- Vad jobbar du med?
- Hur ser ditt ansvar ut?
- Har du läst någon programmering?
- Hur ser arbetet ut?
- Hur fick du det här jobbet?
- Vad är det bästa med jobbet?
- Vad har du haft störst nytta av i din masterutbildning så här långt?
- Finns det något du gärna hade sett mer av i utbildningen?
- Har du börjat tänka på vad du vill göra sedan?
- Något som du skulle vilja tillägga?
Verena tog sig an projektledning och kommunikation på Volvo
Efter sin examen i Master in Communication fick Verena Schödl en tjänst på Volvo Cars. Ett spännande och ganska krävande jobb, där Verena arbetar med projektledning och kommunikation och förmedlar mjukvarureleaser ut till olika delar och projekt på Volvo.
Vad jobbar du med?
– Just nu jobbar jag som konsult på Volvo Cars. Jag arbetar med projektledning och release av mjukvara, tillsammans med ingenjörer i ett crossfunktionellt team. Jag har alltså hand om leverantörskontakter och projektledning när det gäller mjukvaru- och hårdvaruleveranser och även olika administrativa bitar.
Hur ser ditt ansvar ut?
– Jag är ansvarig för en specifik komponent i bilen och tillsammans med leverantören planerar jag för en mjukvarurelease och hårdvaruförändringar för den här komponenten. När leveransen är klar kommer den först till mig och jag har ansvar för att skicka leveransen vidare till olika projekt inom Volvo. För mig innebär arbetet främst projektledning, administration och kommunikation med olika intressenter och förstås också med leverantören.
Har du läst någon programmering?
– Nej! Jag utför egentligen inget tekniskt arbete, jag är snarare länken mellan de externa leverantörerna och olika projekt och grupper inom Volvo.
– Sådant som kravställning, vad som ska in i komponenten och hur prioriteringarna ska se ut, har en annan grupp hand om. Däremot har jag ansvar för uppföljning om någon defekt dyker upp i det som har levererats. Jag håller då kontakten med de som upptäckt defekten och med de som analyserar den.
Hur ser arbetet ut?
– Vi jobbar i ett agilt team, enligt något som kallas safe-metoden, det är ungefär som scrum. Jag arbetar i teamet under beteckningen ”developer”. Det finns en produktägare som gör prioriteringarna i projektet och som jag vänder mig till om jag har frågor. I safe-metoden planerar vi för tolv veckor framåt, där vi har olika features som ligger i beställningen till leverantören. Vi försöker då uppmana våra intressenter att ge feedback till leverantören så att komponenten blir så bra som möjligt. Vi ordnar tekniska möten där funktionaliteten diskuteras och genom diskussionerna försöker vi också gemensamt lösa de problem som har upptäckts. Min roll blir främst att underlätta processen och försöka definiera möjliga hinder.
– Sedan har vi också den mer ekonomiska biten som handlar om att få pengar till utveckling. Jag måste då få in information från personer med den rena tekniska kunskapen och ”översätta” det de förmedlar till de personer som sitter på budgeten och övertyga dessa om att vi behöver just de här pengarna för att fixa ett specifikt problem. Budgeten ska räcka till mycket, så jag behöver sätta mig in i problemet väl för att sedan kunna argumentera.
– Det är ett roligt jobb, men det kan vara mycket stressigt ibland!
Hur fick du det här jobbet?
– Jag fick jobbet via ett konsultbolag som heter Acumis Minds som jag hade skickat in mitt CV till, och de tyckte att mitt exjobb var jätteintressant. Jag skrev mitt exjobb om Beetroot, ett företag med en väldigt platt organisation. I exjobbet beskriver jag hur deras organisation fungerar och om vikten av att ha en miljö som innefattar mycket feedback på det man gör och att satsa på att ha anställda som mår bra på jobbet.
– Konsultbolaget hade insikter i att det finns behov av personer som kan kommunikation och som kan driva projekt även i teknikföretag. Och bolaget hade redan en konsult på Volvo Cars, det var ett skäl till att även jag fick anställning där.
Vad är det bästa med jobbet?
– Genom statistiken i Microsoft Teams har jag kunnat se att jag kommunicerar med 400 olika personer! Det är kul att ha ett så jättestort nätverk efter bara ett och ett halvt års anställning. Jag tycker också att det är coolt att Volvo Cars Research&Development är en så internationell miljö. Företagsspråket blir både engelska och svenska.
Vad har du haft störst nytta av i din masterutbildning så här långt?
– En av kurserna på Master in Communication handlade om strategisk kommunikation och ledarskap, det är en av de kurser som jag har känt att jag har haft konkret användning för. Det var väldigt tufft för mig att direkt efter utbildningen hamna i en sådan ansvarsfull roll på ett tekniskt företag. Men jag fick lite tid att sätta mig in i saker och då gick jag igenom den kursen, läste på om ledarskap, hur man uppnår en tydlig kommunikation i verksamheten och hur man håller bra möten.
– Och jag läste faktiskt på ordentligt om hur man förhandlar kring pris, då jag är inblandad i förhandlingar av olika slag. Jag är visserligen inte den person som har huvudansvaret under förhandlingarna, men jag är ändå så pass inblandad att det är väldigt viktigt att ha ordentlig kunskap i ryggen.
Finns det något du gärna hade sett mer av i utbildningen?
– Det jag känner att jag hade velat kunna mer om är moderna sätt att organisera verksamhet, som agil projektledning och agila former av organisationer mer generellt. Sedan har jag ändå ett scrum-mastercertifikat som jag tog via en studentförening inom IT när jag fortfarande var student. Den kursen blev faktiskt en bidragande orsak till att konsultbolaget valde att anställa mig.
– Kanske hade jag velat ha mer om digital kommunikation också i utbildningen, sociala medier och liknande. Programmet Master in Communication håller just nu på att omstruktureras och jag ingår i det som kallas industripanelen. I samråd med programansvarig diskuterar vi programmets innehåll och ger input kring hur de skulle kunna förbättra programmet ytterligare.
Har du börjat tänka på vad du vill göra sedan?
Ja, jag kollar runt lite… Jag är intresserad av att gå vidare i riktning projektledning och programplanering. Jag tror att kontraktet med Volvo skulle kunna förlängas, men samtidigt är jag en ung konsult och jag är också intresserad av att komma in i en helt annan organisation och se hur det fungerar där, lära mig lite mer helt enkelt.
– Rent generellt känner jag att det är viktigt att utvecklas vidare. En huvudidé med att arbeta som just konsult är att lära sig mycket och att dela kunskap. När jag pluggade var det faktiskt en dröm att få jobba som jag gör nu, i gränslandet mellan kommunikation och teknologi. Jag är redan där, jag hade tur. Sedan är det alltid roligt att ändå få se en annan organisation. Efter två-tre uppdrag vet jag mer om jag skulle vilja stanna längre eller inte. Men att stanna två-tre år per organisation tänker jag är bra för den personliga utvecklingen.
Något som du skulle vilja tillägga?
– Året som ordförande för IT-sektionen inom Studentkåren var något som var väldigt bra för mig. Under året i Studentkåren fick jag första gången väldigt mycket ansvar. Att leda projekt, att ha mina egna pengar att fördela, att ha en ledningsfunktion. Sedan var året också viktigt för min svenska. Det var första gången som jag verkligen jobbade med svenska som arbetsspråk och vi pratade nästan bara svenska inom Kåren. Jag hade pluggat svenska via kurser på distans och under min tid som ordförande i IT-sektionen fick jag praktisera mina språkkunskaper.
Intervju: Catharina Jerkbrant, 2021