är uppdelad i korta föreläsningar, där man får ta del av föreläsarens egen bakgrund men även höra om organisationen och hur samhällsvetenskapliga kunskaper kommer till användning. I år kommer föreläsarna från Västra Götalandsregionen, Volvo Cars, White Arkitekter, Skyddsvärnet i Göteborg och det kommunala fastighetsbolaget Higab.
Vilka samhällsutmaningar kan Samhällsanalysprogrammet vara med och lösa?
Samhällsanalysprogrammet ger studenter kunskaper och färdigheter för att arbeta inom olika typer av organisationer. Det handlar om att träna sig i att analysera hur samhällsutveckling hänger samman med såväl ekonomi som sociala processer – vilket sedan kan användas för att planera hållbar stadsutveckling, arbeta med kulturarv eller hantera flyktingkatastrofer.
Vad kan man arbeta med efter att ha läst Samhällsanalysprogrammet?
-Man kan t.ex. arbeta med hållbarhetsfrågor inom privata företag, som utredare inom statliga myndigheter eller med påverkansarbete inom ideellt drivna organisationer. Bredden och valfriheten inom utbildningen gör att man kan använda programmet som en plattform för att utvecklas i den riktning som ens nyfikenhet leder en.
Vilka program och kurser finns på Institutionen för ekonomi och samhälle?
På grundnivån är institutionen involverad i Samhällsanalysprogrammet, Geografiprogrammet, Europaprogrammet och en rekommenderad studiegång i Samhällsplanering. På avancerad nivå kan man läsa ekonomisk historia, kulturgeografi samt innovation & entreprenörskap. Det går även att läsa våra ämnen som fristående kurser, både dag- och kvällstid.