- Vad gör du idag?
- Vad tycker du om ditt jobb?
- Vad har du haft mest nytta av i din utbildning?
- Varför valde du Datavetenskapligt program?
- Vad hade du för bakgrund när du började läsa datavetenskap?
- God disciplin krävs både när det gäller dans och programmering
- Fördel att kunna välja kurser när man insett vad man behöver dem till
- Och i framtiden?
Valde mellan att bli dansare eller expert inom datavetenskap
Intervju med Emma Fahlström som gick ut Datavetenskapligt program 2008.
Rätt coolt att man kan bli anställd efter bara tre års utbildning, när jag dessutom saknade förkunskaper i programmering när jag började
Vad gör du idag?
– Jag jobbar på Saab Security Systems i Kallebäck, där vi konstruerar de flygledningssystem som finns i flygledartornen, säger Emma Fahlström. Systemen ska underlätta för flygledarna att styra trafiken på de hårt belastade flygplatserna runt om i världen.
– När jag anställdes år 2008 var det som systemutvecklare, men efter ett och ett halvt år blev jag tillfrågad om jag ville gå över till att vara projektledare. Jag ansvarar för olika mindre utvecklings- och installationsprojekt för olika flygplatser. Det handlar både om små system som är direkt anpassade för vissa flygplatser, men fokus ligger oftast på att vidareutveckla delkomponenter för riktigt stora system. Man kan säga att jag främst ägnar mig åt att ge befintliga komponenter nya och mer avancerade features.
Vad tycker du om ditt jobb?
– Jag tycker att det är intressant och kul! Det har gått snabbt för mig att gå från att sitta som kodare, till att själv få ansvara för projekt. Det känns utvecklande. Sedan är det också ganska stora bitar av dokumentation i jobbet som kan kännas lite mastigare. Vi måste bevisa att de system vi utvecklar är absolut säkra. Det är kanske inte så kul just nu, men det kan ju bli roligare senare när det går lite mer med automatik.
– När jag gick min utbildning i datavetenskap tror jag att det var något sådant här jag tänkte mig att jobba med i framtiden. Jag testade att söka jobb direkt efter min kandidatexamen, och när jag fick det här jobbet upptäckte jag att det stämde väldigt väl överens med vad jag var utbildad för. Jobbet innehåller mycket programmering, projektledning och testning – sådant som jag har läst.
– En av fördelarna med att jobba där jag är nu, är att jag får varva alla delarna. Om jag sitter och utvecklar något, kan jag till exempel be min kollega att testa det jag gjort, och sedan kan jag testa det som han har suttit och jobbat med.
Vad har du haft mest nytta av i din utbildning?
– Det måste nog vara mina kunskaper i programmering, eftersom det var dessa som ledde till att jag fick jobbet. Sedan har jag alltid haft god studiedisciplin och förmåga att få saker gjorda och den förmågan har jag fört över från min utbildningstid till jobbet.
– Men det var faktiskt så att jag aldrig hade programmerat förut när jag började på Datavetenskapligt program. Rätt coolt att man kan bli anställd efter bara tre års utbildning, när jag dessutom saknade förkunskaper i programmering när jag började. Man får goda kunskaper i programmering med sig från Datavetenskapligt program...
Varför valde du Datavetenskapligt program?
– Det handlade lite om uteslutningsmetoden. Jag var intresserad av matematik och hade tänkt läsa Matematikprogrammet. Men sedan funderade jag på vad jag skulle kunna jobba med när jag var klar och kom fram till att jag skulle vilja kombinera mitt matteintresse med något annat. Jag ville däremot inte kombinera med vare sig fysik, kemi eller biologi och då blev det datavetenskap kvar. Det verkade dessutom som att det kunde gå att få jobb efter utbildningen.
Vad hade du för bakgrund när du började läsa datavetenskap?
– Jag gick faktiskt estetprogrammet med dansinriktning på gymnasiet, men var duktig på matte och jag läste in hela matten från naturvetenskapligt program och även ”Matematik breddning” parallellt med estetprogrammet.
– Att jag valde estetprogrammet berodde på att det verkade vara roligast av de teoretiska programmen, men dansat hade jag faktiskt aldrig gjort innan jag började på dansinriktningen.
– Det finns paralleller till hur det var med programmeringen alltså, där jag inte heller hade någon erfarenhet sedan tidigare. Men jag lärde mig dansa och funderade till och med på att gå vidare med en högskoleutbildning och bli professionell dansare. Men jag insåg också att det är en ganska slitig och tuff bransch där det inte är så lätt att försörja sig. Nu dansar jag på min fritid istället.
God disciplin krävs både när det gäller dans och programmering
– En fördel när det gäller programmering på Datavetenskapligt program är att man börjar med programmeringsspråket Haskell som är ett "funktionellt" språk. Väldigt få brukar ha hållit på med det tidigare och det innebar att alla i vår klass stod på i princip samma nivå när vi började.
– Det är förstås en fördel att ha programmerat innan man påbörjar en utbildning inom datavetenskap, men det funkar även att vara envis och ha god studiedisciplin.
– Jag kan faktiskt säga att dansen var en bra förberedelse för datavetenskapligt program! Dans innebär stor konkurrens, vilket gör att man måste jobba stenhårt och ha god disciplin. Det finns flera paralleller till studierna i datavetenskap, som innebär mycket eget ansvar. På samma sätt som man själv får se till att vara uppvärmd och på topp inför ett dansframträdande, måste man se till att vara uppvärmd och ta ansvar för sina kunskaper inför en tenta.
– Ett tips från min sida är också att börja plugga redan vecka ett och inte festa de fyra första veckorna och sedan panikplugga! Själv tyckte jag att det var jätteroligt att plugga, men man måste vara beredd på att det finns stunder då det inte är så kul och då man inser att man inte bara kan festa.
Fördel att kunna välja kurser när man insett vad man behöver dem till
Emma anser att en fördel med Datavetenskapligt program är att man efter första läsåret får välja sina kurser fritt och också att man väljer när man ska läsa dem. Emma ger exempel på kurser som hon själv aldrig skulle valt redan i ettan, men som hon senare valt att läsa när hon insett hur grundläggande kurserna är för vissa moment.
Och i framtiden?
– Jag har kanske tänkt mig spelprogrammering som en liten dröm, men jag är nöjd där jag är nu och vill ta det lite som det kommer, säger Emma Fahlström. Jag är också glad över att det gick så fort att få bli projektledare och att det går bra överhuvudtaget på jobbet.
Text: Catharina Jerkbrant, 2011