”Våga sök jobb! Du kan mer än vad du tror.”
Sarosh Nasir från Göteborg tog sin kandidatexamen i datavetenskap 2019. När intervjun gjordes läste han en master på Chalmers tekniska högskola, samtidigt som han jobbade deltid som IT-konsult.
Det var intresset för datorer och gaming som lockade Sarosh till en utbildning inom datavetenskap.
– Jag såg en dokumentär om utvecklingsprocessen av spelet Halo. Den visade hur företaget bakom spelet fungerar och hur olika grupper arbetar ihop för att komma fram till ett slutgiltigt spel. Jag tänkte ”Shit, vad grymt det här är! Det där vill jag göra.”
Sarosh hade ingen programmeringserfarenhet innan han påbörjade programmet, men det var inget som stoppade honom från att söka.
– Jag hade inga direkta förväntningar när jag började, mer än att jag ville lära mig om programmering. Och det har jag verkligen gjort! Jag har lärt mig massor av programmeringsspråk, och har mycket lättare att ta till mig ett nytt språk när jag börjar lära mig det.
IT-konsult och masterutbildning
Efter kandidatprogrammet i datavetenskap kan man ta många olika vägar. För Sarosh blev det en masterutbildning i Software Engineering and Technology på Chalmers – samtidigt som han jobbar deltid som IT-konsult på Chalmers Teknologkonsulter, CTK.
– När jag började jobba på CTK frågade jag mig själv: ”Är jag verkligen tillräckligt bra? Kan jag något?” CTK har fått mig att inse att man ofta kan mer än man tror. Efter två år tror jag verkligen att man kan börja jobba på till exempel CTK. Det kan vara lite nervöst i början, men det man lär sig på kurserna, och speciellt i labbarna, är också det man jobbar med – fast i olika grad.
Vad är det du faktiskt jobbar med?
– Jag jobbar på CTK:s IT-avdelning. Jag har suttit med Android-utveckling, men också iOS-utveckling, i ett av CTK:s största projekt. Man kan välja om man vill jobba i ett eller flera projekt samtidigt.
Hur skulle du beskriva programmet för någon som funderar på att söka?
– Det är tufft, men inte omöjligt. Jag skulle inte säga att jag är den bästa studenten, men jag har klarat mig bra och jag har lärt mig jättemycket. Enligt mig är det ett bra program, med mycket frihet när det gäller val av kurser.
Du kan gå in i programmet och tänka 'jag vill ägna mig åt apputveckling, och då tar jag kurser som hjälper mig att komma dit'
– För att klara utbildningen behöver du inte kunna programmera, men du behöver ha ett genuint intresse för matte och programmering. Du måste vara motiverad att lära dig och bli bättre.
Studier utomlands
På det datavetenskapliga programmet är valfriheten stor, med endast sex obligatoriska kurser. I övrigt väljer studenterna själva vilka ämnen de vill fördjupa sig inom. Sarosh valde att fördjupa sig inom funktionell programmering och apputveckling – och sedan att studera en termin utomlands.
– Att ha en utbytestermin var helt magiskt – jag kan verkligen rekommendera det! Jag studerade i Melbourne i Australien, vid Royal Melbourne Institute of Technology, och kunde komplettera min utbildning med kurser som inte fanns hemma.
Läs mer: När passar det att åka på utbytestermin?
Sarosh 3 bästa tips för att ta sig igenom studieåren
1. Ta hjälp av andra
Ska du tentaplugga – sitt med andra! Även om man inte kan alla svar är det väldigt bra att sitta tillsammans med andra, för att lära sig hur de tänker och hur de kommer fram till rätt svar.
Vid en tenta som jag tyckte var extra svår tog jag hjälp en vän som läste året över mig. Första gången jag skrev tentan kuggade jag, men efter att ha pluggat tillsammans med min vän – som hjälpte mig att förstå principerna – så lossnade det och jag fick istället VG.
Det gick från att vara ett språk som jag hatade till att bli ett språk som jag älskade. Så är det med nya programmeringsspråk. Det är alltid tufft i början, men så fort man förstår principerna så släpper det och man tycker plötsligt att det är roligt
2. Hitta en studiekompis på samma nivå
Under hela programmet kommer tillfällen där man programmerar ihop med någon annan. Då är det viktigt att du hittar någon du kan bolla idéer med, någon som är på samma nivå som du själv. Om du är bättre än din pluggkompis är det bara du som sitter och skriver kod och den andra tittar på och lär sig ingenting, och det blir tuffare för dig. Samma gäller tvärtom: du kommer att känna dig som en börda om du sitter med någon som är mycket bättre. Jag valde olika pluggkompisar vid olika kurser – men andra höll ihop under hela programmet.
3. Gör labbarna!
Man lär sig väldigt mycket på labbarna. Försök att inte bara göra dem, utan tänk även på vad det är meningen att du ska lära dig vid just den här labben.
Vilka är dina bästa tips till studenter som är på väg ut i arbetslivet?
– Man kan mer än man tror. Om du hittar ett jobb som låter roligt men du är osäker på om du är tillräckligt bra – sök! Jag känner en som fick jobb på Spotify direkt efter sin utbildning. Det finns också väldigt många traineeprogram som man söka. Om man inte vet exakt vad det är man vill jobba med så får man via en sån tjänst testa på många olika roller.