
Victor har studerat MEK och konst- och bildvetenskap: "Målet är att jobba på kulturinstitution"
Victor Picaut studerade kandidatprogrammet Medier, estetik och kulturellt entreprenörskap (MEK) och lyfter både programmets projektarbeten och breda inriktning, där studenternas egna intressen får prägla utbildningen. Ett allt större kulturintresse ledde till fortsatta studier i konst- och bildvetenskap. Där har han siktet inställt på sin andra kandidatexamen. Efter studierna vill Victor gärna arbeta på ett museum eller konsthall.
Victor hade gått estetisk medieinriktning på gymnasiet och gick i tankarna att bli kommunikatör och jobba på reklambyrå.
– När jag sökte MEK såg jag framför mig att jag skulle kunna få användning för mitt estetiska intresse i en administrativ yrkesroll, berättar han. Dessutom lät det stimulerande att få ägna sig åt projektledning.
MEK är en utbildning där teori och praktik samspelar med varandra. Kurserna inleds vanligen med ett teoretiskt fokus, där studenterna lär sig att analysera estetiska och kreativa processer inom kultur och medier. Den nyvunna kunskapen ska de därefter omgående omsätta i praktiken, i projektarbeten som utförs i grupp.
För Victor en av de verkliga usperna med programmet.
Under projektarbetena ska de tillsammans ta fram förslag, pitchar eller idéer till koncept. Ofta innebär det samarbete med aktörer och organisationer utanför universitetet. Arbetena kan exempelvis gå ut på att studenterna ska planera egna festivaler eller ta fram förslag på utställningar till muséer.
– Under projektarbetena får var och en bidra med sina egna styrkor så att alla i klassen kompletterar varandra, säger Victor. Det ställer krav på att kunna samarbeta, som samtidigt är något du måste vara förberedd på och kunna hantera i yrkeslivet.
Victor tycker att programmet ger gott om utrymme för studenterna att hitta och utforska egna intressen och applicera dem på utbildningen.
– Jag skrev tre uppsatser om Star Wars och en uppsats om Håkan Hellströms konstnärskap på hans första tre album. Däremellan är steget ganska långt, berättar Victor. Programmet har örat mot rälsen, tycker han.
– Ungefär samtidigt som ChatGPT släpptes för allmänheten så läste vi om algoritmer. Det var några veckor där samma saker som vi pratade om på utbildningen gick att läsa om i media.
Programmet gav mersmak för vidare studier
Medan flera andra i klassen sökte praktik eller jobb efter examen gav utbildningen för Victors del mersmak till att fortsätta studera. Den ursprungliga ambitionen att jobba med medier och kommunikation hade övergått i ett allt större kulturintresse. Tankarna hade väckts på att jobba på en kulturinstitution.
Victor bestämde sig för att söka grundkursen i konst- och bildvetenskap, som finns på samma institution som MEK.
För den som inte har gått ett kandidatprogram är att läsa fristående kurser också en möjlig väg till att bygga en egen kandidatexamen. Tre terminer konst- och bildvetenskap ger Victor 90 högskolepoäng och ett huvudområde. De kan han tillsammans med 90 poäng i kurser som han läst tidigare kombinera till ytterligare en kandidatexamen.
Just nu är Victor inne på fortsättningskursen i konst- och bildvetenskap.
– Ämnet ger dig ett helhetsperspektiv på konsthistorien och dess olika epoker, sammanfattar han den första terminen.
En aspekt som Victor tagit särskilt fasta är på hur man som student lär sig att resonera kring sitt konstintresse. Till exempel att argumentera för varför man uppskattar ett visst verk eller stil eller inte. Det kan också leda till att man upptäcker helt nya verk, eller nya sidor av verk som man redan känner till.
Konkret användning för studierna
Vid sidan om studierna jobbar Victor extra i foajén på Göteborgs konserthus. En närmast ikonisk göteborgsbyggnad som rymmer en hel modernistisk konst. På arbetsplatsen såg Victor ett behov som han bestämde sig för att agera på.
– Jag tog initiativ till att hålla guidade visningar i byggnaden, säger han.
En idé som krävde viss planering för att kunna genomföras, där Victor tycker att erfarenheterna som projektarbetena på MEK gav kommit väl till pass.
– Tack vare programmet har jag en förståelse för hur man går till väga för att genomdriva ett projekt. Jag såg ett behov, gjorde research och presenterade ett förslag för min chef. Därefter höll jag några provturer. Och tack vare konst- och bildvetenskapen har jag kunskaper om både byggstil och konsten i byggnaden som jag visar under turen.
Av: Erik Pedersen