
Om kursen
Du som är legitimerad lärare i årkurs F-6 har möjlighet att delta i den första omgången av Skolverkets kurs om utveckling av kvalitet i undervisning. Kursen vänder sig till dig som har minst sex års yrkeserfarenhet och har studerat minst 30 högskolepoäng, varav minst 15 högskolepoäng på avancerad nivå, efter din behörighetsgivande examen.
Kursen ingår i det kommande professionsprogrammet och kommer att vara obligatorisk för den som vill meritera sig.
Du som är förskollärare eller ämneslärare har möjlighet att ansöka till VAK-kursen vid annat lärosäte, se mer information hos Skolverket.
Mer om innehållet i kursen
Kursen ger dig som lärare kunskaper, metoder och verktyg för att på ett systematiskt sätt kunna analysera och utveckla undervisningen på flera nivåer; i det egna klassrummet, i samarbete med kollegor inom arbetslaget, på skol- eller kommunnivå. I kursen varvas teori och praktik. De flesta av de metoder, modeller och verktyg som behandlas i undervisningen prövas också i praktiken på den egna skolan. Kursen är indelad i tre moduler.
Dokumentation och analys av undervisning och elevers lärande
Den första modulen fokuserar på dokumentation och analys av undervisning och elevers lärande. Olika typer av data, exempelvis video och ljudinspelning, observationer, intervjuer, tester och enkäter behandlas i relation till dess tillämpbarhet för analys av undervisning eller elevers lärande och utveckling. I modulen introduceras även teorier som kan användas som verktyg för att analysera undervisning.
God undervisningspraktik och individuell undervisningsskicklighet
Modul två fokuserar på god undervisningspraktik och individuell undervisningsskicklighet.
Metoder och modeller för kollegial undervisningsutveckling.
Den tredje modulen knyter samman kursens olika delar genom att ett kollegialt undervisningsutvecklande arbete genomförs på den egna skolan. Arbetet baseras på någon av de modeller eller arbetssätt som behandlats i kursen och inkluderar både design och analys av undervisning.
Undervisning
Kursen är på 7,5 hp på avancerad nivå och går på kvartsfart mellan september 2025 och januari 2026. Undervisningen genomförs både på campus och digitalt. Heldagar på campus genomförs vid kursstart, under vecka 44 och i anslutning till kursens slut. Övrig undervisning sker sen eftermiddag eller kväll och huvudsakligen digitalt.
Arbetet i kursen består av föreläsningar, inläsning av kurslitteratur, seminarier, diskussioner och praktiska övningar som du genomför i din egen verksamhet.
Ansökan
Du söker kursen via Skolverket under perioden 14-30 april. Där hittar du också mer information om behörighet och vad som krävs för att söka. Det krävs bland annat ett intyg från chef eller rektor.
Läs mer och ansök på Skolverket.se
Lärare och kursansvar
- Anna Maria Hipkiss, docent i ämnesdidaktik med inriktning svenska, huvudansvarig för modul 1
- Jasmine Bylund, universitetslektor i pedagogik, huvudansvarig för modul 2
- Ulf Ryberg, universitetslektor i ämnesdidaktik med inriktning matematik, huvudansvarig för modul 3
Dessutom medverkar ytterligare lärare inom respektive modul.