Verksamhetsförlagd utbildning VFU
Socionomutbildningen innehåller både kurser förlagda till universitetet och delar som genomförs i en verksamhet. Den mer praktiskt inriktade kursen kallas verksamhetsförlagd utbildning (VFU).
Det här lär du dig i VFU-kursen
Basen i kursen är i en verksamhet som arbetar med socialt arbete. Där får du en erfaren socionom som handledare under hela kurstiden. Här får du möjlighet att utveckla dina kunskaper om socialt arbete och socionomens yrkesroll!
Rekryteringen av VFU-platser sker via vår VFU-samordnare och inte av studenterna själva.
20 veckors praktiskt lärande
Kursen går på din femte termin under socionomprogrammet. Den ger dig 30 högskolepoäng och pågår under 20 veckor. Arbetstiden är samma som för heltidsanställd personal på platsen du är på.
I arbetstiden ingår, förutom dina arbetsuppgifterna, handledning, seminarier, studiebesök, föreläsningar, litteraturstudier, dagboksskrivande och tid för reflektion.
Moment under terminen
Under VFU-terminen har du även några uppgifter och obligatoriska moment. Du har:
- fem obligatoriska seminarier
- fältbesök med studenter på termin 1, som du är med och planerar och genomför
- skriftliga inlämningar
Att lära i team för att jobba i team
Under din VFU-kurs kan du få ta del av Interprofessionellt lärande (IPL). Det är ett moment där flera studenter från olika utbildningsprogram tränar på att jobba tillsammans kring verkliga patienter/klientfall. I träningsmomenten lär ni er om varandras professioner och bidrar med olika perspektiv.
Med IPL får du en bättre helhetsbild av patient/klientarbetet och samtidigt stärker dig i din egna profession.
Teamsamverkan är mellan arbetsterapi-, fysioterapi-, sjuksköterske-, logoped-, dietist- och socionomstudenter. Ungefär 20 socionomstudenter per termin är med i IPL-träningsmoment.